Hlavní obsah

Jak povzbudit sexuální apetit

Novinky, bok

Sexuální prožitky a intimnosti sdílené s partnerem patří do každého vztahu. Na jeho začátku jen málokoho napadne, že jednou možná přijde chvíle, kdy jednoduše nebude mít na sex chuť. I s tím se ale naštěstí dá většinou něco dělat.

Foto: Profimedia.cz

Po nějakém čase se může i z toho nejlepšího vztahu vytratit intimita a vášeň. Pokud je ale snaha, dá se na jejich obnově zapracovat.

Článek

Vztah prochází v průběhu let určitými změnami a v mnoha případech není vášeň mezi partnery tak výrazná jako na počátku jejich seznámení. Přesto to neznamená, že by se dvojice milovaly méně.

I přes vzájemnou lásku ale někdy nastane situace, že i poměrně mladý člověk dospěje do chvíle, kdy zjistí, že mu vlastně nevadí, když nemá sex každý den, případně několikrát do týdne.

A nejde o případ nijak výjimečný. Jak uvádějí odborníci, téměř třetina všech dospělých žen a 15 % všech mužů přiznávají, že nijak výhradně netouží po tom mít s partnerem či partnerkou pravidelně stanovený milostný život.

Jak odborníci ale dodávají, stále naštěstí existují prověřené tipy, které mohou lidé praktikovat, aby svůj sexuální apetit zvýšili a sex si opět vychutnávali.

Naplánujte si rande jako dříve 

Trávení společných večerů doma u televize má možná něco do sebe, povzbudivé pro milostný život to ale příliš není. Zkuste proto trošku oživit dřívější romantiku, a místo koukání doma na film vyrazte na nějakou novinku třeba do kina. Ani intimní večeře v oblíbené restauraci nemusí být k zahození.

„Je dobré zkusit jakkoliv navodit jiskru, která na počátku v každém vztahu jistě byla. Je dobré to praktikovat především v případech, kdy už má pár děti. Není těžké občas poprosit někoho z rodiny o pohlídání ratolestí a užít si klidný večer a případně i noc pouze s partnerem,” uvedla pro server Health Leah Millheiserová, ředitelka Programu ženské sexuální medicíny na Stanford Hospital & Clinics.

Změna antikoncepce

Především u žen může za poklesem touhy stát jeden výrazný činitel - antikoncepce. Pravidelně užívané prášky mohou v těle snižovat tvorbu testosteronu a naopak zvyšovat touhu v sexuální oblasti. Některé druhy antikoncepce mohou podle odborníků dokonce způsobovat fyzické problémy při milování.

Pokud v návaznosti na užívání antikoncepce žena trpí některými uvedenými problémy, je dobré se obrátit na lékaře a zkusit vybrat jiný druh.

Domácí práce 

V rodině s jedním nebo více dětmi není zrovna mnoho prostoru pro soukromé intimní chvilky s partnerem. Sotva jeden či oba dorazí domů z práce, nastává další práce na plný úvazek - rodič. To znamená nejen opečovávání dětí, ale i nekonečné množství úkolů do školy atd. A když už děti konečně spí, ani tehdy v mnoha rodinách není klid. Nastává kolečko domácích prací, případně dohánění restů z práce. Není se pak čemu divit, že vztahová intimita je potlačena ne na druhou, ale často i vzdálenější kolej, vysvětluje Millheiserová.

V takových situacích radí, rozdělit si nejen domácí práce, ale třeba i povinnosti či docházení na kroužky s dětmi. „Pokud oba partneři pracují na plný úvazek, měli by si rozdělit i další povinnosti, které společně sdílejí. Není žádné vysvětlení pro to, aby břemeno domácích prací či péče o dítě zastával pouze jeden z nich.”

Nemáte volný čas? Plánujte 

I když to zrovna nezní příliš romanticky, nemáte-li kvůli pracovní či jiné vytíženosti opravdu čas na milování s partnerem, zkuste si ho jednoduše naplánovat. Tak budete mít jistotu, že vám do toho něco nevleze nebo se nebudete mít na co vymlouvat.

Naučte se odreagovat a uvolnit 

Doslova zabijákem jakékoli chuti na sex můžou být věci a stresory, s kterými se potýkáme téměř každý den - práce, děti, nepojízdné auto, rozbitá pračka, ztracené klíče a mnohé další.

Zkuste si proto během hektického dne najít alespoň občas chvilku jen pro sebe, kdy se budete moci uklidnit a relaxovat. A je jedno, zda v takové chvíli budete číst oblíbenou knihu, dáte si koupel nebo si půjdete zaběhat.

Zdravá strava 

I zdravá strava má vliv na sexuální prožitky. Jak uvádějí výsledky jedné ze studií uveřejněné v časopise Journal of Sexual Medicine, zhoršená vzrušivost a znesnadněné dosažení orgasmu může souviset s vysokou hladinou cholesterolu.

Problémy i mimo ložnici 

Prakticky a reálně smýšlející člověk, který ani nemusí znát poměry v určitém vztahu, může jednoduše říct, že za uvadáním milostného života může stát i jiný jednoduchý problém - partneři si prostě přestali rozumět. Pokud je ve vztahu ještě co zachraňovat, doporučení zní jednoduše. Zkuste navštívit vztahového odborníka, který vám možná dokáže poradit, jak na problému zapracovat.

Pokud už ale nemá jeden z partnerů, v horším případě oba, zájem o jakoukoli záchranu, nepomůže už nic.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám