Hlavní obsah

Žena trpící narkolepsií nekontrolovaně usínala 16krát za den. Pomohl jí až sport

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřiadvacetiletá Angličanka Belle Huttová trpí vzácným onemocněním zvaným narkolepsie, kvůli kterému nekontrolovaně usíná během dne. Nemoc si ostatní mylně zaměňují s opilostí, Belle kvůli ní zažívala nelehké chvíle. Vše změnil až sport, díky němuž se jí podařilo nemoc dostat pod kontrolu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dívka trpící narkolepsií nekontrolovaně usíná 16krát denně, v boji s nemocí jí pomáhá práce osobní trenérkyVideo: Caters News, AP

 
Článek

Belle Huttová začala trpět narkolepsií poté, co onemocněla prasečí chřipkou v roce 2009. Únava a vyčerpání se přeměnily v nekontrolované usínání, které Belle sužovalo až šestnáctkrát za den.

Kromě toho začala ve spánku trpět spánkovou paralýzou a nepříjemnými halucinacemi, kvůli čemuž často ztrácela orientaci.

Její okolí si nemoc vykládalo jako příznaky opilosti či kocoviny. „Když jsem šla problém řešit s doktorem, tak se mě i on zeptal, jestli jsem před návštěvou pila,“ říká Huttová pro agenturu AP.

Tato vzácná nemoc Belle nepříjemně komplikovala nejen sociální život. Nemohla si udržet práci, přišla o některé své přátele a měla potíž navázat nový vztah.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Dívka trpící narkolepsií nekontrolovaně usíná 16krát denně, v boji s nemocí jí pomáhá práce osobní trenérky

Vše se změnilo až v době, kdy začala intenzivně sportovat. „Uvědomila jsem si to ve chvíli, kdy jsem začala běhat. Při běhu jsem se cítila tak živě a naprosto bez narkoleptických příznaků,“ říká.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Yesterday Nadie invited herself for lunch 😠 SOUND ON 👆🏼P.S. If you think this video is funny then that’s absolutely fine but do me a favour and try and understand a little more about what people with Narcolepsy deal with and look further than the funny because I can honestly say there is nothing funny about this feeling, I feel exhausted, hungry, cold, unmotivated and totally unaware of what’s going on around me and the urge to get into bed and give up is more than you can ever imagine (unless you have Narcolepsy) and this happens every single day. So if/when you meet someone who may have Narcolepsy the last thing you should say is ‘Oh amazing, you have an excuse to sleep all the time’ or ‘Oh I think I have that, I always fall asleep in front of the telly at night’ - this is insensitive. And for those who do or don’t have Narcolepsy I hope in a way this video motivates you, stop using tiredness as en excuse otherwise your whole life will be passed by wishing you had more energy- go and create that energy and stop complaining about being tired, most of the time it’s a mindset not a physical feeling. 💪🏼 Be stronger than your tired self, find your energetic and motivated self, it’s in there somewhere I promise! #energeticnarcoleptic . . . . #narcolepsy #narcolepsynotalone #motivation #inspire #energise #sleepingbeauty #personaltrainer #sleep #sleepproblems

Příspěvek sdílený ✨B E L L E H U T T✨ (@bellehuttpt), Led 19, 2019 v 5:47 PST

K běhu proto přidala i další druhy pohybu, což už byl jen malý krůček od toho stát se trenérkou.

„Uvědomila jsem si, že cvičení je nejlepší způsob, jak ovládat svůj stav, proto jsem se rozhodla, že se začnu cvičením živit. Mezi lekcemi mi stačí desetiminutový odpočinek a cítím se zase dobře,“ dodává Belle, která nyní bydlí i se svým přítelem v nizozemském Amsterdamu.

Narkolepsie je vzácný stav způsobený nedostatkem chemické látky orexin v mozku, což způsobuje spánkové návaly, spánkovou paralýzu, únavu a halucinace. Nemoc může být vyvolána infekcí, psychickým stresem nebo hormonálními změnami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám