Koprovku buď milujeme, nebo nesnášíme
Koprovou omáčku pro nás tentokrát uvařil šéfkuchař Skyboxů O2 Arény Jakub Kotyza. Jeho recept je opět pro čtyři porce.
Na vařené hovězí maso potřeboval tyto suroviny: 600 g vařeného hovězího masa, 50 g očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 30 g cibule, 15 g soli a divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list).
Na koprovou omáčku pak musíme mít po ruce 70 g másla, 65 g hladké mouky, vývar z hovězího masa (asi 250 ml - podle potřeby), 300 ml mléka, 40 ml octa, 40 g cukru, 90 ml dvanáctiprocentní smetany, 30 g kopru a sůl podle chuti.
Jak budeme postupovat?
Očištěné, drezírované hovězí maso uvaříme v osolené vodě s kořenovou zeleninou, cibulí a divokým kořením. Připravíme si máslovou jíšku, kterou zalijeme chladným vývarem z hovězího masa s mlékem, pečlivě metlou prošleháme a přivedeme k varu.
Vaříme velmi zvolna minimálně půl hodiny, ochutíme převařeným octem s cukrem, zjemníme smetanou a případně dochutíme. Omáčku přecedíme, přidáme přesekaný kopr, máslo na zjemnění a společně povaříme.
Jako přílohu podáváme nejlépe houskový knedlík.
Tak tedy dobrou chuť!