Hlavní obsah

Provětrejte své prací návyky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od dob, kdy se k praní prádla používala moč sbíraná na veřejných záchodcích, urazilo lidstvo dlouhý kus cesty. Během staletí se zvyklosti a postupy při praní měnily: od vynálezu mýdla, přes moderní bubnové pračky až po syntetické prací prostředky. Nyní nastal ten správný okamžik, aby spotřebitelé udělali další krok vpřed. Mysleli víc ekologicky.

Článek

V roce 1998 se firmy působící na evropském trhu s pracími prostředky odklonily od tradičních velko-objemových pracích prášků a uvedly na trh vyspělejší "kompaktní" produkty, které vyžadují méně obalových materiálů a umožňují vyprat stejný objem prádla při podstatně menších dávkách. Cílem bylo minimalizovat dopad pracích prostředků na životní prostředí podporou snížení objemu chemikálií, obalových materiálů a energií při výrobě a distribuci pracích prášků. Tato iniciativa dostala podobu Kodexu ekologického chování, který přijalo více než 170 společností. 

Po pěti letech existence kodexu (ke konci roku 2001) bylo dosaženo skvělých výsledků: spotřeba energie přepočítáno na jednu prací dávku se snížila o 6,4 %, a množství spotřebovaného obalů se snížilo o 14,9 procenta. 

Přechod od tradičních pracích prášků k práškům kompaktním, které budou mít o třetinu menší objem - to je cílem iniciativy, s níž přichází Evropská asociace výrobců mýdla, pracích a čisticích prostředků (A.I.S.E.). V České republice bude tento proces zahájen v období dubna a května letošního roku. Projekt již proběhl v zemích západní Evropy, kde na trhu už v současné době nejsou tradiční "objemné" prací prášky. 

Kompaktní prášky znamenají řadu výhod

Kompaktní prací prášky, které vyperou stejné množství prádla při dávce o třetinu menší, přinesou spotřebitelům evidentní výhody: prášky se budou prodávat v menších baleních, a proto bude snazší jejich doprava z obchodu domů i skladování v domácnosti. Přitom při menším objemu zastanou stejnou práci jako jejich předchůdci.

Kromě menších objemů přináší i méně obalů, nižší hmotnost balení a nižší spotřebu energie v procesu výroby a distribuce. Kromě toho správné prací návyky, jako je o třetinu nižší dávkování, využívání plného objemu pračky a praní při nejnižší doporučené teplotě, mohou dále minimalizovat dopad pracích prostředků na životní prostředí a přispět k úspoře elektrické energie v domácnostech.

Všechny nové prací prášky (od různých výrobců, kteří se k iniciativě připojí) budou označeny jasně viditelným logem "Eurocompact". To bude jednoduše a srozumitelně vyjadřovat kompaktní povahu pracího prášku a zároveň bude uživatele upozorňovat na odlišnosti v dávkování.

Foto: www.kompaktniprasky.cz - označení všech kompaktních prášků

Díky kompaktním práškům se za rok v ČR sníží:

**Objem tradičních pracích prášků o 21 400 tun (což je rovno 11 olympijským plaveckým bazénům "50 x 25 x 2 m" či koloně kamionů jedoucí z Prahy do Hradce Králové (106 km) anebo souvislou řadu kamionů "17 km" sahající od předměstí Prahy do Slaného.

**Množství obalů o 1 200 tun, které by zaplnily 100 popelářských vozidel. (To je ekvivalent směsného komunálního odpadu, který vyprodukovala v roce 2005 města jako Mníšek pod Brdy nebo Český Brod /4 000 až 6 000 obyvatel/).

Reklama

Výběr článků

Načítám