Hlavní obsah

Očkování proti rakovině děložního čípku je bezpečné

PRAHA

Očkování proti rakovině děložního čípku je bezpečné a nic na tom nemění fakt, že ho některé zájmové skupiny ve světě zpochybňují, vyplývá z vyjádření Státního ústavu pro kontrolu léčiv i České gynekologicko-porodnické společnosti. Ženy by se podle českých odborníků rozhodně neměly nechat od očkování odradit zkreslenými informacemi. Proti rakovině děložního čípku se v Česku očkuje od loňského prosince a ženy o ně mají velký zájem.

Článek

Podle údajů americké zájmové skupiny Judicial Watch prý několik žen po tomto očkování potratilo, důvodem údajně byl nepříznivý vliv vakcíny Gardasil na plod. Podle americké lékové agentury FDA však jsou informace o případech podezření na nežádoucí účinky vakcíny zkreslené. FDA žádné změny v užívání přípravku nenavrhuje. 

Podobně vyhodnotil údaje z USA i Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Jeho mluvčí Veronika Petláková řekla, že v Česku jsou registrovány dvě vakcíny proti lidskému papillomaviru - Silgard a Gardasil. Obě prošly evropskou centralizovanou procedurou a jejich bezpečnost je průběžně sledována, zdůraznila. 

"K dnešnímu dni jsme neobdrželi žádné hlášení o podezření na nežádoucí účinek vakcíny proti lidskému papillomaviru. V současnosti nejsou na evropské úrovni k dispozici žádné nové informace, které by měnily poměr přínosů a rizik těchto vakcín," shrnula. 

Výskyt vrozených vad nebyl u dětí očkovaných žen vyšší

Prezident České gynekologicko-porodnické společnosti Vladimír Dvořák řekl, že žádné informace nenaznačují, že by mohla být příčinná souvislost mezi očkováním a úmrtími plodu. "Neřekl bych, že bezpečnost vakcíny je nějak s otazníkem," prohlásil. 

K pochybnostem o bezpečnosti vakcíny vedlo to, že vakcinované ženy měly plod s abnormalitami. Podle Dvořáka se ale prokázalo, že procento abnormalit plodů u vakcinovaných žen není vyšší než u nevakcinovaných. Ženy se do studie 30 000 očkovaných dostaly náhodou, v době očkování ještě nevěděly, že jsou těhotné. O to pečlivěji pak byly sledovány a postup jejich těhotenství byl porovnán s těmi, které očkování neměly, popsal Dvořák. 

"Výskyt vrozených vad u nich nebyl vyšší, ani tam nebyly jiné vady. Teratogenní působení vakcíny není udáno ani jako teoretické riziko, tedy žena, která vakcínu dostane a až pak zjistí, že je těhotná, nemusí jít na potrat," ujistil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám