Hlavní obsah

Radim Uzel: Jak po porodu povzbudit ženské libido

Právo, Radim Uzel

Člověk je jediným živočišným druhem, který pěstuje sexuální aktivitu po většinu života. Pohlavní styky realizuje i v období, kdy je otěhotnění partnerek vysoce nepravděpodobné nebo nemožné. Některé ženy udávají zvýšenou sexuální touhu dokonce i v průběhu těhotenství. Horší je to po porodu.

Foto: Profimedia.cz

Pod hrozbou partnerské nevěry se někdy podaří nastartovat motor sexuálních funkcí skoro až zázračně.

Článek

Sexuologové a manželští poradci se v poslední době setkávají s přibývajícími stížnostmi mužů na sexuální netečnost a odmítavost jejich protějšků v období po porodu. Stává se i to, že partneři rezignují na svůj intimní život na relativně dlouhou dobu a kojící ženy považují sexuální abstinenci za normální jev.

Některé naopak využívají antikoncepčního účinku kojení. Tvorbu mateřského mléka zprostředkuje hormon prolaktin. Současně tlumí činnost vaječníků. Intenzivně kojící žena nevylučuje z vaječníku vajíčka, takže není co oplodnit.

Naprostá sexuální abstinence trvající často řadu měsíců nepřispívá k harmonii partnerských vztahů.

Tento antikoncepční účinek však funguje pouze v případech, kdy přestávky mezi přiložením miminka k prsu nejsou delší než 4 hodiny. V noci je pak možný interval 6 hodin. Žena také přestává menstruovat. Pokud se ovšem objeví i slabý náznak menstruace, prolaktin přestává mít antikoncepční efekt.

Účinek tohoto hormonu mívá i svůj rub: snižuje chuť k sexuálnímu životu. Proto většina žen nestojí v tomto období příliš o sex a frekvence jejich pohlavních styků klesá. Utlumení sexuální touhy je možná opatřením přírody, která nechce, aby je intimní život odváděl od plnění mateřských povinností.

Ale všeho moc škodí. Naprostá sexuální abstinence trvající často řadu měsíců nepřispívá k harmonii partnerských vztahů. A jelikož neexistuje žádný nápoj lásky, který by ženu k vyšší sexuální aktivitě povzbudil, využívají někteří psychologové zvláštní finty: „Přejete si snad, aby si ten váš muž našel nějakou jinou?“ Pod hrozbou partnerské nevěry se někdy podaří nastartovat motor sexuálních funkcí skoro až zázračně.

Jiný životní rytmus a noční bdění

Existuje však ještě jedna zaručená rada. Je to povzbuzení novopečeného tatínka k většímu úsilí o novorozence a o domácnost. Pokles ženské sexuální touhy nezpůsobují jen hormony, ale jiný životní rytmus a noční bdění u novorozenecké postýlky. Maminky už dnes nemusí prát, vyvářet a žehlit pleny. Kojeneckého prádla jim ale zůstalo pořád ještě dost. A ostatních domácích starostí také.

Muž tak má šanci dát ženě najevo svůj vztah nejen přítomností na porodním sále a rituálním přestřižením pupečníku, ale i každodenní pomocí v péči o dítě. Žena mu pak spíš odpustí, že byl v hospodě a ne u porodu, než když z této hospody nevylézá ještě v šestinedělí.

Krátce po porodu se u žen můžeme setkat i s náhlými změnami nálad, s depresemi nebo poruchami spánku. Společnými silami se to dá všechno překonat. Sexualita pak představuje jenom citlivý barometr vzájemné tolerance a vycházení si vstříc. To ostatně platí nejen pro období po porodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Jak dlouho trvá správné milování

Jeden populární časopis uveřejnil údaje o tom, jak dlouho trval různým Čechům jejich nejdelší pohlavní styk. Řada čtenářů měla nad těmi údaji pocit sexuální...

Výběr článků

Načítám