Hlavní obsah

Dát nevěrníkovi ještě jednu šanci anebo raději odejít

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se před lety provalila nevěra Václava Klause, tak přes zklamání a bolest, které v ten okamžik jeho manželka Livie prožívala, s odpuštěním neváhala. Se stejnou grácií zvládl nevěru své ženy slavný režisér Jiří Menzel. Ne vždy je ale odpuštění snadné a možné.

Foto: Profimedia.cz

K nevěře může vést hned několik důvodů.

Článek

Nelze obecně říct, zda má člověk nevěru odpustit, povznést se nad ní a snažit se jít dál. Je to skutečně velmi individuální záležitost, kde až tak nefungují rady druhých a bez pomoci odborníků to obvykle příliš nevychází. Neúspěšných pokusů o odpuštění nevěry bylo nesčetně. Ačkoliv se o to mnozí opravdu snažili, přenést se přes minulost, výčitky i strach z opakování, prostě nedokáže každý.

K nevěře může vést hned několik důvodů. Mnohé z nich jsou odpustitelné, jiné si prominutí nezaslouží. Podle psycholožky Tracey Coxové by si měl podvedený položit hned několik otázek.

Proč mne partner podvedl? Chybělo mu něco ve vztahu? 

Někteří lidé se rozhodnou pro nevěru v okamžiku, kdy chtějí nějakým způsobem vzbudit pozornost svého oficiálního partnera. Například pokud je manžel workoholik a nechává ženu často samotnou, pak její nevěra může demonstrovat slova: „Jestli mě miluješ, tak si mě hleď víc všímat!”

Stejný způsob může zvolit i jedinec, který je dlouhodobě ve vztahu nespokojený, a ačkoliv se to snaží tomu druhému říct, je ignorován. Svým nefér chováním tak jen v podstatě volá o pomoc.

Jindy může jít jen o zoufalou demonstraci moci - když jsi mi ty nevěrný, tak já můžu taky... Nebo nevážíš-li si mě, bude si mě vážit někdo jiný...

Někdy může být za nevěrou i alkohol a chvilkový pocit vzájemného neporozumění. Pokud se v tento okamžik vedle jedince objeví všímavý, „chápající” sexuchtivý protějšek, pak to dost často sklouzne tam, kam by to za normálních okolností nikdy nedošlo.

Rada: I když nebudete chtít tyto nevěry odpustit, pak vězte, že toto jsou přesně důvody, kde je ještě šance na nápravu. Pokud se nejedná o oportunistické jednání, kdy monogamní vztah jedinci nedává stejný erotický náboj jako nové tělo, pak je šance, že se již nic podobného skutečně opakovat nebude.

Stalo se to už někdy předtím?

Žijete-li s jedincem, jenž byl již před vámi někomu nevěrný a dokonce ne jednou, pak se přímo vybízí otázka - Proč by s tím měl přestat? Sériový nevěrník totiž na svých podvodech nemusí vidět nic špatného. A to dokonce ani tehdy, kdy se slzami v očích a na kolenou vás žádá o odpuštění. V takovém okamžiku slíbí cokoliv. Realita bude ale naprosto jiná.

Pokud vás osobně partner podvedl opakovaně, pak šance, že už se tak nikdy nestane, je minimální, ne-li žádná. Své o tom ví zajisté Simon Štekl, který své partnerce modelce Petře Faltýnové odpustil několikrát, ale vztah se mu stejně nepodařilo zachovat.

Nepoučitelná v tomto směru byla i manželka herce Jiřího Langmajera, s nímž měla románek i Petra Faltýnová. Tu ještě manželka Kamila překousla, nicméně krátce na to se objevila v životě Jirky další žena - Adéla Gondíková. Manželství tak stejně ztroskotalo, stejně jako nový vztah herce s Adélou. I ten zkrachoval po provalené hercově nevěře.

V jakém okamžiku byl druhý nevěrný?

Pokud váš vztah dlouhodobě nefunguje, neustále se hádáte a vyčítáte si, pak je nevěra druhého pochopitelnější a omluvitelnější, než pokud žijete v omylu, jak krásný a harmonický vztah máte. Akceptovat nevěru v okamžiku, když se vrátíte z romantické a láskyplné dovolené v Karibiku, je jednoduše nemožné.

Jaký charakter je ten druhý?

Podvedl vás jinak laskavý a milující člověk anebo arogantní despota?

Máte spolu děti?

Pokud ano, pak se odpuštění přímo vybízí. Nicméně ani děti nemůžou být důvodem k opakovaným avantýrám a dalším problémům. Pro děti je mnohem důležitější, aby rodiče byli v pohodě a ne jen utrápeně přijímali svůj osud podváděných.

Opravdu stojí za váš vztah bojovat?

Naplňuje vás vztah natolik, že vám stojí o něj zabojovat? Nebo se už delší čas potácíte s otázkou, zda je to přesně to, co jste od vztahu vždy chtěli?

Jakým způsobem se ten druhý omlouvá?

Je si nevěrník opravdu vědom své chyby a toho, jak moc vám ublížil? A opravdu stojí o odpuštění? Pokud ano, pak to může být ta správná motivace k odpuštění.

Rada na závěr: Když už se rozhodnete dát protějšku další šanci, pak si stanovte jasná pravidla, co je a není pro vás akceptovatelné, tak aby nevěrníkovi bylo naprosto jasné, že bude-li se něco podobného opakovat, bude okamžitě konec, a to už bez dalšího vysvětlování. K nevěře jako takové se již nikdy nevracejte.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám