Hlavní obsah

Nejbohatší žena světa si hlídá každý dolar

Právo, Vladimír Plesník

Topí se v penězích, ale s vlastní rodinou je na kordy. Ačkoli by se mohla už záhy stát nejbohatším člověkem planety, každičký dolar hlídá jako ostříž.

Foto: DPA

V těžebním průmyslu se Gina Rinehartová orientuje s rázností sobě vlastní. V žebříčku nejmajetnějších žen Gina předběhla řadu let suverénní jedničku Christy Waltonovou, dědičku řetězce Wal-Mart.

Článek

Řeč je o Australance Gině Rinehartové (58), která je - vyjádřeno slovy Douga Badmana z filmu Limonádový Joe - odporně bohatá a jejíž majetek se takřka zázračně zvětšuje. Její „cena“ se podle týdeníku Business Review Weekly ustálila na 28 miliardách dolarů (564 mld. korun).

Ne dosti na tom. Za loňský rok si tato těžební magnátka polepšila o neuvěřitelných 20 miliard dolarů a bohatne natolik zdatně, že si denně přijde na bezmála 52 miliónů dolarů, respektive milión za hodinu či 600 dolarů, zhruba 12 tisíc korun, za sekundu! „Takový skok nemá v dějinách obdoby. Na šokovém zbohatnutí se podepsaly zahraniční investice do nových projektů, velmi těsné přimknutí k Číně, zvýšení poptávky po nerostných surovinách a oživení cen železa,“ vysvětlil makléř Brian Doherty.

Vše nasvědčuje tomu, že vzestup svérázné miliardářky jen tak neustane. „Rýsuje se možnost, že se stane nejbohatším člověkem planety. Pokud neochabne poptávka po surovinách, bude moci otevřít nové doly,“ připomněl britský deník The Daily Telegraph a připomněl, že současná jednička mezi ženami může dostihnout nejmajetnější muže světa, Mexičana Carlose Slima (69 miliard dolar) a Billa Gatese (61 miliard).

Někteří odborníci mají za to, že Rinehartová by se při nynějším podnikatelském tempu mohla stát vůbec prvním člověkem, jemuž se podaří přenést přes magickou hranici sto miliard. „Není to žádná za vlasy přitažená fantazie nebo pouhé zbožné přání. Bude-li pokračovat čínský růst, nezřítí-li se ceny surovin a uspějí její další vize, je to hotová věc,“ nepochybuje Doherty.

Macecha byla služkou

Georgina Hope Rinehartová se přitom narodila do zlaté kolébky. Na jejího otce, legendárního Langa Hancocka, sedí jako ulité úsloví o muži, který si splnil australský sen. Docela prostě: našel ložiska, získal je a vytěžil. Gina jako velmi mladá nastoupila do otcovy firmy, což v té době představovalo naprostou výjimku.

Foto: Profimedia.cz

Soudní spory o dědictví se svou macechou sice Gina v klíčových bodech vyhrála, ovšem toto sídlo blízko Perthu a další majetek v ceně zhruba 20 miliónů australských dolarů soud přiklepl lásce jejího otce, bývalé služebné Rose.

Po smrti její matky se otec Lang zamiloval do jejich filipínské služky Rose Lacsonové. Brzy měl oči jen pro o 39 let mladší ženu. Vzali se proti veřejně vyslovenému nesouhlasu Giny, která si svatbu nechala demonstrativně ujít.

Když otec v roce 1992 zemřel, vzplál víc než desetiletí trvající spor mezi dcerou a macechou. Gině nakonec zbyla klíčová většina majetku. Dostala peníze a dividendy a polovinu firmy Hancock a Wright.

Až do roku 2002 se chovala zdrženlivě, to, co vlastnila, odborníci odhadovali „jen na 280 miliónů dolarů“. Stačilo osm let a několik chytrých obchodů se postaralo o sumičku pět miliard dolarů. Dnes, o dva roky později, je v porovnání s hodnotou dědictví 386krát bohatší.

Bodyguard odolal

Poprvé se vdávala jako devatenáctiletá. Z manželství, jež po osmi letech ukončil rozvod, má dvě děti. Podruhé řekla ano jako 29letá takřka o třicet let staršímu americkému právníkovi. Mají dva potomky. Ovdověla tři roky po svatbě.

Když jako vdova hledala novou lásku, bláznivě se zamilovala do svého osobního strážce. Marně jí vysvětloval, že je zadaný a že si dovolí jí dát košem. Gina to odmítla vzít na vědomí. Domnívala se totiž, že se chce jen udělat zajímavějším a nedostupnějším.

Klapky z očí jí spadly v okamžiku, když ji zažaloval za sexuální obtěžování. Následovalo mimosoudní vyrovnání. O jeho výši se jen spekuluje.

Nevěří nikomu, ani rodině

Svět toho o ní příliš neví. Jezdí limuzínami s neprůstřelným sklem, nechá se střežit někdejšími příslušníky nejelitnějších vojenských jednotek, třeba britských SAS. V hlavním sídle firmy nechybějí neprůstřelná skla ani na recepci, zaměstnanci mají vstup do budovy na elektronický systém otisků prstů.

Mentalita pevnosti jí není cizí ani v soukromí - vilu na nejdražším předměstí Perthu, kterou postavil otec, i druhou rezidenci, dar k prvnímu sňatku, střeží nejmodernější bezpečnostní systém.

Foto: DPA

Ginia je jediným ze čtyř dětí miliardářky, které s matkou vychází. Za odměnu může dělat kariéru v rodinné firmě. Ostatní Gina považuje za rozmazlené nevděčníky, kteří ji chtějí zničit.

Bývalí zaměstnanci tvrdí, že se o ně dokázala velmi dobře finančně postarat. Na druhé straně bývá až chorobně podezřívavá. „Nikomu nevěří a od všech očekává jen to nejhorší,“ cituje list Age jednoho z expodřízených. Vzpomínal také na její proslulou šetřivost. Večer chodí po firmě a kontroluje, zda se zbytečně nesvítí a neběží klimatizace.

Dokumenty pro vnitřní potřebu se tisknou zásadně z obou stran. „Když si dodavatel myslí, že nám prodá minerální vodu po dolaru, je rád, když skončí na polovině,“ podotýká.

Její rodinný život vypadá jako pravý opak podnikatelského úspěchu. Vychází pouze s nejmladší dcerou, 25letou Giniou. Protože stojí na straně matky, dělá kariéru v rodinné firmě.

Její tři starší sourozenci vycházejí naprázdno. Bianca Rinehartová, Hope Welkerová a John Hancock se s matkou soudí kvůli podílům v rodinném fondu. „Díky své práci uživím ženu a dítě. Avšak nemám jistotu, že kdyby se se mnou něco stalo, že bych neskončil na mizině. Nebyl jsem placen jako syn matky, která vlastní přes dvacet miliard,“ vysvětluje John.

Gina jako poslední krok zrušila pojištění, které mělo zajistit vyplacení výkupného pro případ únosu jejích třech vzpurných potomků.

„Pokud jsou ti tři starší nešťastní ze života, který jsem jim umožnila, tak mohou odejít a hledat si práci. Jsou rozmazlení, nenasytní a nevděční a chtějí mě zničit. Klidně s nimi budu komunikovat jen prostřednictvím právníků,“ netají se.

Reklama

Související články

V Austrálii demonstrovali miliardáři

Nezvyklý protest zažil tento týden v Perthu australský premiér Kevin Rudd. Při jeho návštěvě demonstrovala proti Ruddovým záměrům skupina boháčů vedená dvěma...

Češi nezávidí bohatství sportovcům a vědcům

Kdo smí být v Česku bohatý? Z úspěšných a bohatých spoluobčanů tolerují Češi vědce, sportovce a intelektuály. Naopak nepříliš oblíbení jsou miliardáři, vysocí...

Výběr článků

Načítám