Hlavní obsah

Svatební šaty podle typu postavy. Módní návrhářka poradí, které sedí právě vám

Praha

Svatba je pro ženy výjimečným dnem v životě, jehož důležitou součástí jsou svatební šaty. Proto by se jejich výběru měla věnovat maximální pozornost. Konkrétní typ a střih je přitom dobré vybírat podle typu postavy. Návrhářka Tereza Sabáčková, která obléká i české celebrity, vám ve videu poradí, na co se při výběru svatebních šatů zaměřit.

Svatební šaty podle typu postavy. Módní návrhářka poradí, které sednou právě vámVideo: Novinky

 
Článek

„Každá žena má jinou postavu a slušet jí bude jiný střih šatů a jiný typ látky. Záleží i na tom, kde bude svatba probíhat,“ vysvětluje návrhářka svatebních šatů Tereza Sabáčková.

Vysoká postava

Pokud je nevěsta vysoké postavy, je podle ní ideální využít dlouhou širokou sukni, která působí velkolepě. Malou nevěstu by taková sukně naopak opticky ještě zkrátila.

„Kombinace tylové sukně a korzetu dodává kontrast mezi štíhlou siluetou trupu, pasu, a právě širokou sukní. Postava je potom typicky princeznovská,“ říká návrhářka, která svatební šaty šije nevěstám na míru.

Svatby v zahraničí jsou u Čechů stále oblíbenější, vyjdou často levněji než doma

Styl

Menší postava

Pro menší postavy je dobré zvolit spíše jednodušší siluetu a štíhlejší sukně. Pokud chce nevěsta na šatech korzetovou siluetu, je důležité, aby nebyla přerušená vodorovnou linií. Zároveň je dobré trup rozdělit na menší části, bude pak působit štíhleji.

Dekolt

„Velké téma je pro nevěsty například dekolt, tomu na zkouškách a při návrhu věnujeme velkou pozornost, a to i v případě, že má nevěsta větší poprsí,“ říká návrhářka.

Radí na dekolt decentně upozornit, ale postupovat opatrně, aby se nestalo, že dekolt bude příliš otevřený a šaty budou působit vulgárně. Naopak, když se poprosí uzavře, může působit mohutněji.

„Výhoda šatů šitých na míru je v tom, že se dekolt přizpůsobí přímo potřebám nevěsty,“ radí Tereza Sabáčková, podle které mnoha ženám nemusí střih dekoltu v běžných salonech sednout. Pro majitelky většího dekoltu je vhodné využít nejednotnou krajkovou linii, která je tvořena například z kytiček nebo různých vzorů, které se překrývají.

I v padesáti můžete být elegantní nevěstou v bílém

Styl

Nevěsty s menším poprsím by měly zapřemýšlet nad zakrytím dekoltu, který se dá ozdobit korálky nebo krajkou. Dekolt tak bude působit bohatším dojmem.

V tomto případě může nevěsta svou pozornost zaměřit i na záda, která mohou být zdobenější nebo odhalenější a budou tak zrak přetahovat od dekoltu.

Boky a pas

„Je dobré brát ohled i na typ postavy nevěsty. Jestli má spíše sportovní a rovný typ postavy, nebo naopak postavu s výrazným pasem a širokými boky,“ popisuje návrhářka.

Pro první typ postavy je ideální opticky vytvořit pas třeba tím, že se do středu těla umístí krajky, mohou být i barevné.

Svatební dny odhalily letošní trendy. Přibylo těhotných nevěst

Žena

U druhého typu postavy s širšími boky je dobré použít objemnou sukni, která je schová. Zároveň celý vzhled doplní široký výstřih, kterému se říká lodičkový. Díky tomu docílí zvýraznění linie ramen a vyváží se tak linie boků.

Tereza Sabáčková do svých svatebních šatů oblékla řadu celebrit, včetně Nikol Moravcové, Veroniky Arichtevy nebo České miss Ivety Vítové. Pro látky létá často i do zahraničí.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vypadaly svatební šaty dcery Billa Gatese

Úspěšná jezdkyně Jennifer Gatesová se o víkendu provdala za kolegu z branže, egyptsko-amerického jezdce Nayela Nassara. Svatba se konala na panství Gatesových...

Výběr článků

Načítám