Hlavní obsah

Evropský týden ve znamení rakoviny děložního čípku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Týden od 21. do 27. ledna se stane Evropským týdnem rakoviny děložního čípku. Této zákeřné nemoci v evropských zemích podlehne ročně okolo třiceti tisíc žen. Nedávný celoevropský výzkum ukázal, že 75 procent žen potřebuje o rakovině děložního čípku více informací. Česká republika se do této osvětové akce zapojí také, protože podobné výsledky přinesl i průzkum mezi českými ženami.

Článek

O této zákeřné nemoci je třeba informovat co nejvíce žen a zároveň je třeba je přesvědčit, že pravidelný screening ve formě stěru z čípku je naprostým minimem, které pro sebe a své zdraví mohou udělat, uvedl předseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák.

Podle předsedy Ligy proti rakovině Zdeňka Dienstbiera je pravidelný screening při vyhledávání rakoviny děložního čípku nejefektivnější a ženy na něj mají nárok ze zdravotního pojištění. Díky screeningu lze rozpoznat změny na děložním čípku v již velmi raném stadiu onemocnění, a začít tak s efektivní léčbou ve chvíli, kdy je naděje na plné uzdravení. 

Rakovině děložního čípku je možné předejít očkováním

Rakovina děložního čípku je infekční onemocnění a způsobuje ji lidský papilloma vir, který se přenáší sexuálním stykem. Během života se s touto infekcí setká 80 procent žen, ale organismus většiny z nich se s ním dokáže vypořádat. Přesto na tento typ rakoviny umírá v České republice ročně 400 až 500 žen. 

Celkově je známo více než 200 typů lidských papilloma virů. Sexuálním stykem se přenáší zhruba 35 z nich a dva typy způsobují tři čtvrtiny karcinomů děložního čípku. Právě před těmito typy může ženy ochránit očkování. Vakcína působí nejlépe na mladé dívky ve věku do 26 let. V letošním roce by se měla na trhu objevit i druhá očkovací látka vhodná pro všechny ženy. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám