Hlavní obsah

Budoucnost patří stoletým

– BRUSEL

Měl šanci jedna ku milionu - a využil ji. Alespoň tak statistici hbitě vypočítali vyhlídky vrstevníků nejstaršího Belgičana dožít se stejného věku. Louis Marion v pátek slaví 110. narozeniny, a to před ním nedokázal ještě žádný Belgičan. Na rozdíl od šesti Belgičanek. Ani úctyhodný věk ale místního doyena nezařadí do žebříčku deseti nejstarších obyvatel planety.

Článek

Bývalý rolník, který nikdy neopustil rodnou farmu v Petite Hour, kde se mezitím zřejmě stal nejvýznamnější pamětihodností, skoro současně s narozeninovým dortem a blahopřáním od guvernéra provincie a starosty převzal i žezlo doyena, které až do středy třímala Anne-Marie Adamová. Zesnula dva měsíce před svými 111. narozeninami.

"Sto deset je příliš. Nejsem věčný," odbývá stařík novináře, zvědavé na recept na dlouhověkost. Tajemství nejspíše tkví ve fyzické kondici, kterou lékaři, poprvé prý přivolaní v osmdesátce, pokládají za výjimečnou. A asi i v pořádné porci životního optimismu. Když před čtvrtstoletím farma shořela, prý jen řekl dětem a vnoučatům: "Nářky jsou na nic, prostě začneme znovu!"

Staříků přibývá

Marion farmařil od svých 12 let více než půlstoletí, ale pěkně postaru, za volant traktoru se nikdy neposadil. Dodnes si dopřává čtyři jídla denně, rád si zabafá z dýmky, nikdy neodmítne skleničku "růžáku", vína či kořalky a nenechá si večer ujít televizní zprávy, aby si udržel přehled. Jen si už nepamatuje, kdy vlastně odešel do důchodu. Vždyť problém je i zapamatovat si nejbližší příbuzenstvo: sedm dětí, 18 vnoučat a 38 pravnoučat.

Stoletých v Belgii kvapem přibývá. Za posledních deset let se jejich počet zdvojnásobil, na 1154, a odborníci počítají s pokračováním trendu, vždyť stovka se slaví už denně. "Podle našich odhadů se počet stoletých v roce 2010 přiblíží dvěma tisícovkám," říká demograf Michel Poulain.

Svět důchodců

Louis Marion měl při svém narození v roce 1893 šanci oslavit stodesátiny jedna ku milionu. Jak profesor Poulain upřesňuje, muži Marionovy generace měli šanci 1:1000 dožít se stovky a další šanci 1:1000 oslavit stodesítku. Od roku 1900 se jen 33 Belgičanů a Belgičanek dožilo 108 let, tři včetně Mariona ještě žijí.

Avšak polovina děvčátek, které se narodily v tomto tisíciletí, se podle demografů může těšit na oslavu stovky: v příštím století prý ulice budou plné stařenek a staříků.

Na špici Japonsko

Desítka nejstarších obyvatel planety ale pochází převážně z Japonska a USA, v čele se 116letou Kamato Hongovou. Evropu reprezentuje pouze na čtvrté a páté příčce Joana Riudavetsová ze Španělska a Holanďanka Hendrikje Van Andelová, obě se už dožily 113 let. Mariona od desátého Freda Hala dělí skoro rok. Vědci na základě statistických analýz posouvají hranici lidského života až ke 115 letům; Francouzka Jenne Calmentová, která naposledy vydechla po 122 letech, byla prý "planetární výjimkou".

Statistika je ovšem trošku ošidná. Mariona belgické noviny oslavují jako nejstaršího tuzemce všech dob a skoro zapomenutý zůstává rodák z Genku Jan Michiel Reyskens, který se dožil 111 let a 241 dnů - skoro všechny je však strávil v Nizozemsku. Přes všechnu dnešní slávu - Marion podle úředních dokumentů přišel na svět v osm ráno - národní rekord zůstává v rukou ženy. Joanna Turcksinová zesnula loni v prosinci po 112 letech a 186 dnech života.

Reklama

Výběr článků

Načítám