Hlavní obsah

Sexuoložka Hanka Fifková: Když jeden chce častěji než druhý

Právo, Hanka Fifková

Každou statistiku můžete použít jako zbraň, pokud budete chtít. O statistikách, které se týkají sexuálního života, to platí dvojnásob. Stačí doma pronést větu: „Dneska jsem někde četl nebo četla, že lidi u nás souloží dvakrát týdně.“ Pak obvykle následuje významné ticho nebo ublížený povzdech. Statistiky dokážou spolehlivě zničit do té doby poklidně probíhající večer.

Foto: Profimedia.cz

Sexuální touha i potřeba jsou ryze individuálními záležitostmi.

Článek

Většina lidí důvěrně zná debaty o tom, jak často se milovat v době, kdy už nejsme zamilovaní a partner je pro nás víc přítelem nebo rodičem našich dětí než vysněným milencem. Sexuální nesoulad, který se týká různé potřeby sexu, se postupně stane hlavním problémem. Dokáže prorůst vztahem jak dřevomorka.

Když jeden chce častěji a druhý méně často, mají to oba stejně složité. Více aktivního partnera zraňuje a ponižuje, pokud ho ten druhý odmítá. Začíná o sobě pochybovat, připadá si nepřitažlivý a nemilovaný. Pasivnější z obou partnerů se zase ocitá pod neustálým tlakem na poskytnutí sexu. Často se také trápí pocity viny, že svému protějšku nedává to, co by měl.

Nenechte se mást statistickými průměry. Sexuální touha i potřeba jsou ryze individuálními záležitostmi. Žádné statistiky u nich neplatí. U každého člověka se skládají z mnoha proměnných: fyzických a psychických dispozic, okamžitého rozpoložení, stavu, v jakém se nalézá vztah k partnerovi, ale třeba i ročního období nebo fáze menstruačního cyklu.

To všechno je dobré mít na paměti, než svému protějšku přilepíte na čelo potupnou nálepku frigidity. Uvědomte si to i ve chvíli, když se chystáte vyhodit z okna nemalé peníze za nákup zaručeně spolehlivého afrodiziaka. A přijměte fakt, že mít chuť na sex denně a mít chuť na sex jednou za dva měsíce je obojí úplně normální.

Jak řešit rozdíl v potřebě milování?

Udržet frekvenci milování na úrovni, kterou požaduje výkonnější z partnerů, není reálné. Vede to možná ke krátkodobým vítězstvím a určitě k dlouhodobým debaklům. Méně aktivní z partnerů se cítí být do milování trvale nucen a manipulován. Chvíle, kdy začne pod tlakem řešit, že by už konečně měl něco udělat, aby večer nebylo doma zase dusno, bývá začátkem konce.

Pokusy udělat z odlišné sexuální potřeby aritmetický průměr vedou k podobným koncům. Domluva na každé úterý a lichou sobotu vezme spolehlivě chuť na milování všem zúčastněným.

S milováním v dlouhodobém vztahu je to podobné jako s výstupem ve dvou na Gerlachovský štít nebo na Kilimandžáro. Silnější z partnerů musí na toho slabšího jednoduše počkat. Bude-li ho nutit k rychlejšímu tempu, buďto ho užene, anebo ho ztratí.

Reklama

Související témata:

Související články

Kdy muži neumí říct sexu ne

Ačkoliv si všichni myslí, že muži chtějí jen sex, není tomu tak. Velká část mužů sex často vůbec nepotřebuje, ale neumějí ho odmítnout. Jakmile jim je jakkoliv...

Výběr článků

Načítám