Hlavní obsah
 

Koprovku buď milujeme, nebo nesnášíme

Dalším z tradičních českých receptů pro rodinné obědy, který jsme se rozhodli vám nabídnout, je koprová omáčka. Tato omáčka je buď milována, nebo naprosto odmítána. Neexistuje nic mezi. Možná patříte do tábora odpůrců koprovky. A možná, že se po vyzkoušení našeho receptu stanete jejím milovníkem.

 
Koprovku buď milujeme, nebo nesnášíme

Koprovou omáčku pro nás tentokrát uvařil šéfkuchař Skyboxů O2 Arény Jakub Kotyza. Jeho recept je opět pro čtyři porce.

Na vařené hovězí maso potřeboval tyto suroviny: 600 g vařeného hovězího masa, 50 g očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 30 g cibule, 15 g soli a divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list).

Na koprovou omáčku pak musíme mít po ruce 70 g másla, 65 g hladké mouky, vývar z hovězího masa (asi 250 ml - podle potřeby), 300 ml mléka, 40 ml octa, 40 g cukru, 90 ml dvanáctiprocentní smetany, 30 g kopru a sůl podle chuti.

Jak budeme postupovat?

Očištěné, drezírované hovězí maso uvaříme v osolené vodě s kořenovou zeleninou, cibulí a divokým kořením. Připravíme si máslovou jíšku, kterou zalijeme chladným vývarem z hovězího masa s mlékem, pečlivě metlou prošleháme a přivedeme k varu.

Vaříme velmi zvolna minimálně půl hodiny, ochutíme převařeným octem s cukrem, zjemníme smetanou a případně dochutíme. Omáčku přecedíme, přidáme přesekaný kopr, máslo na zjemnění a společně povaříme.

Jako přílohu podáváme nejlépe houskový knedlík.

Tak tedy dobrou chuť!

Anketa
Máte rádi koprovou omáčku?
Ano
77.7 %
Ne
22.3 %
Celkem hlasovalo 8595 čtenářů.
yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Související články

Výběr článků