Hlavní obsah

Každý druhý Američan má mezi kamarády nevěrníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Více než polovina Američanů zná někoho, kdo podvádí manželku nebo manžela. První podobný průzkum se uskutečnil před bezmála 40 lety, od té doby přitom vzrostl tento poměr na více než dvojnásobek.

Foto: Brendan McDermid , Reuters

Gallupův ústav provedl výzkum poté, co se ke skandálům s prostitutkami přiznal bývalý guvernér New Yorku Eliot Spitzer.

Článek

Gallupův ústav se anketě na téma manželské nevěry věnoval aktuálně v souvislosti se skandálem dnes už bývalého guvernéra státu New York Eliota Spitzera, který se scházel s prostitutkami.

Výsledky průzkumu napovídají, že se časy od roku 1964, kdy míru nevěry mezi Američany žijícími v manželském svazku zjišťovala společnost Harris Poll, změnily. Ale zda je dnes více podvádějících manželů a manželek, nebo jestli se jen s nevěrou lidé ochotněji svěřují, zůstává otázkou. "Spíš se domnívám, že se chování lidí nezměnilo," říká psycholog a spoluautor knih o monogamii David Barash.

"Změnil se ale sklon lidí o tom mluvit," dodává. Vývoj podle něho směřuje k více partnerům během života, což ovšem neznamená, že jsou lidé odkázáni k nevěře.

Být monogamní je těžké

"Monogamie je obtížná. Není mrtvá. Uvědomit si to je možné, ale musíte na tom pracovat," vybízí. Průzkum Gallupova ústavu odhalil také rozdíly v pohledu na nevěru podle pohlaví. Muži častěji považují za vážnější prohřešek milostnou aféru než placený sex, naopak pro ženy je mimomanželská romance jejich muže méně závažná než chvíle s prostitutkou.

Ženatí nebo vdané jsou proti svobodným o poznání ochotnější nevěru odpustit - 37 procent ženatých mužů nebo vdaných žen tvrdí, že partnerův podvod dokáže překonat. Z lidí bez manželské zkušenosti tento názor zastává 30 procent.

Když se dostane sexuální skandál politiků nebo političek na veřejnost, téměř dvě třetiny respondentů radí jejich manželkám a manželům, aby zůstali doma a tiskovou konferenci nechali jen na nevěrném partnerovi. Naopak stát po manželově nebo manželčině boku i v této těžké chvíli doporučuje 36 procent dotázaných.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám