Hlavní obsah

Pět věcí, které dělat po ránu, abyste byli šťastnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud nejste ranní skřivan, tak je vysoce pravděpodobné, že vám vstávání dává pořádně zabrat. Nevyspání vede ke špatné náladě, která pak může ovlivnit chod celého dne. Na co si dát pozor a jak si vytvořit ranní rutiny, díky kterým se budete cítit šťastnější?

Foto: Profimedia.cz

Pohodové vstávání je důležité.

Článek

1. Zpříjemněte si ráno

Tato rada je záměrně obecná. Každému totiž vyhovuje něco jiného. Důležité ale je, abyste se měli po zazvonění budíku na co těšit. Pro někoho to může být ranní meditace, během které si dá myšlenky do kupy. Pro jiného cvičení, krátká procházka nebo proces přípravy kávy včetně namletí zrn a šlehání mléka.

Podle psychiatra Murraye Zuckera je klíčem najít si alespoň jednu aktivitu, která vás činí šťastnými, a poté se ji naučit opakovat a vytvořit si tak zvyk. „Začněte pomalu a postupně budujte,“ dodává pro Huffington Post.

2. Telefon pryč z ložnice

„V ložnici byste neměli mít žádné obrazovky,“ doporučuje koučka Allison Tasková. Důvodem je to, že většina lidí, kteří mají telefon v noci při ruce, po něm automaticky sahají po probuzení a okamžitě začnou nasávat zprávy z celého světa, které ovlivňují naši náladu po celý den.

Rady, jak zvládnout závislost druhého na telefonu

Vztahy a sex

Existuje navíc hned několik studií, které potvrzují, že zejména telefonní obrazovky brání štěstí. Důvodem jsou sociální sítě, které často negativně ovlivňují náladu, ale i přehlcená schránka e-mailu, která vyvíjí tlak a stres.

Časté používání telefonu a s ním spojené modré světlo navíc ovlivňuje spánek, který je důležitým hráčem v tom, abyste ráno vstávali s úsměvem.

3. Mluvte sami se sebou...

Množství lidí mluví samo se sebou ve své hlavě. Zejména pak ráno, když přemítají o tom, co všechno je daný den čeká. Pokud jste ve stresu, že na vás čekají náročné psychické zkoušky nebo před sebou máte těžký den, zkuste mluvit nahlas. Můžete například sami sobě říci, že dané úkoly zvládnete.

„Zkuste přitom použít vlastní jméno a oslovit se. Pouhé použití vlastního jména může být velmi užitečné,“ říká psychiatr Murray Zucker.

Kvalitní spánek může snížit riziko vzniku demence

Zdraví

4. ...a s někým jiným

„Navažte sociální kontakt s někým, koho si vážíte. Může to být přítel, manžel, dítě nebo širší člen rodiny. Může se jednat o SMS zprávu, telefonát nebo setkání nad ranní kávou,“ radí Zucker.

Sociální kontakt má na naši psychiku velký vliv, a pokud den začnete s někým, koho máte rádi, uvidíte, že všechno zvládnete o poznání lépe.

5. Vděčnost

Pokud vstáváte se špatnou náladou, zkuste si ráno vzpomenout alespoň na tři věci, za které jste ve vašem životě vděční. Může se jednat o dobře placenou práci, rodinu, zdravé dítě nebo třeba setkání s přáteli.

Výzkumy dokazují, že lidé, kteří si vedou deníky, ve kterých si pravidelně píší, za které věci jsou v životě vděční, jsou spokojenější než ti, kteří tento návyk nemají.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám