Hlavní obsah

Hanka Fifková: Ženy, které se musí učit vyvrcholení

Právo, Hanka Fifková

Žen, které nikdy v životě neprožily orgasmus, je deset procent. To číslo vychází v různých výzkumech pořád stejně. Sexuologové označují uvedenou diagnózu jako primární anorgasmii. Jde o stav, kdy žena neprožila orgasmus nikdy, nijak a s nikým. Dokonce ani sama se sebou, tedy při masturbaci. Stejnou diagnózu bychom samozřejmě mohli použít i pro muže. Jenže u nich se prakticky neobjevuje.

Foto: Profimedia.cz

Ženám nechybí dispozice k prožití orgasmu, spíš zatím nevědí, jak na to.

Článek

Orgasmus je pevnou součástí jejich sexuality. Ale zpátky k ženám. Proč to některým jde a jiným ne? Jedná se o problém podmíněný biologicky, nebo psychologicky? Nebo jde pouze o šikovnost jejich partnerů? A bývá ženský orgasmus tak důležitý?

Z klinické praxe se zdá, že pacientky, které trpí primární anorgasmií, nemají žádné tělesné problémy. Jsou to úplně zdravé ženy. V jejich minulosti i současnosti však můžeme nalézt některé společné rysy: chybějící sexuální výchovu v dětství, negativní nebo nulový vztah k vlastnímu genitálu, zvýšenou potřebu sebekontroly atd.

Jenže žen, které v dětství nedostaly kvalitní informace o sexu, bývá většina. Stejně tak existuje i mnoho těch, které nemají nějak speciálně vřelý vztah ke své vagíně. A na neurotičnost, úzkostlivost nebo přílišnou sebekontrolu narazíme v dnešní uspěchané společnosti na každém kroku. Tak proč některé ženy orgasmu dosahují a jiné ne?

Naše praxe ukazuje, že jim nechybí dispozice k prožití orgasmu, spíš zatím nevědí, jak na to. Marné jsou proto otázky jejich partnerů: „Miláčku, řekni si, co by se ti líbilo.“ Mnohé se musí poměrně dlouho učit, jak prožít vyvrcholení.

Zásadní roli hraje:

1. Správný typ sexuální stimulace (u většiny žen dráždění klitorisu, u menšiny dráždění uvnitř v pochvě).

2. Dostatečné erotické vzrušení, které vyplývá z konkrétní situace s konkrétním partnerem, nebo z erotických masturbačních fantazií. Jenže někdy nestačí ani to.

Lidé vychovaní filmy, jejichž tvůrci stereotypně prezentují ženský orgasmus jako samozřejmé vyvrcholení každé soulože, obvykle netuší, že většinou bývá nutné mnohem větší úsilí a koncentrace, než ukazují filmová plátna. Slovo koncentrace mi při tom připadá jako jedno z těch hodně důležitých.

Když jsem se ptala jedné klientky, na co myslí při milování, řekla, že si v duchu sestavuje seznam nákupu. Jiné se honí v hlavě to, aby se nevzbudily děti

Když jsem se ptala jedné klientky v ordinaci, na co myslí při milování s manželem, řekla, že si v duchu sestavuje seznam nákupu na příští den. Jiné se honí v hlavě především to, aby se nevzbudily děti. Důležitým faktorem na cestě za orgasmem bývá proto schopnost ženy vypnout centrální kontrolní systém a soustředit se na vlastní prožitek.

A proč to všechno, když víme, že z hlediska evoluční biologie nezajišťuje ženský orgasmus vůbec nic a je v podstatě zbytečný? Protože z hlediska vztahu mezi mužem a ženou se jeho důležitost jeví naopak docela podstatná. Navíc ženy, které nedosahují vyvrcholení, ohrožuje ztráta chuti na sex mnohem častěji než ty, které jsou uspokojené. Že tato ztráta určitě nezlepšuje sexuální a partnerský vztah, naopak ho může snadno narušit, to je jasné většině rozumně uvažujících párů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám