Hlavní obsah

Jaké svatby letí?

Právo, Olina Táborská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sylvie s Michalem spolu žijí tři roky a letos se chtějí konečně vzít. „Na svatbu jsme si šetřili, proto jsme ji odkládali. Rádi bychom na ten den dlouho vzpomínali,“ svěřili se. Inspirovat se přišli na lednový svatební veletrh do Prahy a byli nadšení. Hlavně u expozice zámku Sychrov. „Brát se na hradě? To má něco do sebe,“ přiznali.

Článek

Na zámcích a hradech

Nejsou jediní, koho taková možnost zaujala, jak mi potvrdila manažerka zámku Sychrov Eva Hauzrová: „Stejně jako vloni i letos berou snoubenci útokem hrady, zámky, zámecké zahrady, zříceniny hradů.

Ročně uspořádáme na Sychrově kolem tří stovek svateb.

Na zámku Sychrov se oddává ve dne i v noci.foto: Právo/Renáta Pešáková

Už jen představa obřadu i hostiny pod širým nebem v parku novogotického Sychrova je paráda, ale Sylvie s Michalem si přáli něco víc. Nebyl to problém. Vezmou se za letní noci v předkaplí zámecké kaple Nanebevzetí Panny Marie. Atmosféru takového obřadu umocňují louče a nasvícený zámek. O dobový program na nádvoří se postará knížecí rodina. Skupina v dobových kostýmech vytvoří kouzelnou zámeckou atmosféru. U takové veselky se počítá i s ubytováním. Na nevěstu a ženicha čeká za červenými dveřmi postel s nebesy a lístky růží na svatebním loži.

foto: Právo/archiv

Za kolik svatba pro 40 osob:

Hostina bez ubytování cca 40 000 Kč.

Svatební menu, ubytování, dekorace100-200 tisíc Kč. Více na bezplatné lince 800 122 444 nebo www.zameckyhotelsychrov.cz Informace o dalších hradech a zámcích, kde pořádají svatby, www.svatebnistranky.cz

V ráji

A co dát vše na starost cestovní kanceláři specializující se na romantické ostrovy? Ocení to páry, které se chtějí nechat oddat daleko od veškerého příbuzenstva.

„Nabízíme svatbu na klíč s mezinárodně platným oddacím listem včetně svědků, fotografa a živé hudby,“ řekla mi Markéta Schröcková z CK Travel & Bussiness Centre.

Páry se mohou nechat sezdat i na Seychelských ostrovech. foto: Právo/archiv

„Snoubenci mohou mít obřad ve vyzdobeném altánku v zahradě hotelu nebo v písku na pláži či pod palmami. A když odletí na svatební cestu do šesti měsíců po svatbě, získají od naší cestovky atraktivní slevy,“ sdělila manažerka a dodala: „Zažila jsem svatbu v pětihvězdičkovém hotelu Paradis na Mauriciu. Byl to zcela neznámý pár, ale jak nevěsta, tak ženich si tam prožili svých několik minut slávy. Byli až do noci středem pozornosti celého hotelu. Myslím, že na něco takového se opravdu vzpomíná celý život.“

Svatba na romantických ostrovech stojí asi 120 až 130 000 Kč. www.svatba-v-raji.cz

Na Kubě

Hitem je veselka na Kubě. „Máme dobré zkušenosti se svatbami v hotelu Meliá Cayo Coco. Pokoj je vyzdoben květinami, na obřad, při němž hraje kubánská kapela, odveze snoubence kočár. Čeká je také pláž se srdcem z květů a koktejl přímo z kokosu. Při večeři v altánku mají novomanželé vlastního číšníka a muzikanty,“ řekla mi Jarmila Rousová z cestovní kanceláře Caribe Tour.

Tak vypadá nazdobená pláž při svatebním obřadu na Kubě.foto: Právo/archiv

V jižních Čechách

A teď zpátky na zem. I dvojice, která nepočítá se stotisícovými výdaji, se na veletrhu mohla inspirovat. Svatbu až pro 60 osob s obřadem například v klášteře Zlatá Koruna, rautem a ubytováním na statku připraví v Penziónu Kraus ve Svincích u Českého Krumlova.

Zrekonstruovaný typický jihočeský statek zachoval černou kuchyni i chlebovou pec, takže si svatebčané pochutnají na pečeni, koláčcích a třeba i chlebu chuti takové, jaké se těžko dosáhne ve velkovýrobě.¨

Zámecká restaurace na Sychrově.foto: Právo/Renáta Pešáková

Domáckou atmosféru navodí posezení na zahradě při grilování selátka. Pokud bude trvat do noci, v penziónu se komfortně vyspí 20 hostů, zbytek osazenstva může přespat ve stanech na přilehlém pozemku či na karimatkách přímo na statku.

„Anebo se postaráme o ubytování v nedalekých penziónech, rozvoz je na naše náklady,“ upřesňuje majitelka Jiřina Krausová.

„Svatba u nás bude stát maximálně tisícovku na osobu, obvykle je cena nižší,“ říká a dodává: „Suma zahrnuje přípitek pro nevěstu a ženicha, menu o čtyřech chodech v poledne, večerní raut či opékání selátka, nápoje dle vlastního výběru, ovocné mísy, drobné slané pečivo, zajištění a dovoz dortů a výslužek, přípravu a výzdobu svatební síně a tabule, nocleh, případný rozvoz do jiných penziónů.“

www.krauskoncert.cz.

foto: wedding.org

Ještě dar

Snoubenci zvou, svatebčané se revanšují darem, a někdy dá přemýšlení, jak se trefit a třeba i oslnit. To můžeme třeba originálem v podobě ručně vyráběného skla z nejstarší švýcarské sklárny Glasi Hergiswil. Bude novomanželům celý život připomínat jejich den, a přitom to není nic nad naše poměry, jak jsem se na svatebním veletrhu přesvědčila.

Zaujal mě i nápad s poukazy na peníze. Svatebčané si je kupují přímo na svatbě. Sumu, kterou zaplatili podle svého uvážení, vypíšou na šek, přidají své přání, a je to.

„Nám udělaly radost holubičky, které jsme hned poté, kdy jsme si řekli ano, vypustili,“ dozvěděla jsem se od novomanželů, kteří si přišli na svatební veletrh už jen zavzpomínat. „Po velkém pátrání přes holubáře je máma sehnala u svatebního studia Chic (www.svatebníholubice.com). Zaplatila za půjčení a ozdobnou klec 800 Kč,“ řekli novomanželé.

„Holubáři vesměs nemají bílé holubice, a pokud ano, nejsou poštovní, tudíž se neumějí vrátit zpátky do holubníku a nějaký dravec je může zabít, což jsme nechtěli. Máma pak ještě do studia po svatbě volala, zda se jim vrátily. A vrátily,“ podělili se Renáta a Robert o zkušenost s originálním dárkem.

Více o tom, co bylo k vidění na svatebním veletrhu, na: www.svatebnicentrum.eu/

Oficiality

  • Snoubenci předloží cestovní pas, platné vízum a vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství, které musí být úředně přeložené do cizí řeči.
  • Svatebního obřadu se účastní státní notář, který provede zápis o sňatku.
  • Zápis o uzavření manželství je opatřen razítky, podpisy a státními znaky.
  • Musí se nechat přeložit do češtiny úředním překladatelem a předá se na zvláštní matriku do Brna, kde jsou vedeny všechny sňatky uzavřené mimo republiku.
  • Cestují-li také svědkové, vyžaduje se jejich jméno a příjmení, číslo pasu a adresa bydliště.

Ceny

  • Letenka na Kubu cca 25 000 Kč, v last minute se dá sehnat za 15 000 Kč.
  • Týdenní ubytování all inclusive v pětihvězdičkovém hotelu cca 15 000 Kč.
  • Svatební balíček cca 9000 Kč. www.caribe-tour.com

Reklama

Související témata:

Související články

Pro někoho vyšly snubní prsteny z módy

Na rozdíl od Česka nosí ženatí Němci a vdané Němky svůj snubní prsten na pravém prsteníčku. Móda tohoto jasného signálu vysílaného okolí, že dotyčný není...

Neobvyklé svatby roku 2007

Rok 2007 byl v mnoha ohledech výjimečný. Stejně jako v předchozích letech, není bez zajímavosti ohlédnout se, co se v daném roce stalo. Například mírně...

Výběr článků

Načítám