Hlavní obsah

Pozor na emocionální upíry, tváří se jako fajn lidé, ale jsou nebezpeční

Emocionální upíři jsou často velmi zábavní, charismatičtí a neodolatelní jedinci, kteří se tváří jako vaši nejlepší kamarádi. Jenže ve skutečnosti to mohou být značně nebezpečné osoby, které vysávají energii z druhých a můžou znepříjemnit život. Klinický psycholog Albert J. Bernstein popisuje čtyři druhy těchto upírů.

Foto: Profimedia.cz

Citoví vyděrači se tváří i jako velcí kamarádi.

Článek

Mnozí jsou bystří, talentovaní, mají charisma a přitahují k sobě lidi, ale z druhých vysávají emocionální energii, aniž by si to tito jedinci hned uvědomili.

Prvním typem emocionálních upírů jsou organizátoři, kteří musejí mít pořád vše pod kontrolou, jsou bezvadně oblečení a neskutečně organizovaní. Vše analyzují a nikdy se nerozhodují jednoduše, jakmile se pro něco ale rozhodnou, neexistuje varianta změny tohoto rozhodnutí. Bývají loajálními kamarády, drží slovo, ale všímají si chorobně detailů. Od druhých očekávají, že se budou chovat přesně tak, jak to odpovídá jejich perfekcionistické povaze a morálce. Když se proti tomu druzí proviní, velmi silně to pocítí.

Paranoidní upíři velmi často útočí a urážejí, nevraživost vůči druhým dokážou držet velmi dlouho a jsou schopní udělat skutečný povyk i z obyčejné maličkosti. Věci se jim nedějí běžně jako druhým, podle jejich názoru si na ně vždy všichni zasedají. Podezřívaví jsou téměř vůči všem a všemu, ovšem velmi chrání svou rodinu a své blízké přátele. Do očí dokážou druhým říct netaktně to, co by si nikdo jiný nedovolil. Mají jasná pravidla, podle nichž by měli žít všichni v jejich okolí, neumí odpouštět a zapomínat, jsou odporně upřímní.

Party upíři vypijí nejvíc, jsou na večírku první a odcházejí poslední, jsou impulzivní, mají pořád štěstí a klidně budou lhát, aby dosáhli svého. Mají velké kouzlo, jsou skvělí společníci, jsou zábavní, říkají přesně to, co si druzí myslí, dodávají druhým pocit, že jsou výjimeční a mají auru skvělého kamaráda. Koho si zvolí jako parťáka k zábavě, učiní z něj boha. Jenže to platí jen ve chvíli, kdy se baví, jakmile zábava skončí a naskytne se lepší, stává se kamarád vzduchem.

Egoističtí upíři znají jen já, já a zase já. Jsou to bezpochyby velmi úspěšní lidé a rozhodně nelitují obětovat cokoli, aby to každý věděl. Do minuty po setkání s nimi všichni vědí, jak úspěšní jsou a čeho všeho dosáhli. Ti správní lidé jsou pro ně velmi důležití. Dojem a charisma jim nechybí, proto jsou také úspěšní. Velká část světově proslulých patří k egoistickým upírům. Zdálky obdivuhodní lidé jsou v osobním kontaktu velmi bezohlední. Ostatní je zajímají tehdy, když jim masírují ego, vypadají díky nim skvěle či z nich mají prospěch.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám