Hlavní obsah

Jak zvládnout vztah, když odezní zamilovanost

Novinky, Zdeněk Kolbuch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z každého romantického vztahu se časem začne vytrácet to pověstné světlo, které partnery tak oslňovalo a táhlo je k sobě. A je jen na vás, aby úplně nevyhaslo. Právě v období odeznívání zamilovanosti je potřeba přijmout výzvu a o vztah pečovat stejně láskyplně jako o svého partnera.

Foto: Profimedia.cz

Vztah není pohádka, musí se o něj pečovat.

Článek

„Dívejte se spíše na stáří vztahu než na věk lidí v něm,“ radí doktorka Sheryl Kingsbergová, vedoucí divize behaviorální medicíny na oddělení gynekologie a porodnictví na Case Western Reserve University School of Medicine.

Podle ní je v počátečních fázích každý vztah obdarován “nespravedlivou výhodou“, kterou je prvotní stav zamilovanosti. Tento intenzivní pocit, kdy se rozechvějete jen při myšlence na toho druhého, však časem opadne. Podle odborníků trvá počáteční zamilovanost od šesti měsíců po dva roky.

„Po odeznění zamilovanosti se pár ocitne na křižovatce,“ tvrdí Kingsbergová. „Buď postoupí dál do partnerství a začne si budovat společný život, nebo se rozejdou a každý si půjde svou cestou.“

Zamilovanost odezní, vztah přetrvá

Podle serveru ABC News končí polovina všech amerických manželství rozvodem, ale pro milióny párů, které v něm zůstávají, to může znamenat život plný problémů. Není nic zvláštního, když se žena obává partnerovy nevěry, těžce pro sebe hledá v rodinném shonu čas a děsí se toho, že manžela kvůli těm pár kilům co přibrala, už moc nepřitahuje.

"Úspěšné páry, které jsou opravdu šťastné, vědí, že musí na vztahu pracovat," řekla doktorka. "Naopak páry, které si myslí, že se z partnerství automaticky stane plně fungující životní vztah, musí počítat s vysokým rizikem selhání.“

Stejně jako strom nevyroste ze semínka sám od sebe, tak ani plně fungující vztah nepřivoláte kouzelnou hůlkou. Musíte ho udržovat, starat se o něj a především ho milovat. "Když se vztah nedaří, tak z něj ani ze sebe nemáte dobrý pocit," tvrdí doktorka Ann Rosen Spectorová, klinická psycholožka z Filadelfie.

Život není pohádka

"Udělejte si na sebe čas a mluvte. Je jedno o čem, jestli o závažných tématech nebo jen tak,“ radí Spectorová. "Je potřeba vybojovat si pro sebe a partnera každý den alespoň malé množství času. Pokuste se z “já“ vytvořit “my“.“ Vztah se dá udržovat i přes den, kdy jste v zaměstnání a nevidíte se. Třeba jen SMS s prostým textem: Myslím na tebe, udělá více, než byste na první pohled řekli.

Foto: Profimedia.cz

Úspěšné páry, které jsou opravdu šťastné, vědí, že musí na vztahu pracovat.

„Mnoho žen si stále myslí, že žijí v pohádce, že se dobře vdají a budou žít šťastně až do smrti. Jenže tak to není,“ je přesvědčena klinická psycholožka Dorothy Cantorová. „Dobrý vztah vyžaduje pozornost a průběžnou péči."

„Je spousta žen, které neví, jak začít příjemnou konverzaci,“ doplňuje Cantorová. "Snažte se partnera hned neobviňovat, raději se zeptejte, jak se mu dařilo v práci.“ Projevit trochu empatie a trpělivosti také není na škodu.

Stres zabíjí libido

"Stres je vrah libida," říká kalifornská psychoterapeutka Jenn Bermanová. Stres, ať už je jeho příčina jakákoliv, může vést k přibírání na váze, a jak už bylo zmíněno ke ztrátě libida. Zkuste si vytvořit plán, díky kterému budete zdravěji jíst a účastnit se nejrůznějších rodinných aktivit, jako je jízda na kole nebo procházky. Budete se cítit lépe a libido se vám časem vrátí.

Bermanová dále tvrdí, že zvýšená hmotnost je mnohdy známkou deprese, a když už je člověk v depresi, tak samozřejmě přijde i o chuť na sex.

"V prvních několika měsících vztahu (až po jeden rok) bývá u obou partnerů velmi zvýšený sexuální apetit,“ říká Sheryl Kingsbergová. „Poté se dostaví stav, kdy jeden už takovou chuť na milostné hrátky nemá. Jakmile to začne, je důležité, aby si osoba s vyššími sexuálními touhami uvědomila, že záleží na kvalitě a ne na kvantitě.“

Takže buďte na svého partnera hodní, nezapomínejte na něj, udržujte vztah, jak nejlépe to půjde a s trochou štěstí budete žít šťastně až do smrti.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak správně pochválit svého partnera

Muži potřebují jednou za čas slyšet, jak moc dobří a šikovní jsou a jak by náš ženský svět bez nich byl pustinou. Nicméně není chvála jako chvála. A podle...

Jaké jsou skutečné výdaje za lásku

Někdo by mohl už zpočátku říci, že vyjádření citů nás přeci nic nestojí. Slovní možná ne. Ale praktické vyjádření lásky, například v podobě dárků, svou cenu...

Výběr článků

Načítám