Hlavní obsah

Nejčastější viníci podmračeného a unaveného výrazu a rady, jak na ně

Novinky, das

Má vaše okolí pocit, že se pořád mračíte nebo vypadáte unaveně? Pak se tak zřejmě děje kvůli povadlým očním víčkům, obočí či čelu. Právě tyto části obličeje totiž nejčastěji ovlivňují to, jak na svět okolo nás působíme.

Foto: Profimedia.cz

Pokles očních víček a obočí přidává věk.

Článek

„Okolí očí patří k prvním částem obličeje, kde se začíná projevovat věk. Ať už jsou to vějířkovité vrásky v koutcích, svislé vrásky mezi obočím, povislá oční víčka, nebo klesající obočí,“ vysvětluje plastický chirurg Josef Kulhánek z Lékařského domu Praha 7.

Je to dáno mj. tím, že běžně měníme výrazy, takže kůže se shrnuje do vrásek, které po určité době zůstanou natrvalo. „Pokožka kolem očí je velmi jemná, obsahuje minimum mazových žlázek. Proto je také brzy vystavena vlivům prostředí,” upozorňuje dermatolog Miloš Kravciv.

Extrémně namáhaná jsou přitom hlavně horní víčka, kde postupně kůže povadá a vytváří se kožní převis, který může dosáhnout až k okraji víček. U dolních víček nedochází k tak výraznému pohybu kůže a nevytváří se zde nikdy tak velké nadbytky kůže, nicméně mnoho lidí trápí tzv. tukové prolapsy neboli tukové polštářky uložené v kostěné schránce pod očima, které se časem vyklenují a vytvářejí tukové váčky pod očima.

„Nejedná se přitom jen o kosmetické záležitosti. Pohyb víček je omezen a dochází i k zúžení periferního vidění, oči jsou náchylnější k únavě, zhoršuje se vidění,” varuje Miloš Kravciv.

Správná péče o oční okolí si poradí s kruhy pod očima, otoky i vráskami

Styl

Řešení povadlých očních víček

Samostatná plastika víček se provádí obvykle v lokální anestezii. „Operace horních víček odstraní nadbytečnou kůži nad očima, ale v případě potřeby je také možné zpevnit kruhový oční sval. Plastikou dolních víček odstraňujeme i nevzhledné pytle pod očima,“ objasňuje Josef Kulhánek.

Jedná se o poměrně rychlý zákrok. Jedinec odchází domů ještě týž den. „Po operaci se mohou objevit krevní podlitiny a otoky, jež zmizí asi do týdne, po jednom týdnu po operaci je možné líčení, do společnosti se doporučuje jít nejdříve za 5-7 dní a s tmavými brýlemi. Stehy se vyjímají 4.-5. den po operaci a v prvních několika pooperačních dnech se doporučuje spát na zádech, aby nedošlo k jednostrannému otoku operovaných víček. Výsledek operace je znatelný po měsíci až půlroce,” upozorňuje Karel Urban z kliniky plastické chirurgie Esthé.

Oční jóga snižuje únavu očí a oddaluje nutnost nošení brýlí až o několik let

Zdraví

Získejte zpět mladistvé čelo

V průběhu života také dochází k přirozenému poklesu čela a obočí. I to dnes lze řešit pomocí plastické chirurgie. Při operaci dochází ke zvednutí podkožní tkáně, k napnutí kůže a odstranění té přebytečné. Současně dochází i k omezení aktivity mimických svalů.

„Šetrnější a dnes už rozšířenější je endoskopická operace, kdy chirurg provede pouze několik menších řezů. Hojení je v tomto případě rychlejší a jizvy menší,“ upozorňuje Josef Kulhánek.

Pečovat o dekolt se vyplatí. Budete vypadat mladší a atraktivnější

Styl

Ještě jemnější je lifting této oblasti pomocí vstřebatelných nití. Ty se aplikují jehlami. Nitě zvednou povadající tkáně na potřebné místo. Kolem nich se vytváří kolagen, který pokožku dále vnitřně zpevňuje i poté, co se nitě vstřebají. „Nitě mají kromě liftingového efektu ještě další účinky: zlepšují tonus, texturu, barvu a hydrataci pleti,” dodává dermatoložka Tereza Gabryšová z Kliniky Yes Visage.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Šedin se lze zbavit hned několika způsoby

Šedivé vlasy nejsou jen projevem stáří. První známky šedivění se mohou objevit už ve dvaceti letech. Nejčastěji za to může genetika, nicméně významně urychlit...

Pigmentové skvrny nás dělají staršími

Zatímco řada žen z Afriky, Asie a Ameriky touží po světlejším odstínu pleti, ženy s přirozeně světlou pletí paradoxně svou pokožku vystavují slunci, aby...

Výběr článků

Načítám