Hlavní obsah

Proč jsou kosmetické přípravky s kyselinou hyaluronovou tak oblíbené

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přirozeně se vyskytuje v naší pokožce, tak jako v jiných částech těla. Její kouzlo spočívá v tom, že na sebe váže vodu a přispívá tak k optimalizaci hydratace tkání a funguje i jako stimulant k tvorbě kolagenu. Řeč je o kyselině hyaluronové, která je stále více využívaná v kosmetickém průmyslu. I díky ní totiž naše pleť vypadá svěže, hydratovaně a mladistvě.

Foto: Profimedia.cz

Přípravky s kyselinou hyaluronovou pomáhají pleť hydratovat, zpevnit a minimalizovat jemné vrásky.

Článek

Kombinuje účinné látky, které aktivují pleťové buňky, aby dokázaly produkovat svoji vlastní kyselinu hyaluronovou, kolagen a elastin.

Kyselina hyaluronová dokáže absorbovat a zadržet mezi buňkami tisíckrát více vody, než je její hmotnost. Jedná se tedy o velmi výkonný zvlhčovač, který zajišťuje, že naše pleť vypadá zdravě a mladistvě.

S věkem ale této kyseliny v pleti začne ubývat, postupně se tak zhorší její hydratace, což se projeví ztrátou pevnosti, pružnosti, vznikem vrásek, oslabením struktury a barevného tónu pleti.

Proto i kosmetické firmy začaly ve snaze dodat pleti alespoň trochu extra hydratace ve velkém přidávat do svých přípravků pečujících o pleť právě kyselinu hyaluronovou, jelikož dokáže velmi dobře pronikat kožní bariérou. Tyto přípravky tak pomáhají pleť hydratovat, zpevnit a minimalizovat jemné vrásky.

Sedm důvodů, proč je dobré do své každodenní rutiny v péči o pleť zařadit i tonikum

Styl

Vždy ale také záleží, jakou velikost mají samotné molekuly kyseliny hyaluronové obsažené v přípravcích. Příliš velké molekuly totiž zůstávají ve vrchní vrstvě pokožky, kterou sice hydratují, ale už nedokážou vyživit a obnovit buňky ve spodní vrstvě pokožky tzv. dermis. To zvládnou jen malé molekuly této kyseliny.

Výhodou také je, že kyselina hyaluronová sama o sobě nedráždí, na pleť má naopak zklidňující účinek, a to i u velmi citlivé pleti. I z tohoto důvodu tuto látku přidávají výrobci k dalším přípravkům, které mohou některé lidi dráždit, aby minimalizovali tyto vedlejší projevy. Děje se tak nejčastěji u retinolu.

Retinol vyhlazuje vrásky a pomáhá s lepší regenerací pokožky

Styl

Podle nejnovějších výzkumů navíc kyselina hyaluronová obsažená v některých sérech dokáže stimulovat tělo k produkci vlastní kyseliny hyaluronové.

Nezůstalo ale jen u toho, kyselina hyaluronová se dnes využívá i v estetické medicíně, kdy je využívána jako injektovatelné plnivo, které pomáhá zkrášlovat jednotlivé části obličeje, ale i další části těla. Zároveň je dermatology využívána k hojení ran a dalších kožních onemocnění.

