Velikonoční nádivka třikrát jinak
Velikonoční nádivka s čerstvou kopřivou
Velikonoční nádivka
Foto: Tesco
INGREDIENCE: |
|
POSTUP:
- Uzený bok nakrájíme na malé kousky a dáme do misky. Přidáme na kostičky nakrájené pečivo, jarní cibulku a nasekané bylinky. Osolíme a opepříme. Vše smícháme.
- Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s mlékem a rozpuštěným máslem. Přidáme do nádivky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně jej spojíme s dalšími surovinami.
- Pekáč vymažeme tukem a nádivku rovnoměrně rozetřeme. Pečeme na 180 °C asi 15 minut.
Velikonoční nádivka se špaldou podle Karolíny Kamberské
Velikonoční nádivka se špaldou
Foto: Fino
INGREDIENCE |
|
K podávání |
|
POSTUP:
- Máslo si rozpustíme v kastrůlku.
- Kopřivy propláchneme a spaříme horkou vodou. Pak z nich scedíme vodu, změklé položíme na prkýnko a nasekáme najemno.
- Uzené nakrájíme na malé kostičky.
- Z pečicího papíru s alobalem si složíme zapékací mističky o rozměru asi 10x10 cm (na jednu mističku bude potřebovat cca 25 cm). Když budou mističky větší, nádivka bude zbytečně nízká. Vymažeme je troškou rozpuštěného másla.
- Troubu si rozpálíme na 170 °C (horkovzdušná).
- V míse smícháme mouku a prášek do pečiva. Přidáme žloutky a zbytek rozpuštěného másla, vymícháme hladkou kašičku. Přidáme maso, kopřivy, petrželku, sůl, pepř a muškátový oříšek. Se solí to nepřeháníme, uzené bývá dost slané.
- Bílky ušleháme do pevného sněhu a ten pak opatrně vmícháme ke směsi. Rozdělíme ji do mističek. Povrch posypeme plátky mandlí a dáme péct na 20-25 minut (nádivka vyskočí a zezlátne).
- Mezitím si ušleháme smetanu, vmícháme do ní sůl a čerstvě nastrouhaný křen. Mističky s upečenou nádivkou podáváme ozdobené křenovou šlehačkou a petrželkou.
Velikonoční nádivka
Foto: Tinajedoma pro kitchenaid.cz
INGREDIENCE |
|
POSTUP:
- Rohlíky nakrájíme, zalijeme vlažným mlékem a necháme chvíli odstát.
- Mezitím si na pánvi rozpustíme máslo a osmahneme na něm slaninu, cibulku, papriku a petrželovou nať.
- Ve velkém hrnci si podusíme bylinky a špenát (do hrnce dáme kousek másla, přidáme omytý špenát s bylinkami, zamícháme a pár minut podusíme).
- Po vychladnutí směs špenátu a bylinek nasekáme sekáčkem.
- Všechny přísady postupně přidáváme k rohlíkům (kromě syrových vajec, ta si vyšleháme zvlášť do žloutkové pěny a do sněhu z bílků, a až nakonec opatrně vmícháme do směsi).
- Směs osolíme dochutíme pepřem a špetkou muškátového oříšku.
- Vše pak rovnoměrně rozprostřeme do připravených (máslem vymazaných) zapékacích keramických pekáčů. Pečeme v troubě předehřáté asi na 180 °C přibližně hodinu.
yknivoNumanzeSaNyknalC