Hlavní obsah

Sedm největších zabijáků vztahové pohody

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý z nás si přeje prožívat harmonii a pohodu v partnerském vztahu, který je trvalý a dlouhodobý. Jak ale ukazují současné průzkumy, prakticky polovina manželství se v České republice rozvádí, což dokazuje jen to, že vztahy zbytečně ubíjíme a ničíme je. Podívejte se s námi na největší zabijáky našeho vztahu.

Foto: Profimedia.cz

Partnerským svazkem děláme nevratné rozhodnutí, které nás může ovlivnit po zbytek života.

Článek

1. Uděláme na začátku vztahu kompromis

„Velice často se v mé praxi setkávám s lidmi, kteří hned na začátku vztahu přimhouřili oko a šli do kostela nebo na radnici s někým, kdo jim zcela nevyhovoval. Takový kompromis se však nevyplácí, a dříve či později se ve vztahu projeví,” vysvětluje koučka Lenka Černá.

Pokud jste tedy na začátku vztahu a cítíte, že to pro vás není ten pravý protějšek, nenuťte se do závazku a následujte svoji intuici. Partnerským svazkem děláte nevratné rozhodnutí, které vás může ovlivnit po zbytek života.

2. Neumíme spolu komunikovat

Není to žádná novinka, ale komunikace je doopravdy základem vztahové pohody. „Často si naivně myslíme, že po svatbě už není potřeba nic řešit, protože toho druhého máme jistého, a tak se vztahu nevěnujeme. Za pár let však zjistíme, že se doma necítíme dobře a s tím druhým se neumíme na ničem dohodnout. Nebojte se tedy sdělovat své pocity a hledejte s druhým řešení,” radí koučka.

Problémy jsou přirozenou součástí našeho partnerského života, a jsou tu od toho, abychom se je naučili řešit.

3. Máme negativní vztahové naprogramování

I naše zážitky z minulosti a traumata z předchozích vztahů mohou náš současný vztah zabít. Pokud jsme například byli neustále podváděni, zcela přirozeně budeme podezřívat i současného partnera, souhlasíte?

„Každý z nás v sobě nosí podvědomé programy, které formují naše chování nejen ve vztahu, ale v životě celkově. Zkusme tedy popřemýšlet nad tím, co si vlastně myslíme o vztazích, druhém pohlaví? A jaké prožitky nás mohou deformovat v současném vztahu? A pokud si sami nevíte rady, obraťte se na vztahového kouče, který vám může v odhalení emočního nastavení pomoci,” doporučuje Lenka Černá.

4. Nerozumíme si v sexu

Jeden z častých kompromisů, které na začátku vztahu děláme, je právě sexuální souhra.

„Nedáváme sexuální chemii takovou důležitost a spoléháme se na to, že intimní hrátky prostě tolik potřebovat nebudeme. To je však jeden z největších omylů, které jako vztahový kouč znám. S tím druhým byste měli v ložnici prožívat uspokojení a vaše sexuální chemie by měla být shodná. Jinak si jednoduše budete uspokojení hledat jinde,” varuje koučka. Není to přece jen náhoda, že více než 40 % z nás je dlouhodobě nevěrných.

5. Jsme na sobě emočně nebo materiálně závislí

Říká se, že pravá láska kvete pouze za svobody. Když ji dáváme druhému a on nám. Kolik vztahů však dnes funguje na takovém principu?

„Máme tendenci druhého omezovat anebo jsme na něm materiálně závislí. To automaticky způsobuje ztrátu rovnováhy v našem vztahu a vytváříme si tak postupně na druhém závislost,” upozorňuje Lenka Černá a radí: „Pěstujte si tedy v partnerství vzájemnou nezávislost, jak emoční, tak materiální. Mějte své zájmy, přátele, práci a ve vztahu buďte proto, že chcete. Ne proto, že musíte.”

6. Nezvládneme příchod dětí

Do momentu, kdy jsme “jen dva” a nevytváříme rodinu, většinou fungujeme a jsme šťastní. První hádky a vztahové problémy přichází s narozením dětí. Najednou jsme unavení, máme mnohdy méně peněz, musíme se domlouvat na věcech, které jsme předtím nikdy neřešili.

A právě v tento čas se začíná vytrácet ze vztahu pohoda a radost. Jestli jste tedy v životním období, kdy děti plánujete, zkuste si výchovu dítěte na zkoušku. Někdy postačí i péče o psa, abyste poznali, jak zvládáte být rodiči.

7. Nevěra a ztráta důvěry

Nevěrou trpí 40 % našich vztahů. A to ze strany mužů i žen. Co se však stane, když je nevěra odhalena?

„Samozřejmě absolutně rozbourá partnerskou důvěru. Nevěra je sice dlouhodobým následkem vztahové nespokojenosti, pokud se však dostane na světlo, vztah to finálně oslabí. Než se tedy rozhodnete si s někým ‚jen užít‘, zkuste popřemýšlet nad fatálními následky, které nevěra může mít. Nebuďte sobci a myslete také na city druhého i vašich dětí,” doporučuje koučka a dodává:

Více se o zabijácích ve vztahu dozvíte:

- v jednom z posledních dílů pořadu Restart života - Největší zabijáci vašeho vztahu na internetové televizi Stream.cz.

„Někdy je lepší, když zapracujete na současném vztahu anebo z něj odejdete s čistým štítem.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám