Hlavní obsah

Newyorský guvernér Spitzer odstoupil kvůli skandálu s prostitutkami

– WASHINGTON • Aktualizováno

Newyorský guvernér Eliot Spitzer opouští úřad. Svoji rezignaci oznámil na mimořádné tiskové konferenci ve středu. Známý bojovník proti korupci odstoupil kvůli skandálu s prostitutkami, které si objednával u firmy, již vyšetřují úřady.

Foto: Eric Thayer/Files , Reuters

Eliot Spitzer

Článek

„Dostalo se mi lásky a podpory mé rodiny a lidí státu New York. Je mi hluboce líto, že jsem nedostál jejich očekávání. Omlouvám se. Už nikdy mne neopustí výčitky. Vždy jsem tvrdil, že lidé musí za své činy nést odpovědnost. Nemohu svým nástupcům stát v cestě,“ řekl Spitzer s tím, že je zároveň přesvědčen, že veřejnosti sloužil dobře.

Spitzera nahradí od 17. března jeho zástupce David Paterson, který se tak stane prvním guvernérem státu New York černé pleti.

Klient č. 9

Spitzer byl tajemným Klientem 9. K odhalení jeho identity přispěla loni banka kvůli nečekaným přesunům větších částek mezi dvěma účty. Jeden z těchto účtů patřil guvernérovi, druhý byl sledovaný kvůli podezření z možného praní peněz. Převody částek přes 5000 dolarů se v těchto případech monitorují. Účet patřil společnosti, která zprostředkovávala prostitutky. Zatímco kriminální vyšetřovatelé z FBI se soustředili na prostituci, dění okolo Spitzera začali vyšetřovat jejich kolegové z protikorupčního oddělení.

Spitzer s manželkou Sildou při oznámení rezignace.foto: Reuters/Brendan McDermid

Policie sice samotného guvernéra z ničeho neobvinila, ale v souvislosti s případem už pozatýkala čtyři lidi. Objevily si i spekulace ohledně načasování kauzy, všechna média se však shodují v jednom: je to neuvěřitelně rychlý pád politika, kterému přezdívali "Pan Čistý".

Aféra poškodila Clintonovou

Spitzerovo odstoupení žádali zejména republikáni. Skandál nepoškodil jen Spitzera a jeho stranu, ale zejména kandidátku na prezidentský úřad Hillary Clintonovou, kterou dosud vlivný a uznávaný guvernér podporoval. Senátorka za New York v boji o nominaci do listopadových voleb ztrácí na Baracka Obamu z Illinois. Za Obamou zůstala i v úterních primárkách v Mississippi .

Spitzerův skandál

Spitzer zaplatil za prostitutky nejméně 15 000, podle agentury Reuters až 80 000 dolarů (1,3 miliónu korun). Kauzu spustila pondělní reportáž listu The New York Times.

Skutečnost, že byl demokratický guvernér zákazníkem washingtonské společnosti Emperors Club VIP, jejíž prostitutky dostávají za hodinu tisíce dolarů, dokázal policejní odposlech .

Spitzer, který je ženatý a má tři dcery, se dosud bránil tvrzením, že jde o problém dotýkající se jeho rodiny, a nikoli jeho politické činnosti. Pohoršení amerických médií a politiků však zesiluje fakt, že podle nich guvernér, který v minulosti zastával post generálního prokurátora New Yorku, měří dvojím metrem. Nyní prý hovoří o soukromé věci, ale jako generální prokurátor vystupoval s hněvem a odporem, když v roce 2004 žádal trest pro 16 lidí provozujících firmu zaměřenou na prostituci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám