Hlavní obsah

Každá čtvrtá Češka se setkala s nebezpečným pronásledováním

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebezpečné pronásledování neboli stalking naše zákony hodnotí jako trestný čin. Přesto se s tímto problémem setkává stále více lidí. Zhrzení milenci, milenky, ale i ex-manželé, ex-manželky či jen tajní obdivovatelé dokáží ze života udělat doslova peklo. Bohužel neřešení této situace může vyústit i v násilný trestný čin. Rozhodně se proto nevyplácí danou situaci podceňovat.

Foto: Profimedia.cz

Útoky stalkera se obvykle stupňují. Z jemného napadání se pak obvykle vyvine nebezpečné pronásledování a vyhrožování, které se může zvrhnout až k fyzickému násilí.

Článek

Stalkingu neboli pronásledování se v drtivé většině dopouští partner nebo partnerka po rozchodu, ze kterého se pronásledovatel (stalker) nemůže vzpamatovat, a proto pořádá jakýsi hon. Tento jev může být dočasný nebo dlouhodobý, pak se jedná o patologické chování, které poškozuje a ovlivňuje oběť. Jsou známy i případy, kdy oběť po fyzickém útoku stalkera zemřela, proto toto nebezpečné chování nelze podceňovat.

„Z průzkumu vyplývá, že 18 % dotázaných lidí starších osmnácti let se setkalo s nebezpečným pronásledováním. Zajímavé přitom je, že 44 % lidí se s nebezpečným pronásledováním vůbec nesetkalo a 38 % neví, co je stalking,“ upozorňuje Tomáš Zdechovský z agentury Commservis.com, která sociologický průzkum prováděla.

Se stalkingem se častěji setkávají ženy. Podle průzkumu jej zažila každá čtvrtá Češka. „Jedna žena se mi svěřila, že její bývalý přátel jí posílal denně dvacet sms, kde jí opakovaně sděloval, že si ublíží, pokud se k němu nevrátí. Po několika měsících, kdy měla strach z každého pípnutí telefonu, to psychicky nevydržela a zhroutila se,“ přibližuje případ stalkingu lékařka Vladana Skutilová z královéhradecké fakultní nemocnice.

Projevy stalkingu

Stalker obvykle od své oběti vyžaduje navázání kontaktu, a to opakovanými výhrůžnými a nátlakovými zprávami, vyhledáváním fyzického kontaktu s danou osobou a také zneužíváním osobních údajů, a to vše v důsledku smyšleného nebo reálného, ale již ukončeného vztahu.

Útoky stalkera začínají obvykle postupně, kdy posílá nejprve několik esemesek denně, svou oběť obtěžuje telefonáty. Z jemného napadání se pak obvykle vyvine nebezpečné pronásledování a vyhrožování, které se může zvrhnout až k fyzickému násilí. Proto odborníci radí všem, aby tuto situaci nepodceňovali a raději své trápení svěřili svým nejbližším. A pokud se jedná o dlouhodobý stav, kdy trvá pronásledování 4-6 týdnů, pak je dobré informovat Policii ČR. Stalking je od ledna 2010 považován za trestný čin.

Chování stalkera se projevuje ve třech stádiích
1. Pronásledovatel má velká očekávání a představuje si společnou budoucnost s obětí.
2. Posléze si uvědomí, že o něj druhá osoba nemá zájem. Následují výčitky, pronásledování a obviňování.
3. Nastává stádium hněvu - v tomto rozpoložení již pronásledovatel vykazuje známky agrese, majetnické sklony, vydírání, mnohdy oběť napadá i fyzicky.

Podle odborníků je u nás situace horší než v zahraničí. Doposud tento problém řada lidí přehlížela. Nicméně jedná se skutečně o nebezpečné jednání, které by nemělo být tolerováno, ani omlouváno. Stačí nahlédnout do černých kronik.

Jak se legálně bránit stalkingu?
Přímo a jednoznačně dejte stalkerovi na vědomí, že nemáte o jeho projevy zájem. Současně se bez výjimky vyhněte schůzkám, esemeskování apod., nové a nové kontakty stalkera jen posilují, neboť s jídlem roste chuť.
Pokud jste obětí obtěžování, informujte policii.
Uchovejte si všechny projevy a důkazy obtěžování (záznamy telef. hovorů, dopisy, e-maily, SMS zprávy…).
Po dobu obtěžování změňte své chování a zvyky (výměna zámků, změna nákupního střediska, pohybujte se po jiných trasách apod.).
Mimo domov se pohybujte s dalším členem rodiny nebo jinou důvěryhodnou osobou. Domluvte si vzájemný postup v případě, že nastane krizová situace.
Noste u sebe legální prostředky pro svoji obranu (pepřový sprej, alarm, noste u sebe mobilní telefon pro případ přivolání pomoci).

Projevy stalkingu

Opakované a dlouhodobé pokusy kontaktovat oběť pomocí dopisů, e-mailů, telefonátů, SMS zpráv, zasíláním různých zásilek s dárky.

Obsah těchto zpráv může být příjemný až veselý, ale též urážející, zastrašující. Výjimkou nejsou zprávy původně příjemné, snažící se získat odpověď či kontakt oběti, až později po zprávy urážející, nevkusné či zastrašující.

Demonstrování moci a síly stalkera - stalker ve svých projevech dává důraz na přímé či nepřímé výhrůžky, které v oběti budí oprávněný strach a obavy.

Do této kategorie patří například fyzické pronásledování oběti cestou do práce, na nákup nebo naopak zpět k domovu, pronásledování autem, čekání na oběť před domem apod. Výjimkou zde nejsou ani výhrůžky přímého násilí, vyhrůžky zabitím apod. V případě sadistického pronásledovatele, který se snaží důsledně a zcela kontrolovat život oběti je riziko napadení včetně usmrcení oběti podstatně vyšší. Pronásledovaná oběť pak bývá častou obětí sexuálně motivované vraždy.

Poškozování a ničení věcí - například poškrábané auto, lak poškozený sprejem, propíchané pneumatiky, rozbité okno bytu nebo likvidace domácího zvířete včetně poškozování osobních věcí. Můžeme sem zařadit například i zasílání virů e-mailem a tím mnohdy ztrátu dat v počítači oběti.

Reklama

Související témata:

Související články

Školáky děsí nová podoba šikany: stalking

Šikana a násilí ve školách dostávají novou podobu. Rány pěstí, zničené šaty, posměšky, nadávky, které viděli spolužáci a okolí a které se proto daly také snáze...

Výběr článků

Načítám