Hlavní obsah

Faktor, určující spokojenost v manželství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jde o vzájemnou harmonii, komunikaci, společné zájmy a výlety, nebo o koníčky? Možná také. Psycholožka Sari Cooperová zkoumala faktory určující spokojenost v manželském soužití. Přišla na to, že sexuálně aktivní páry jsou doopravdy šťastnější než jiní lidé, kteří mají problém nejen v posteli, ale i v komunikaci, jak si svůj sexuální život představují.

Foto: Profimedia.cz

Ideální je to, když pár dokáže otevřeně hovořit o tom, jak často by oba chtěli mít sex, říká sexuální terapeutka.Ilustrační foto

Článek

Autoři průzkumů a výzkumů zabývajících se lidskou sexualitou chtějí lidem nabídnout vodítka pro život. Jenže srovnávání většinou obyčejným smrtelníkům víc škodí, než pomáhají. Při takové komparaci totiž zjistí, že jaksi nejsou normální a průměrní. Ti klidnější a vzdělanější se tím netrápí, vědí, že člověka a jeho potřeby nelze průměrovat a normalizovat. Jenže mnohé to vykolejí a začnou se trápit. Stejně jako nad tvrzením, že šťastné manželské páry souloží třikrát až čtyřikrát týdně. Je tomu ale opravdu tak?

Newyorská psycholožka a sexuální terapeutka Sari Cooperová přiznává, že s touto frekvencí se sama často setkala u svých klientů. Manželství, která dobře fungují a v nichž manželé tvrdí, že jsou šťastní, opravdu souloží nejčastěji třikrát až čtyřikrát týdně.

Důležitá je komunikace

„Tyto průzkumy ale nemusejí brát v potaz celkový obrázek ze života páru, musíte do toho zahrnout ranou fázi manželství, pozdní manželství, těhotenství, porod, péči o novorozence či zaměstnání, kdy jeden z partnerů často cestuje, pak se najednou frekvence souloží výrazně změní a docela šťastný pár se začne cítit podřadně nebo se začne trápit tím, zda dělá vše správně,“ uvedla Cooperová v rozhovoru pro New York Post.

Takže podle ní v ideálním nastavení – průměrný týden, kdy dvojice nemá moc práce a povinností, nestará se o novorozence, neprochází těhotenstvím, nemá nemocné děti a další příčiny stresu – můžou šťastné páry souložit třikrát až čtyřikrát týdně. Ale život není ideální a průměrný, proto je potřeba počítat s odchylkami.

„Podle mě je ideální to, když pár dokáže otevřeně hovořit o tom, jak často by oba chtěli mít sex, domluví se na tom a snaží se to dodržovat. Počet, na kterém se při takové diskuzi dohodnete, je pak tím ideálním,“ dodává Cooperová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám