Hlavní obsah

Pět důvodů, proč si udělat den volna o samotě

Novinky, lin

Máte náročnou práci, staráte se o rodinu a dny vám pomalu, ale jistě začínají splývat? Pak je na čase si odpočinout. Nedávné výzkumy ukázaly, že i jeden den volna dokáže revitalizovat lidskou mysl a pomoci k lepší produktivitě. Přečtěte si pět zdravých výmluv, proč si vzít volno v dalších dnech.

Foto: Profimedia.cz

Naučte se chránit své duševní zdraví.

Článek

1. Budete lépe zvládat stres

Výzkumy ukazují, že práce je nejčastějším původcem stresu. Dlouhé sezení u náročných úkolů pod neustálým tlakem pak může dokonce vést k vyhoření.

„Pokud se v práci cítíte úzkostně nebo nervózně, je na čase, abyste se začali věnovat svému duševnímu zdraví,“ říká psychiatr Robert London pro Huffington Post.

2. Můžete prozkoumat své okolí

Vnímáte svoje bydliště jen jako útočiště? Pak je na čase to změnit. Vyrazte v rámci svého volného dne na obhlídku okolí. Možná se budete divit, co všechno jste vinou neustálého spěchu přehlédli.

3. Až se vrátíte, budete produktivnější

Volno působí na naše tělo stejně jako kyslík na mozek. Osvobozením od myšlenek se hlava vyčistí a nastartuje na řešení nových úkolů. V praxi to pak znamená, že se do práce vrátíte odpočatí a s novým přívalem energie i nápadů, které vám pomohou být produktivnější.

4. Můžete konečně vyřešit svůj seznam úkolů

Zapomeňte na pracovní úkoly a raději se soustřeďte na ty domácí. Konkrétně myslíme ty, na které jste dlouho mysleli, ale vinou akutnějších povinností jste na ně neměli čas.

Ať už se jedná o vyklizení šatníku, zorganizování garáže nebo důkladného úklidu kuchyně, důležité je to, abyste získali pocit, že váš život má opět nastavený řád a pořádek.

5. Konečně se vyspíte

Odborníci se shodují na tom, že ideální pracovní doba by měla začínat v deset hodin dopoledne, aby se zaměstnanci měli čas pořádně vyspat. Není tedy pochyb o tom, že spánek slouží doslova jako nástroj pro zvýšení výkonu. Využijte proto svůj den volna k tomu, abyste si přispali nebo se nestyďte po obědě na libovolně dlouhou chvíli natáhnout na gauč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám