Hlavní obsah

Roman Hadrbolec: zdravé stravování nemusí být vždy drahé

Vyvážená strava by měla být základem úspěšného dne. V realitě každodenního života ale není příliš snadné zásady zdravé výživy dodržet. Šéfkuchař světových celebrit Roman Hadrbolec nám dal několik svých tipů, jak vařit zdravě a chutně, aniž by to bylo příliš nákladné a složité.

Foto: Novinky

Šéfkuchař Roman Hadrbolec, který vařil takovým světovým celebritám jako Arnold Schwarzenegger, Tom Cruise, Nicole Kidman či Jack Nicholson.

Článek

Jak docílit zdravé úpravy jídel a čeho se všeobecně v kuchyni vyvarovat?

Vyvarovat bychom se měli zejména úprav s použitím vyššího obsahu tuku – smažení, fritování. Dále bychom také měli upustit od častého zahušťování omáček a polévek – ať už moukou nebo smetanou apod.

Čím zahustit omáčku místo tučné smetany / mouky / jíšky?

Omáčku můžeme zahustit rozmixováním různé zeleniny, která je její součástí – ať už cibulí, celerem, mrkví nebo rajčetem.

Čím nahradit smetanu či šlehačku?

Smetanu či šlehačku je možné nahradit jogurtem nebo sýry typu Lučina, žervé či taveným sýrem. Majonézu můžeme také nahradit jogurtem.

Solení – vadí nebo nevadí?

Neměli bychom to se solí přehánět. Měli bychom omezit množství soli ve vodě na vaření. Rozhodně doporučuji používat jodizovanou sůl.

Jak se můžeme vyvarovat glutamátům?

Musíte důkladněji prozkoumat složení/obsah surovin, což by mělo být vždy viditelne vyznačeno na obale.

Co instantní přípravky?

Osobně se jim vyhýbám a to radím i kuchařům v mé restauraci.

Jaké upřednostňujete pečivo?

Dávám přednost celozrnnému pečivu.

Jak připravit chutný, ale přitom zdravý a lehký dresink (tj. vyvarovat se majonézy)?

K tomu stačí např. pomerančová šťáva, balzamikový ocet, olivový olej, čerstvá bylinka jako např. tymián a troška soli a pepře.

A co takové maso a uzeniny?

Maso by mělo být v menším množství než příloha a vybírat bychom si měli méně tučné kusy. Omezit bychom měli konzumaci bůčku, z uzenin se vyhněte jitrnicím, jelitům, paštice, anglické slanině … Ryby naopak můžete všechny.

Přílohy – co ano, co ne a co lze čím nahradit?

Všeobecně byste měli jíst více zeleninových příloh. Kalorické těstoviny nahraďte kuskusem. Vynechávejte smažené úpravy brambor, houskové knedlíky … Jako přílohu můžete jíst bulgar (předvařená a nalámaná forma celozrnné pšenice), různé druhy rýží jako je Basmati, jasmínová, divoká a další.

Co poradíte těm z nás, kteří mají rádi sladké?

Z dezertů doporučuji zejména lehké ovocné – ať už saláty, přírodní sorbety nebo dorty připravené z nízkotučného tvarohu. Zejména v nadcházejících letních měsících. Ovoce je velmi rozmanité, takže i příznivci sladkých chutí si mohou přijít na své a to volbou ovoce s větším obsahem cukru.

Které sýry považujete za nejlepší?

Vybírejte sýry bohaté na vápník, s co nejnižším obsahem soli a tuku v sušině.

Jaká zelenina / ovoce je teď nejvíce „in“, co doporučujete jako ideální ingredienci pro zdravou kuchyni?

Dnes je spektrum ovoce a zeleniny daleko širší, tzn. je z čeho vybírat. Můžeme si pochutnat a přitom se najíst lehce a zdravě… Ideální ingrediencí je pro mě velmi zdravý zázvor. Je sice výraznější chuti, můžeme ho však v menším množství použít ve spoustě receptů (nejlépe s mořskými plody, ale i na maso vepřové nebo kachní či k dochucení sladkých jídel) – pozitivně ovlivňuje naše zažívání a pomáhá odbourávat tuk, pomáhá při žaludečních a zažívacích potížích, snižuje hladinu cholesterolu… Dále pak cibule, paprika, rajčata, brokolice, špenát, chřest, lilek… Z ovoce jsou stále populární maliny, jahody, citrusové plody, ananas… Vynikající je i granátové jablko. Neměli bychom v žádném případě zapomínat na čerstvé bylinky, které dodají pokrmům tu správnou výjimečnou chuť – tymián, bazalka, petrželka, řeřicha, šalvěj a další.

Jak zvládnout zdravě se stravovat ve velmi hektickém dnu?

V první řadě je velmi důležité snídat a když vám čas neumožňuje jinak, tak v průběhu dne jíst alespoň čerstvé ovoce a zeleninu a dodržovat pitný režim - pít samozřejmě nejlépe čistou neperlivou vodu. Jednou z možností je i mezinárodní program Gustino, do kterého se zapojilo velké množství restaurací po celém světě, které nabízejí pokrmy připravované podle pravidel programu tzv. Tří S - správné ingredience, správný poměr těchto ingrediencí a správné technologie zpracování ingrediencí. Pokud Vás zajímají konkrétní recepty na nejrůznější dobrůtky či kde naleznete konkrétní restauraci, kde vaří podle těchto pravidel, pak navštivte stránky www.gustino.cz.

Na závěr však podotýkám, že i u zdravé stravy platí staré známé „všeho s mírou!“

Reklama

Související témata:

Související články

I na služebních cestách lze žít zdravě

Pro pohodové fungování lidského organismu je zapotřebí správná výživa. Ne každý má ovšem tu správnou představu o tom, co svému tělu poskytnout, aby podávalo...

Výživa miminka ovlivňuje imunitní systém

Nejpřirozenější výživou miminka je mateřské mléko. Obsahuje látky, které podporují dětskou imunitu a snižují riziko řady akutních i chronických onemocnění....

Výběr článků

Načítám