Hlavní obsah

Rakovina čípku se šíří sexem, přenašečem bývá muž

Lékaři doporučují, aby se proti papilomavirům nechali očkovat také muži, jelikož virus způsobující rakovinu děložního čípku se šíří sexem a jen očkovaný muž ženu nenakazí.

Článek

Nejvhodnější doba pro očkování je před zahájením pohlavního života. Ženy a dívky v Česku mají tuto možnost právě rok, zatím jí využily desetitisíce z nich. Nyní se k nim mohou přidat i muži.

"Ročně v Česku onemocní rakovinou děložního čípku 1000 žen a 400 jich zemře. Nemoc postihne 20 ze 100 000 žen, což je dvojnásobek proti zemím s nízkým výskytem onemocnění. Bohužel české ženy si dosud nezvykly pečovat o své zdraví; na každoroční prevenci, chodí pouze 40 procent žen. Problém je i s kvalitou laboratoří, jež výskyt viru potvrzují," tvrdí předseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák.

Podle Dvořáka by prevenci neměly zanedbávat ani očkované ženy. Neměly by spoléhat na to, že když jsou očkovány, nemusejí už chodit na pravidelné roční prohlídky. Očkování totiž nechrání na sto procent, navíc preventivní prohlídka pomůže odhalit včas i jiné zdravotní obtíže.

Na vakcínu přispívají zdravotní pojišťovny

V Česku jsou nyní k dispozici dvě vakcíny, jedna chrání proti dvěma nejrizikovějším typům papilomaviru, které způsobují 70 procent případů rakoviny. Druhá je rozšířena o ochranu proti dvěma méně rizikovým typům, jež způsobují 90 procent genitálních bradavic. Vakcíny jsou určeny dětem, dospívajícím a ženám od devíti do 26 let. První poznatky z nových studií prokazují, že chrání i ženy starší, takže by z nich mohly mít užitek ženy do 55 let věku. Studie potvrzující ochranu i dospělých mužů mají být hotové do konce roku.

Ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra novinářům řekl, že od ledna začnou přispívat na tuto vakcínu kromě děvčat i chlapcům od devíti do 15 let. Očkování ve třech dávkách stojí 10 000 korun a pojišťovna přispěje 2 500 korun.

Reklama

Související články

Očkování by možná změnilo osud Evity

Před několika lety u nás slavil úspěch muzikál Evita, převzatý ze slavné broadwayské inscenace. Už v té době se objevily zvěsti o skutečném sexuálním životě...

Výběr článků

Načítám