Hlavní obsah

Salát, který zasytí jako hlavní jídlo

Novinky, Andrea Zunová

Už jsme si vyzkoušeli polévky jako hlavní jídlo. Nyní jsou na řadě saláty. Většinou jsme byli zvyklí dávat si je jako přílohu k jídlu. Mnoho z nás už si však, hlavně v teplých letních dnech, salát v restauracích objednává jako hlavní chod. V nabídce jsou nejvíce zeleninové saláty. Buď samotné, nebo doplněné kousky kuřecího masa, či třeba lososa.

Článek

Šéfkuchař O2 arény Tomáš Kněž pro nás tentokrát připravil salát, který se skládá z masitých italských tomatů s římskými listy, rukolou a krémovým kozím sýrem, bruschetty s tartarem ze sušených tomat a oliv. Ač názvy působí cizokrajně, není problém všechny suroviny zakoupit v našich obchodech.

Na čtyři porce salátu budeme potřebovat tyto ingredience: 800 g masitých italských tomat, 140 g očištěného římského salátu, 40 g rukoly, 12 ks černých oliv bez pecek, 160 g krémového kozího sýra (+ 80 g na dresing). Kozí mléko dle potřeby, 1 polévkovou lžíci olivového oleje, sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti a řeřichu na ozdobu.

Na bruschettu pak použijeme 8 plátků ciabatty, 60 g sušených tomat, 20 g černých oliv bez pecek, 10 g pažitky, 20 g parmazánu, 1 malý stroužek česneku, 3 polévkové lžíce olivového oleje a opět sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti.

Pracovní postup u salátu

Omyté italské tomaty nakrájíme na plátky, které rozložíme na talíř, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a poházíme krájenými olivami. Listy vypraného římského salátu natrháme na kousky, přidáme rukolu a ochutíme dresinkem připraveným z 1/3 uvedeného množství krémového kozího sýra, který rozmícháme s kozím mlékem, kapkou olivového oleje, solí a pepřem. Salát navrstvíme do středu talíře s připravenými, ochucenými tomaty. Ze zbylé části kozího sýru uděláme noky, které rozložíme na rajčata okolo trhaného salátu.

Jak postupovat u bruschetty

Sušené tomaty a olivy nakrájíme na drobné kostičky, přidáme prolisovaný česnek, strouhaný parmazán, sekanou pažitku, olivový olej, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Připraveným tartarem potřeme plátky ciabatty, které předem z obou stran lehce opečeme na olivovém oleji.

A nyní už jen salát ozdobíme řeřichou a můžeme si jej vychutnat. Tak tedy dobrou chuť!

Reklama

Související témata:
Bruschetta

Související články

Bramboračka, která překvapí

Bramborová polévka se vaří snad ve všech rodinách. Česká bramboračka je pověstná polévka, většinou hustá, až v ní "stojí lžíce" a velmi chutná. Často se do ní...

Výběr článků

Načítám