Hlavní obsah

Skotsko jako první země schválilo vložky a tampony zdarma všem, kdo je potřebují

Novinky, das

Skotsko se stalo prvním národem na světě, který po legislativní stránce schválil dámské hygienické pomůcky zdarma pro všechny, kdo je potřebují. Návrh zákona předložila mluvčí Labouristické strany pro zdravotnictví Monica Lennonová, která již od roku 2016 usilovala o řešení chudoby spjaté s ženskou periodou.

Foto: Profimedia.cz

Ve Skotsku budou nyní hygienické menstruační pomůcky pro potřebné zdarma.

Článek

Jak ukázal průzkum z předchozích let, až desetina žen ve Spojeném království nemá dostatek finančních prostředků, aby si mohly dovolit hygienické pomůcky. V současné době se dá přitom předpokládat, že kvůli ekonomickým dopadům koronavirové krize se toto číslo ještě významně zvýší.

Podle skotské vlády je to tedy krok správným směrem, který pomůže mnohým domácnostem lépe zvládat i v této době už tak těžkou finanční situaci.

Jak změny v našich životech ovlivňují menstruační cyklus

Zdraví

Mnozí pak tento krok vítají i jako významný, který opět zlepší prosazování rovnosti a sociální spravedlnosti nejen ve Skotsku. Samotní zákonodárci totiž věří, že se k tomuto kroku postupně odhodlají i další země.

Podle odhadů jsou měsíční náklady jedné ženy nebo dívky na menstruační pomůcky osm liber, tedy necelých 240 korun.

Otázce zajištění hygienických pomůcek se Skotsko věnuje skutečně intenzivně několik posledních let. Již v roce 2018 skotský parlament přijal zákon, který zajistil volný přístup k vložkám v základních a středních školách i univerzitách. Ročně tak bylo doposud ze státního rozpočtu vymezeno kolem pěti milionů liber (přes 148 milionů korun) na toto zboží.

Trendy menstruační pomůcky, které nezatěžují přírodu a poskytují komfort

Zdraví

Anketa

Souhlasili byste s tím, aby dámské hygienické potřeby byly zdarma i u nás?
Ano, jednoznačně
48,1 %
Ano, ale jen pro sociálně slabé
2,5 %
Ano, ale jen pro sociálně slabé a školačky
14,9 %
Ne, není to zas tolik peněz
4,4 %
Ne, je to nesmysl
28,2 %
Nevím, nedokážu posoudit
1,9 %
Celkem hlasovalo 1257 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám