Hlavní obsah

Kanadská jednička Ryan Gosling: Největší investicí je moje rodina

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětatřicetiletý rodák z Ontaria si cílevědomě buduje impozantní kariéru v moderním filmu. Při výběru postav Ryan Gosling klidně sáhne i po tak bláznivé roli, jako je ta v nové mysteriózní krimi Správní chlapi po boku oscarového Russella Crowea.

Foto: Profimedia.cz

Herec Ryan Gosling s herečkou a současně přítelkyní Evou Mendesovou

Článek

„Je to šíleně ujeté, ale když jsem slyšel, že do toho jde se mnou Russell, neváhal jsem,“ přiznává otevřeně Ryan.

„Jako slušný soukromý detektiv Holland March se dám z donucení dohromady s nájemným ranařem Jacksonem Healym – Crowem – a společně vyšetřujeme případ pohřešované dívky a zdánlivě nesouvisejícího úmrtí jedné pornohvězdy,“ přibližuje děj Správných chlapů.

Trailer k filmu Správní chlapi

Účesy, obleky, sprosté nadávky, násilí i hudba v duchu 70. let dodávají místy až černé akční krimikomedii vše, co její autor, úspěšný scenárista a režisér Shane Black, potřebuje.

Největší investicí je moje rodina. Jsem s člověkem, s nímž chci být, nehledám nikoho jiného a jsem šťastný, že máme dvě nádherné zdravé dcery.

„To, jak mě v úvodu Russell mlátí, bylo na hraně. Chvílemi jsem měl strach, aby se opravdu netrefil. Byl ale tak strašně legrační, že jsem se sotva udržel nesmát. Je to poloha, kterou u představitele Gladiátora téměř neznáme. Předháněli jsme se ve vytváření těch nejabsurdnějších situací, jako komediálnímu týmu nám to šlo skvěle. Russella jsem ještě neviděl takhle si užívat roli,“ pochvaluje si Ryan při vzpomínce na natáčení.

Film ukazuje, čeho se v životě vyvarovat

Stejně jako v řadě jeho předchozích filmů – v Gangster Squad – Lovci mafie, Jen Bůh odpouští (2013) či Drive, je i zde plno násilí. Proč ho v rolích přitahuje?

„Násilí ve filmech na mě mělo velký vliv. Ještě jako kluk jsem viděl Ramba: První krev. Den nato jsem vzal do školy nůž a všechny s ním ohrožoval. Až později mi došlo, co může násilí udělat s mladými lidmi, jak strašně nebezpečné je pro všechny. I proto jsem po letech chtěl natočit Drive (2011), krimi z drsného prostředí zločineckých gangů. Byl to pro mě zcela nový způsob práce, nový slovník, který jsem předtím neznal,“ vysvětluje.

Foto: Cinemart

Ryan Gosling jako jeden z těch, kdo vydělali na světové krizi.

„A proč jsem natočil i další podobné filmy? Myslím, že je nutné na plátně ukázat, čeho je třeba se v reálném životě vystříhat, před čím se mít na pozoru,“ dodává moudře.

Podle znalců patří talentovaný Kanaďan mezi největší herce své generace. Jeho způsob herectví přirovnávají k takovým esům, jako je Robert Duvall či legendární Marlon Brando.

Komplikované role

Od začátku herecké dráhy neudělal žádný špatný tah a hlavně se nebojí riskovat. Odpovídá to Ryanově filozofii. Říká: „Je lepší se přecenit než nezkusit něco, o čem si myslíte, že je nad vaše síly.“

Proto si od počátku vybíral tak komplikované role, jako byl například mladý Žid, který se v kontroverzním snímku Svatý boj (2001) stane neonacistou, nebo chladnokrevný Richard Haywood, který s kamarádem vytvoří a zrealizuje plán dokonalé vraždy v krimi Vzorec pro vraždu (2002), či další vrah Leland Fitzgerlad ve filmu Svět podle Lelanda (2003).

Záhy se ukázalo, že Ryan bravurně zvládne i roli mileneckou. Díky postavě zamilovaného mladíka Noaha v staromódní romanci Zápisník jedné lásky (2004) se dostal do povědomí široké veřejnosti a byl časopisem People zařazen mezi padesát nejžhavějších svobodných mládenců.

Foto: Warner Bros.

Ryan Gosling ve filmu Gangster Squad – Lovci mafie

Získanou popularitu okamžitě zúročil v thrilleru Hranice života (2005), v napínavém příběhu o newyorském psychiatrovi, který se snaží zabránit mladému pacientovi Henrymu Lethemovi – Ryanovi – v uskutečnění sebevraždy, kterou si naplánoval na den svých 21. narozenin.

Následně pak perfektně zvládl i hlavní postavu učitele závislého na drogách v dramatu Half Nelson (2006), za kterou byl poprvé nominován na Oscara.

Románky s herečkami

Pohybově nadaný a talentovaný muzikant Ryan ukázal i své komediální vlohy v roli Larse, typického loosera, v komedii Lars a jeho vážná známost (2007). Ty opět předvedl i v letošním muzikálovém snímku La La Land. Oceněním jeho herectví je i nově jeho obsazení do dlouho očekávaného pokračování sci-fi Blade Runner 2, kde se představí spolu s Harrisonem Fordem.

Ryan je i úspěšný atraktivní muž a lamač ženských srdcí. Za pětadvacet let u filmu prožil milostné románky jak se svou krajankou Rachel McAdamsovou ze Zápisníku jedné lásky, tak se Sandrou Bullockovou ve Vzorci pro vraždu, zamilovaná do něho byla i Michelle Williamsová z romance Blue Valentine či Kirsten Dunstová z dramatu V lepší společnosti (2010).

Teď už je ale s filmovými láskami konec. Jeho srdce získala o šest let starší americká herečka kubánského původu Eva Mendesová. Poznali se v roce 2011 při natáčení kriminálního dramatu Za borovicovým hájem, kde Ryan hraje motocyklového kaskadéra Luka a ona jeho milenku, která mu tajně porodí dítě. Citově vypjatý a skvěle vygradovaný příběh se jim zalíbil natolik, že spolu začali žít a Eva mu tři roky nato porodila holčičku Esmeraldu a koncem dubna další dcerku Amadu.

„Největší investicí je moje rodina. Jsem s člověkem, s nímž chci být, nehledám nikoho jiného a jsem šťastný, že máme dvě nádherné zdravé dcery. Chci, aby naše dcery vyrůstaly tak normálně, jak to jen půjde, a náš soukromý život budu chránit co nejvíc,“ oznamuje na závěr bohem nadaný Ryan Gosling.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám