Hlavní obsah

Páry, kde domácí práce leží na bedrech žen, mají nižší rozvodovost, zjistila studie

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Moderní“ páry, které se rovnoprávně podílejí na domácích pracích, čelí daleko vyššímu riziku rozvodu než manželství, kde největší část práce připadá na ženy. Zjistila to studie norských vědců.

Foto: Profimedia.cz

Muži nezřídka považují domácí práce za ryze ženskou záležitost.

Článek

„To, co jsme viděli, je, že sdílení stejné odpovědnosti za práci v domácnosti nemusí nutně přispívat ke spokojenosti,“ řekl Thomas Hansen, spoluautor studie s názvem Rovnost v domácnosti.

Neskrýval přitom své překvapení: „Člověk by si myslel, že rozvody se častěji vyskytnou v rodinách s menší rovností při domácí práci, ale naše statistiky ukazují opak.“ Tyto statistiky ukazují, že rozvodovost manželů, kteří si rozdělují práci v domácnosti, je až o polovinu vyšší než u manželů, kde většinu „oddře“ žena.

Podle Hansena čísla jasně ukazují, že „čím více muž dělá v domácnosti, tím vyšší je míra rozvodovosti“. Jen částečně to prý souvisí pracemi samotnými. Kdyby si prý manželé lépe vyjasnili své role v domácnosti, mohlo by být méně sporů, které oslabují společný život.

„Zapřažení“ muži jsou prý šťastnější

Za hlubší příčinu rozvodovosti však označil hodnoty „moderních“ párů. „Moderní jsou páry právě v tom, jak si rozdělují domácí práce a jak vnímají manželství,“ soudí Hansen, podle nějž je pro ně manželství méně posvátné. Navíc mají v těchto párech ženy obvykle lepší vzdělání a dobře placenou práci, takže když se s manželem rozejdou, snáze to zvládnou.

Podle profesora sociologie Franka Furediho z University of Canterbury dává studie smysl proto, že práce se nejčastěji dělí v rodinách středních vrstev.

„Ti lidé jsou mimořádně citliví na to, aby vše bylo formálně zakotvené, detailně osvětlené a smluvně podložené. Čím více organizujete svůj vztah, tím více se z něj stává obchodní svazek. To má tendenci povzbuzovat spíše konflikty než nalézání harmonických řešení.“

V Norsku sice péči o děti sdílí sedm z deseti domácností, ale pokud jde o domácí práce, v sedmi desetinách z nich spočívá jejich tíha na ženách.

To neznamená, že domácí práce nemusí muže těšit. Průzkum, provedený nedávno v sedmi zemích, ukázal, že když muži dělali větší díl domácích prací, cítili se lépe.

Výzkumníci soudili, že jejich ženy a přítelkyně se pak také budou cítit šťastnější, ale výsledky ukázaly, že na ty to moc nepůsobilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám