Hlavní obsah

Sportovní oblečení do každého počasí

Známé norské přísloví praví, že neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení. Pokud patříte mezi milovníky sportu, které od výkonů neodradí déšť ani zima, máme pro vás tipy na oblečení, které nesmí chybět ve vaší podzimní výbavě.

Foto: archiv firmy

Ilustrační foto, Fjällräven

Článek

Při výběru sportovního oblečení je potřeba si ujasnit, na jaký sport ho chcete primárně nosit. Pokud se věnujete běhání či jiným venkovním aerobním sportům, je potřeba myslet zejména na první funkční vrstvu, která by měla být na těle příjemná a zároveň odvádět pot, aby nedošlo k podchlazení.

Další vrstva by pak měla sloužit jako ochrana před nevlídným počasím. Důležité je proto sledovat hodnotu vodního sloupce.

Foto: archiv firem

Zleva: Bunda do nevlídného počasí, Tchibo, 999 Kč. Fleecové kalhoty, Tchibo, 799 Kč. Bunda na běh, Craft, 2690 Kč. Kalhoty na běh, Craft, 2450 Kč. Bunda na běh, Craft, 4890 Kč. Kalhoty na běh, Craft, 2450 Kč

To platí zejména v případě vysokohorské turistiky, kde by měla mít bunda obecně vodní sloupec minimálně 5000 mm. Všeobecně platí, že čím náročnější podmínky, tím vyšší nároky na funkci membrány.

Při outdoorové turistice, kdy není tělo v tak velkém zápřahu, je vhodné zařadit i prostřední vrstvu, která plní funkci termoregulace. Osvědčenou klasikou je fleecová mikina.

Foto: archiv firem

Zleva: Pánská bunda, Tchibo, 999 Kč. Zelená bunda, Fjällräven, 5990 Kč. Bunda, Fjällräven, 7990 Kč. Cyklobunda červená, Craft, 3790 Kč. Mikina, Craft, 2150 Kč. Mikina, Craft, 2150 Kč. Boty na běh, Craft, 3790 Kč

V čem vyrazit na výlet do přírody

Styl

Další důležitou položkou při výběru outdoorového oblečení je prodyšnost. Při fyzické námaze se tělo zahřívá a potřebuje odvést přebytečnou vlhkost pryč. Volte tedy oblečení, ve kterém bude vaše pokožka moci dýchat. Prodyšnost se klasifikuje hodnotou RET, a čím je tato hodnota nižší, tím je látka prodyšnější.

Foto: archiv firmy

Oblečení, Vilgain (prodává aktin.cz)

Vybrali jste si bundu, která splňuje prodyšnost i vodní sloupec na jedničku? Ještě nemáte vyhráno. Důležitá je i kvalita provedení švů, zipů a dalších detailů, které na sobě bunda má.

Pokud tedy například softshellová bunda nemá podlepené švy, jsou vysoké parametry vodního sloupce k ničemu, protože voda proteče místem, kde je látka sešitá.

Foto: archív firmy

Bundy Columbia Sportswear s technologií Omni-Heat™ Infinity, která odráží a udržuje přirozené tělesné teplo, díky čemuž je teplo i při zachování lehkosti oblečení. Zleva: dámská 4699 Kč; pánská 4699 Kč; dámská péřová parka 9999 Kč

Samozřejmostí by pak měly být kvalitní boty. Do hor volte kotníčkovou variantu, která poskytne chodidlu patřičnou oporu. Důležitá je také silnější podešev a rovněž nepromokavé vlastnosti.

Foto: archiv firem

Zleva: Cyklokalhoty, Craft, 3990 Kč. Hybridní vesta, Tchibo, 799 Kč. Vlněné tričko, Fjällräven, 1690 Kč. Nepromokavé sáčky, Tchibo, 279 Kč. Podkolenky s příměsí merino, Tchibo, 299 Kč. Obuv na běh, Craft, 6590 Kč. Boty do terénu, Vans, 2999 Kč

Vykročte do babího léta stylově v pohodlných teniskách

Styl

V případě, že dáváte přednost spíše indoorovým aktivitám, porozhlédněte se například po bezešvém kompletu legín a sportovní podprsenky, který skvěle obemkne tělo a díky absenci švů nikde nedráždí pokožku.

Foto: archiv firmy

Bezešvý komplet. Podprsenka, 550 Kč. Legíny, 900 Kč. Obojí Vilgain (prodává aktin.cz)

Foto: archiv firmy

Bunda, Camel Active

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

V čem vyrazit na výlet do přírody

Příchod teplého počasí a období dovolených přímo vybízí ke strávení volného času v přírodě. Pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu je skvělým prostředkem...

Výběr článků

Načítám