Foto: archív firem

Pečující přípravky s kyselinou hyaluronovou

Foto: Zleva nahoře: Dermacol 3D Hyaluron Therapy osvěžující hydratační maska na oči - gelová chladivá textura a kyselina hyaluronová dodají jemné pokožce extra dávku hydratace a osvěžení. Vyhlazuje jemné linky pod očima a zabraňuje jejich vzniku, 199 Kč; Medik8 Hydr8 B5 hydratační sérum - lehký gel k okamžitému zjemnění a vyhlazení pokožky, Medaprex 1070 Kč; Endor Anti-aging Serum - omlazující sérum díky nanočásticím zlata obaleným množstvím molekul kyseliny hyaluronové působí na úrovni kožních buněk, kde spouští produkci důležitých bílkovin kolagenu a elastinu, a navíc kyseliny hyaluronové. Výsledkem je redukce jemných rýh a viditelných vrásek, Medaprex 1830 Kč; La Roche-Posay Hyalu B5 intenzivně hydratační pleťové sérum s kyselinou hyaluronovou - okamžitě navrací mdlé a unavené pleti pružnost a vláčnost a posiluje ji, 990 Kč; Nivea Hyaluron Cellular Filler remodelační dvoufázový olejový elixír - kombinuje účinné látky, které aktivují pleťové buňky, aby dokázaly produkovat svoji vlastní kyselinu hyaluronovou, kolagen a elastin, 396 Kč; Eucerin Hyaluron-Filler Moisture Booster lehké sérum pro intenzivní hydrataci pleti - obsahuje 2 typy vysoce koncentrované kyseliny hyaluronové spolu s glycerinem. Právě díky nim poskytne pleti extra dávku vlhkosti, příjemně ji osvěží a dodá zdravý a mladistvý vzhled, 487 Kč; Vichy Minéral 89 posilující a vyplňující Hyaluron Booster - posiluje funkci kožní bariéry a působí tak proti agresorům, jako je znečištění, stres či únava. Výsledkem je dokonale hydratovaná, tonizovaná a jasnější pleť, která doslova září zdravím, 599 Kč; L’Oréal Paris Hydra Genius hydratační pleťová péče pro suchou až citlivou pleť - inspirovaná asijskou kosmetikou má lehké, avšak výživné složení na bázi vody, Notino 258 Kč; Nivea Hyaluron Cellular Filler pečující make-up v houbičce 3v1 - pleti dodá 24hodinovou hydrataci, svěží vzhled včetně rozjasnění a sjednocení. Mimo to také předchází tvorbě vrásek, vyhlazuje a účinně odstraní unavený vzhled, 519 Kč; Saffee Advanced Hyaluronic Acid Ampoules - 7denní intenzivní péče s kyselinou hyaluronovou, Notino 525 Kč

Ve skutečnosti nejde o kyselinu jako takovou

Přestože má v názvu slovo kyselina, jedná se spíše o druh sacharidů. Nemá tedy exfoliační účinky (nedokáže odstranit vrchní vrstvy odumřelých buněk z pokožky). I z tohoto důvodu tak nemá téměř žádné negativní vedlejší účinky a je vhodná pro všechny typy pleti.

Jen velmi vzácně tak pečující přípravky s touto kyselinou pleť dráždí. Pokud se tak děje, pak je to zřejmě tím, že obsažená kyselina má extrémně nízkou molekulovou hmotnost, pak může způsobit zánětlivou reakci a podráždění.

Foto: archív firem

Přírodní péče s kyselinou hyaluronovou

Foto: Ziaja acai berry pleťový tonik s kyselinou hyaluronovou - jemně čistí pleť a odstraňuje make-up, šetrně hydratuje a tonizuje pokožku, zanechává zářivý vzhled. Ziaja pro tebe 109 Kč; Renovality Original Series hyaluronové sérum - udržuje v pleti vlhkost a výrazně tak přispívá k jejímu vyhlazení a zlepšení její struktury. Pleť je perfektně hydratovaná a vrásky jsou vyplněny, 349 Kč; Alverde oční roll-on s kyselinou hyaluronovou - hydratuje vaše oči a zároveň chladí díky extraktu z aloe vera a mořské řasy. Rychle se vstřebává a nemastí, dm drogerie 99 Kč; Manufaktura Anti-aging sérum na obličej, krk a dekolt s růží, Q10 a kyselinou hyaluronovou - vysoké procento aktivních látek pro regeneraci, hydrataci a vyhlazení vrásek, 369 Kč; Nobilis Tilia Hyaluronové sérum - obohacené pro větší účinek o extrakt s přesličkou, 299 Kč; Lavera lehký tekutý make-up s kyselinou hyaluronovou - hedvábná receptura jemně splývá s pletí, spolehlivě kryje nedostatky a působí přirozeně svěže, 359 Kč; Bioten Hyaluronic 3D denní krém - s 92 % ingrediencí přírodního původu je vysoce účinným přípravkem proti vráskám. Obsahuje kyselinu hyaluronovou s nízkou molekulární hmotností, která proniká do nejhlubších vrstev pokožky, 199 Kč

Nežádoucí účinky se ale většinou objevují u přípravků, které kombinují tuto kyselinu s dalšími dráždivými složkami.

Co jste možná nevěděli: Jedním z největších světových dodavatelů kyseliny hyaluronové pro kosmetický trh je firma Contipro, která sídlí v obci Dolní Dobrouč v podhůří Orlických hor. Tato globálně úspěšná biotechnologická firma dodává kyselinu hyaluronovou šesti z deseti největších světových kosmetických firem a vyváží do sedmdesáti zemí světa.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám