Hlavní obsah

Lichotky umí potěšit, mohou ale i ublížit

Novinky, ema

Jak je příjemné, když vás kolega, známý nebo přítel pochválí a řekne, jak vám to sluší, nebo že máte zrovna krásné šaty. Pozornost a pochvala totiž potěší bez výjimky snad každou ženu.

Foto: Profimedia.cz

Dobře míněný kompliment nemusí mít vždy pozitivní odezvu.

Článek

Téměř polovina žen se domnívá, že jsou lichotky velmi důležité. A říká se, že kompliment je jeden z nejlepších dárků, které vůbec můžete dát. Bohužel ale jedna z pěti dotázaných žen žijících v Británii si nemohla vůbec vzpomenout, kdy jim naposledy někdo polichotil tak, že by jim to udělalo radost, odhalil nový průzkum.

Více než polovina Britek (53,3 procenta) se domnívá, že je důležité někomu složit kompliment, 20 % z nich lichotí svým kamarádkám, aby se cítily lépe. Ženy prý údajně lichotky udělují druhým i proto, aby si samy zvyšovaly sebevědomí. 45 % z nich je přesvědčeno, že jejich laskavě mířená slova druhé potěší, a 17 % polichocených zase zlepší den. To vyplynulo ze studie, kterou zveřejnil britský deník dailymail.co.uk.

Každého chvála nepotěší

Existují ale i lidé, kteří komplimenty nebo lichotky na svou osobu slyší neradi nebo je naopak neumí vůbec přijímat. V takovém případě totiž vůbec neví, jak se mají chovat, cítí se sklíčeně a trapně. A to dokonce i v případě, že si jich ve skutečnosti vlastně váží. Jenže takových je, přinejmenším v Británii, jednadvacet procent. Stejný počet žen se i přiznal, že daleko raději někoho pochválí, než aby terčem pozornosti byly právě ony.

Ve studii bylo také poukázáno na to, že to jsou právě naši partneři, od kterých lichotky očekáváme nejčastěji, a pokud možno v co nejhojnější míře. To potvrdilo až 38 % žen, které byly dotázány firmou Dove.

„Komplimenty jsou sice milé, a když jsou správně mířené, mohou ženy obecně moc potěšit, ale sebedůvěra v sebe sama může být u některých lidí tak nízká, že se může stát, pokud tedy mohu mluvit za ženy v Británii, že se nakonec mohou cítit naopak trapně a poníženě,” říká Judi Jamesová, expertka na řeč těla a sociální chování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám