Hlavní obsah

Zhrzená milenka může být nebezpečnější než podváděná manželka

Novinky, Dana Sokolová

Když se člověk zamiluje, nevidí, neslyší a o to horší někdy bývá procitnutí. Z velké lásky bývá jen malý krůček k velké nenávisti, ze které se může vyvinout až nenávist patologická. V ten moment rozchodem většinou nic nekončí, ale naopak teprve začíná. Zhrzení ex-partneři nemají daleko od vydírání, psychického teroru či násilí.

Zhrzené milenky se podle sexuologa dokážou pořádně mstítVideo: Novinky

 
Článek

Nevěra hýbe světem. Člověk si občas myslí, že být nevěrný je vlastně v pořádku, protože nevěrný je dle médií snad úplně každý. Málokdo si však uvědomuje, že nevěra má celou řadu stinných stránek, které nepoškozují jen důvěru mezi partnery a jejich zdraví, ale také jejich vlastní soukromí.

Z krásného zpestření se pak rázem může stát strach nejen o svůj původní vztah, ale i o svůj život a život svých nejbližších. Zhrzené milenky i milenci totiž člověku dokáží pořádně zavařit.

"Po několikaletém manželství jsem se začala cítit osamělá. Postrádala jsem milý dotek, pohlazení, povzbuzení, samé drobnosti, které z manželství postupně vyprchaly. A tak jsem při první příležitosti podlehla lichotkám a svádění prvního muže, který projevil zájem. Zprvu jsem to brala nezávazně, posléze se zamilovala, ale díky neustálým tlakům milence opět rychle vystřízlivěla. Chtěl být se mnou víc a víc a neustále mě skrz to psychicky vydíral. Vztah jsem tedy ukončila.

Nejprve mi od něj chodily vyčítavé esemesky, které střídaly podbízivé, jakmile jsem na ně zareagovala, nátlak se stupňoval. Došlo až na výhrůžky sebevraždou, které se následně změnily ve výhrůžky, že jestli se s ním nesetkám, tak na mě vše řekne manželovi a následně mi fyzicky ublíží atd. Díky přátelům vše utichlo, ale klid v duši už mít asi nikdy v životě nebudu," svěřuje se na internetové diskusi pětatřicetiletá Ilona.

Podle sexuologa Radima Uzla jsou nebezpečnější a zákeřnější zhrzené milenky než zhrzení milenci. Ženy prý mají větší tendence se mstít, kdežto muži se častěji uchylují do hospůdky a v nejhorších případech se pokusí o sebevraždu.

Nicméně alkohol je metla lidstva, a i když je zapotřebí občas pořádně zamést, alkohol v lidech vzbuzuje agresivitu a v těchto případech i mnohem větší odhodlání pro pomstu. V současné době právě díky alkoholu zhrzení lidé sahají nejčastěji po telefonu a svou oběť zahrnují jednou vyčítavou zprávou za druhou. Když to nepomáhá, agresivita esemesek se stupňuje a může se změnit ve výhružné telefonáty, až po nebezpečné sledování, tzv. stalking. O tom, že se nejedná o banality, vypovídají i černé kroniky. [celá zpráva]

Nebezpečný stalking

Stalking neboli pronásledování, se v drtivé většině děje partnerem nebo partnerkou po rozchodu, ze kterého se pronásledovatel (stalker) nemůže vzpamatovat a proto pořádá jakýsi hon. Tento jev může být dočasný nebo dlouhodobý, pak se jedná o patologické chování, které poškozuje a ovlivňuje oběť. Jsou známy i případy, kdy oběť po fyzickém útoku stalkera zemřela, proto toto nebezpečné chování nelze podceňovat.

Chování stalkera se projevuje ve třech stádiích
1. Pronásledovatel má velká očekávání a představuje si společnou budoucnost s obětí.
2. Posléze si uvědomí, že o něj druhá osoba nemá zájem. Následují výčitky, pronásledování a obviňování.
3. Nastává stádium hněvu - v tomto rozpoložení již pronásledovatel vykazuje známky agrese, majetnické sklony, vydírání, mnohdy oběť napadá i fyzicky.

Vše tedy začíná velmi pozvolna, kdy pachatel posílá SMS nebo obtěžuje svými telefonáty. Postupně se to ale stupňuje a většinou nastává nebezpečné pronásledování a vyhrožování, které se může zvrhnout až k fyzickému násilí. Proto odborníci radí i ženatým mužům či vdaným ženám, aby tuto situaci nepodceňovali a raději své trápení svěřili svým nejbližším. A pokud se jedná o dlouhodobý stav, kdy trvá pronásledování 4-6 týdnů, pak je dobré informovat Policii ČR. Stalking je od ledna 2010 považován za trestný čin.

Jak se legálně bránit stalkingu?
Přímo a jednoznačně dejte stalkerovi na vědomí, že nemáte o jeho projevy zájem. Současně se bez výjimky vyhněte schůzkám, esemeskování apod., nové a nové kontakty stalkera jen posilují, neboť s jídlem roste chuť.
Pokud jste obětí obtěžování, informujte policii.
Uchovejte si všechny projevy a důkazy obtěžování (záznamy telef. hovorů, dopisy, e-maily, SMS zprávy…).
Po dobu obtěžování změňte své chování a zvyky (výměna zámků, změna nákupního střediska, pohybujte se po jiných trasách apod.).
Mimo domov se pohybujte s dalším členem rodiny nebo jinou důvěryhodnou osobou. Domluvte si vzájemný postup v případě, že nastane krizová situace.
Noste u sebe legální prostředky pro svoji obranu (pepřový sprej, alarm, noste u sebe mobilní telefon pro případ přivolání pomoci).

"Milenec mi každý den poslal i 100 výhrůžných sms zpráv. V nich se zmiňoval, že ublíží nejen mně, ale také mým dětem. Věděl o každém mém kroku s rodinou. Když jsem nereagovala na esemesky, začaly k nám chodit do schránky anonymy. Jednou jsem ho přistihla, jak stál před školou a bavil se s mým synem. Vyděsilo mě to k smrti. Večer jsem vše řekla manželovi, který to okamžitě nahlásil i na policii. Od té doby máme klid, ale to neznamená, že nejsem neustále na pozoru," svěřuje se v internetové diskusi čtyřicetiletá Martina.

Pomsta může být sladká, ale ...

Po rozchodu lidé reagují různě. Někteří se jednoduše seberou, odejdou a spálí všechny mosty. Jiní však kují pikle a hledají citlivá místa svého ex-partnera.

Podle psychologů jsou mnohdy zhrzené milenky zákeřnější než podvedené manželky. Mezi nejčastější formy pomsty, které jsou ex-milenky schopné provést, je vyzrazení celé situace manželce, a to buď přímo, nebo formou anonymu. Dále pak provádějí škody na majetku, a to ne zrovna banální. Msta je msta, a tak když je nutné něco zničit, tak to pro toho druhého musí mít skutečně velký význam.

Zhrzené milenky svou pomstu často cílí i tak, že začnou flirtovat buď s kamarády či dokonce šéfy své oběti, případně s jejich největšími nepřáteli. Záleží, na čem si muž více zakládá. Ženy si totiž dokáží své muže i během chvíle zanalyzovat a odhalit jejich silné i slabší stránky, jejich střely jsou pak skutečně dobře zacílené.

Nevěra se tedy někdy nemusí vůbec vyplatit, za chvilky vášně pak můžete skutečně tvrdě zaplatit.

Anketa

Máte zkušenosti se zhrzenými ex-milenci?
Ano, byl/a jsem obětí stalkingu
14,2 %
Ano, ale naštěstí dostal/a včas rozum
11,5 %
Ano, a stálo mě to manželství
3,5 %
Ne, ale koledoval/a jsem si o to
15,9 %
Ne, nevěra je pro mne tabu
54,9 %
Celkem hlasovalo 4654 čtenářů.

Projevy stalkingu

Opakované a dlouhodobé pokusy kontaktovat oběť pomocí dopisů, e-mailů, telefonátů, SMS zpráv, zasíláním různých zásilek s dárky.

Obsah těchto zpráv může být příjemný až veselý, ale též urážející, zastrašující. Výjimkou nejsou zprávy původně příjemné, snažící se získat odpověď či kontakt oběti, až později po zprávy urážející, nevkusné či zastrašující.

Demonstrování moci a síly stalkera - stalker ve svých projevech dává důraz na přímé či nepřímé výhrůžky, které v oběti budí oprávněný strach a obavy.

Do této kategorie patří například fyzické pronásledování oběti cestou do práce, na nákup nebo naopak zpět k domovu, pronásledování autem, čekání na oběť před domem apod. Výjimkou zde nejsou ani výhrůžky přímého násilí, vyhrůžky zabitím apod. V případě sadistického pronásledovatele, který se snaží důsledně a zcela kontrolovat život oběti je riziko napadení včetně usmrcení oběti podstatně vyšší. Pronásledovaná oběť pak bývá častou obětí sexuálně motivované vraždy.

Poškozování a ničení věcí - například poškrábané auto, lak poškozený sprejem, propíchané pneumatiky, rozbité okno bytu nebo likvidace domácího zvířete včetně poškozování osobních věcí. Můžeme sem zařadit například i zasílání virů e-mailem a tím mnohdy ztrátu dat v počítači oběti.

Reklama

Související články

Jak milenky útočí proti manželkám

Stát se ideální milenkou není vůbec lehké. A většina neoficiálních vztahů také nemá dlouhého trvání a skončí jen jako pouhý flirt. Jsou však případy, kdy je...

Výběr článků

Načítám