Hlavní obsah

Puberta v Bílém domě aneb Když Obamovy dcery dospívají

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astronomické dluhy, málo pracovních míst a hrozba vypuknutí války kvůli Íránu: znovuzvolený americký prezident čelí mnoha výzvám. Přitom nezanedbatelná obtíž hrozí Baracku Obamovi doma: jeho dcery přicházejí do puberty.

Foto: Profimedia.cz

Matka své dcery zatím drží zkrátka.

Článek

„Kdo jsou ty slečny a kam zmizela Obamova malá děvčátka?“ ptá se deník The Boston Globe. Jak se, panečku, liší od holčiček, které před čtyřmi lety okouzlovaly Ameriku v první Obamově prezidentské kampani. Dnes jedenáctiletá Natasha, které rodiče a k její nelibosti i celá Amerika neřeknou jinak než Sasha, byla tehdy ještě dítětem. Čtrnáctiletá Malia nyní už takřka přerostla rodiče.

Vždy roztomile oblečené v kampani v roce 2008 vesele brebentily pod dohledem matky Michelle do všech televizních kamer a bleskově si získaly přízeň Američanů. Když se letos objevily na sjezdu Demokratické strany, po chichotání nebylo ani stopy - v elegantních šatech seděly s nohou přehozenou přes nohu.

Pro děti mezi dvanácti a třinácti se mezi Američany vžil termín Tweens odvozený od between - mezi. A First Tweens - tak se od doby prezidenta Johna Kennedyho říká těmto dětem v Bílém domě. Tedy těm, které jsou příliš velké pro hračky a příliš malé pro stálého přítele nebo přítelkyni.

Do cukrárny? Jedině s ochrankou

Vyrazit si na zmrzlinu, to není pro Obamovy nic snadného. Pokaždé když se Sasha a Malia vydají do washingtonské cukrárny Thomas Sweet, uvedou tím osobní strážce z tajné služby, otcovy ostrahy, do nejvyšší pohotovosti. Blesky fotoaparátů, televizní kamery a špalíry zvědavců patří k jejich všednímu dni. K nevoli rodičů, kteří by si pro „první dcery“ přáli úplně obyčejné dětství.

Foto: Profimedia.cz

Léto 2008: malé treperendy si získaly přízeň Američanů.

V Bílém domě se 132 místnostmi Malia a Sasha prožily důležitý kus svého dětství. Po prvním listopadovém úterý si k tomu připočtou další čtyři roky - s téměř tisícovkou sloužících a armádou agentů ochranky. Jinak řečeno: i pubertou projdou jinak než jejich vrstevníci.

Během let, k nimž patří první rande, mejdany, paličatost a testování hranic, mohou na veřejnost uniknout i průšvihy. Dvojčata Barbara a Jenna, dcery Obamova předchůdce George W. Bushe, o tom vědí své. Jako devatenáctileté zabraly titulní strany novin, nejlepší vysílací časy televizí a rozhlasových stanic a bity na webu, když vesele na veřejnosti popíjely bourbon, ačkoli konzumaci alkoholu v USA zákony připouštějí teprve od 21 let. Od otce, vyléčeného alkoholika, to pořádně schytaly.

Navzdory tomu „Bushovky“ milovaly ono „kouzelné místo“, jak v dopise Malii a Sashe nazvaly Bílý dům. „Užijte si všech privilegií“, nabádaly Obamova děvčata. Život prezidentových potomků totiž skýtá nemálo pozoruhodností. Kdo se může pochlubit tím, že přímo v pokoji zažil teenagerský idol - skupinu Jonas Brothers? A když dívky čas od času potřebují rozptýlení, nemůže se u nich objevit nikdo méně slavný či okouzlující než legendární pirát z Karibiku Johnny Depp.

Chleba o dvou kůrkách

Každá mince má dvě strany. Domů si mohou pozvat jen nejlepší kamarády, a to teprve poté, co si jejich rodiny „oťuká“ otcova ochranka. Dokonce i na letní tábor je doprovází osobní strážce. Ani otec si nemůže jen tak vyjít do školy, aby se přesvědčil, jak si vedou v pěveckém kroužku a pod basketbalovými koši.

Foto: Profimedia.cz

První rodina v okamžiku druhého volebního triumfu - zleva Michelle, Sasha, Barack a Malia Obamovi.

Když si Malia a Sasha na Halloween před třemi lety vyšly v doprovodu své tety, aby si „vykoledovaly“ sladkosti, lidé je navzdory převlekům poznali. Tím pro ně zábava noci plné kouzel skončila. Tajná služba jim Halloween napříště zatrhla jako příliš nebezpečný.

Nebo další příklad: jejich soukromou školu, do níž už exprezident Bill Clinton posílal dceru Chelseu, vystrašil na sklonku října podezřelý telefonát. Agenti budovu obrátili vzhůru nohama - pro jistotu několikrát. Hlídali ji takřka týden. A závěr: planý poplach.

První dámě Michelle Obamové nic není tak proti mysli jako představa, že by z děvčat vyrostly rozmazlené primadony. Sasha a Malia si samy stelou postele, od pondělí do pátku žádná televize ani mobil. Počítač jen na domácí úkoly. Facebook zakázán. Z každého výletu musí napsat vyprávění, ačkoli škola nic takového nevyžaduje. Každá dva sporty a pěvecký kroužek. Takřka žádné sladkosti. Malia si pere sama prádlo.

Přesto otec tuší, co ho čeká. O dcerách hovoří často a rád. Kupříkladu v automobilce v Detroitu. „Díval jsem se na ty vaše skutečně obří zámky v šatnách. Jako otci dvou dcer by se mi možná hodily. Ale zatím si vystačím s vědomím, že je do školy doprovází ozbrojená ochranka,“ svěřil se.

Reklama

Související témata:

Související články

Michelle Obamová je nejmocnější ženou světa

Americká první dáma Michelle Obamová porazila hlavy států, ředitelky globálních firem i světoznámé celebrity a stala se podle časopisu Forbes nejmocnější ženou...

Výběr článků

Načítám