Hlavní obsah

Trendy sportovní boty z kávové sedliny neboli lógru a recyklovaných plastových lahví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle mezinárodních studií Finové každý rok zkonzumují nejvíce kávy na hlavu na světě a je tedy nasnadě, že hledají využití pro odpad v podobě kávové sedliny neboli lógru. Málokdo totiž ví, že při rozkladu kávové sedliny na skládce dochází k uvolňování metanu, silného skleníkového plynu, který významně přispívá ke globálnímu oteplování.

Finská obuvnická firma vyrábí boty z kávové sedliny a recyklovaného plastuVideo: AP

 
Článek

Podle odhadů každý rok končí na skládce kolem šesti milionů tun použité kávové sedliny. Množství uvolňovaného metanu tak rozhodně není bezvýznamné.

„Přestože lze kávovou sedlinu považovat za biologický odpad, neznamená to, že nemá na naši planetu žádné dopady. Ve skutečnosti se při jejím rozkladu uvolňuje velké množství metanu, který je asi 32krát horší skleníkový plyn než CO2. Pokud je tedy možnost prodloužit životní cyklus tohoto odpadu, má to smysl,“ vysvětluje Jesse Tran z finské společnosti Rens, jež se zaměřuje na výrobu obuvi z odpadů.

Na jeden pár sportovních bot společnost využije 300 gramů kávového odpadu, což odpovídá 21 šálkům kávy, dále pak plastové pelety z lahví recyklovaných na polyesterovou přízi pro horní část tenisky a přírodní kaučuk na podešev. Boty jsou i díky těmto materiálům plně funkční a voděodolné.

Boty z ovocných slupek? Značky přecházejí na alternativní materiály

Styl

K výrobě samotných bot přitom dochází ve Vietnamu, tedy v zemi jednoho z největších světových producentů kávy.

Sportovní boty využívající kávovou polyesterovou přízi začínají být ve světě velmi populární, a to zejména u lidí, kteří se stále více zaměřují na udržitelnost, využitelnost odpadů, a tedy i ochranu planety.

Do budoucna společnost plánuje využít tohoto recyklovaného materiálu i pro výrobu sportovního oblečení.

Metan
Metan je plyn, který se běžně vyskytuje v přírodě, je po oxidu uhličitém považován za druhý nejnebezpečnější. Když se ho do ovzduší vypouští moc, přispívá to k ohřívání atmosféry. Metan ji během 20 let ohřeje dokonce 80krát víc než stejné množství oxidu uhličitého. Přičemž čtvrtina globální produkce emisí pochází z výroby potravin a více než polovina těchto emisí připadá na živočišnou výrobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám