Hlavní obsah

Jakým tématům je lepší se při hádkách vyhnout

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hádky jsou součástí každého svazku dvou lidí. O kvalitě vztahu ani tak nerozhoduje, jak často se partneři hádají, ale jak se hádají. A také možná to, jestli jsou schopni pro klid obou poznat témata, o kterých se rozhodně nemá cenu přít, a je lepší je řešit.

Foto: Profimedia.cz

Hádky jsou součástí nejednoho vztahu. Někdy je ale místo vzájemných výčitek lepší najít řešení problému.

Článek

Co se líbí jednomu, nemusí se líbit druhému. To platí i ve vztazích. Co žena považuje za normální, z toho muž šílí, a naopak. Čím vyhraněnější názor, o to větší možnost konfliktu. Není tak divu, že některé páry se hádají téměř neustále.

Jakkoli jsou lidé rozdílní, dá se z hlediska vztahového vysledovat několik bodů, kvůli kterým se muž a žena ve vztahu hádají nejčastěji. A často jde z pohledu závažnosti o banality, které by se daly poměrně jednoduše vyřešit i bez hádky.

Server Askmen přinesl spolu s odborníky přehled nejčastějších důvodů partnerských hádek i s možnými návrhy, jak je řešit.

Příliš utrácíš

Jednou ze zatěžkávacích zkoušek vztahu je společná domácnost a s tím spojené finanční záležitosti. Najednou je potřeba řešit vše z pohledu dvou lidí a nejlépe tak, aby nikdo nepřišel k úhoně. Když jste dříve utratili veškeré své úspory, nikdo vás neobviňoval. Ve dvou pak peníze mizí o to víc, což nabízí prostor k možnému obviňování toho druhého, pokud se financí najednou nedostává.

Jak to řešit: Možný způsob nabízí párová terapeutka Jennifer Aullová. Pokud nechtějí mít dva lidé jeden společný účet, radí rozdělit finance na třetiny, které nazývá „moje, tvoje, naše”. Záležitosti týkající se obou partnerů se budou hradit výhradně z částky označené jako „naše”, další dvě skupiny si pak bude korigovat každý z partnerů. Nebude tak prostor na možné výčitky.

Málo sexu 

Na počátku vztahu si jen málokdo stěžuje na nedostatek sexu. Sex je záležitostí číslo jedna, vše ostatní se řeší až potom. Postupem času a při prohlubování vztahu se situace mění, a sex se dostává do pozadí, u některých párů dokonce milostná aktivita téměř upadá. Není se tak čemu divit, že dříve či později se jeden z partnerů s tímto osudem nehodlá smířit, pokud se tak oba nedohodli.

Jak to řešit: Sex je ožehavé téma, které je jakýmsi barometrem vztahu. „Sex na základní fyzické úrovni je o touze a následném uvolnění napětí,” vysvětluje klinický psycholog Adam Shack.

Když k onomu uvolnění napětí nedochází, může to být příčinou nárůstu konfliktů různého druhu. Pokud je nedostatek sexu například výsledkem příliš velkého pracovního vytížení, nebojte se a zkuste si s partnerem vytvořit plán, do kterého zahrnete i společné intimní chvilky, které nebude nic ohrožovat.

Nic doma neuděláš 

Jako dospělí máme pocit, že už víme všechno, a umíme se vyrovnat se spoustou věcí, jak ale přijde řeč na domácí práce, je najednou všechno jinak. Hádky, kdo umyje nádobí, uklidí nebo vynese koš, jsou mnohdy náročnější než zmíněné činnosti samy o sobě.

Podle nedávné britské studie vyšlo najevo, že zhruba dvě třetiny párů se kvůli domácím pracím hádají minimálně jednou týdně.

Jak to řešit: Pokud chce dospět dvojice k nějakému rozumnému řešení, které by nevyústilo v další hádku, je nejlepší se společně posadit a sepsat jednotlivé činnosti, které je v domácnosti třeba provádět. Pak každý jednotlivé aktivity podle své oblíbenosti ohodnotí. Ty, které ho budou bavit nejvíce, si pak může vzít na starost.

Nastane-li patová situace, kdy nebude mít jeden či oba z partnerů v oblibě nic z potřebných prací, zbývá sepsat týdenní přehled, a v daných aktivitách se pravidelně a bez výjimky střídat.

Neoceníš, co dělám 

Jeden z největších konfliktů ve vztahu nastává, pokud se jeden z partnerů cítí nedoceněný.

Jak to řešit: Pokud máte podobný pocit, řekněte to nahlas. Nepředpokládejte, že to partner pozná nebo pochopí, jak moc si ceníte toho, co dělá. Navíc podle terapeuta Billa Clokea muži a ženy často chtějí být chváleni za rozdílné věci.

Muži obecně rádi slyší chválu na svou práci, kterou dělají, a ocení uznání za oběti či ústupky, které v rámci vztahu podstupují. Ženy jsou naopak rády v rámci vztahu opečovávány a chtějí mít mužovu pozornost.

Reklama

Související témata:

Související články

Deset pravidel správné hádky

Itálie, nebo Aljaška? Žhavě hlasitá láska, nebo mrazivě uhlazený vztah? Každý to má jinak. Cholerici by se bez šťavnatě očistné výměny názorů zbláznili,...

Výběr článků

Načítám