Hlavní obsah

Jak zužitkovat vykoledovaná vajíčka

Novinky, Dana Sokolová

Zůstalo vám doma po koledě velké množství vařených vajec a nevíte, co s nimi? Připravili jsme pro vás hned několik různorodých receptů, díky kterým vám chuť vajec nezevšední. Vařená vejce dle odborníků vydrží v chladu bez poškození až 10 dní. S konzumací vajec z pomlázky tak nemusíte pospíchat.

Videorecept: Nakládaná vejce s řepouVideo: Novinky

 
Článek

Podívejte se s námi na netradiční zpracování vajec podle Terezy Havrdové  ze společnosti VESKLE. Recept na její nakládaná vejce s řepou naleznete v přiloženém videu. A pokud raději preferujete tradiční zpracování, pak se inspirujte dalšími recepty.

Nakládaná vejce s řepou podle Terezy Havrdové
Suroviny: 8 vajec, 1 červená řepa, ½ hrnku octa, ½ hrnku cukru krupice, ½ vody, 1 lžička mleté skořice
Postup: Vejce uvařte ve vodě a nechte vychladnout. Mezitím si oloupejte a nakrájejte červenou řepu, kterou vložte do vody s octem, cukrem a skořicí. Povařte cca 20 minut, poté sceďte.Vejce oloupejte, vložte do sklenice a zalijte připraveným odvarem z řepy. Uzavřete a nechejte nejméně 5 hodin louhovat. V lednici vydrží cca 2 týdny.
Vajíčková pomazánka s lučinou a okurkou
Suroviny: 2 balení lučiny 100 g, 1/3 okurky, hrst slunečnicových semínek, 2 vařená vejce, pepř a sůl, petrželka
Postup: Z oloupaných vařených vajec vyjměte žloutky. Bílky a okurku nakrájejte na malé kostičky. Slunečnicová semínka nasucho opražte a nechte vychladnout. Nakrájenou okurku a bílky dejte do mísy společně s jedním žloutkem a nasekanou petrželkou. Přisypejte slunečnicová semínka a přidejte lučinu. Vše důkladně promíchejte, osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s chlebem, nejlépe kváskovým, ozdobte rozdrobeným žloutkem a petrželkou.
Lososovo-křenová plněná vejce
Suroviny: vejce, uzený losos, lučina nebo žervé, strouhaný křen, citrónová šťáva, sůl, pepř
Postup: Vejce uvařte natvrdo, nechejte vychladnout a oloupejte. Poté je omyjte a překrojte podélně na poloviny. Čajovou lžičkou opatrně vydlabejte žloutky a dejte je do menší misky. Žloutky utřete s lučinou a křenem. Přidejte nadrobno nakrájeného lososa. Promíchejte, osolte, opepřete a přidejte pár kapek citrónové šťávy podle chuti. Bílky vajec naplňte připravenou nádivkou a dejte do lednice vychladit. Před podáváním posypte bylinkami.
Lehký čočkový salát se šunkou
Suroviny: 250 g uvařené drobnozrnné čočky, 80 g šunky nakrájené na kostičky, 2 vejce uvařená natvrdo, zelená paprika, 1 cibule, 6 cherry rajčátek, olivový olej, balzamikový ocet, sůl, pepř
Postup: Na troše olivového oleje nechejte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte na kostičky nakrájenou papriku, šunku a vše orestujte. Takto připravenou směs smíchejte s uvařenou čočkou a nakrájenými cherry rajčátky. Salát ochuťte balzamikovým octem, solí a pepřem. Ozdobte uvařeným vajíčkem a můžete podávat.
Domácí bramborový salát
Suroviny: 800 g brambor (varný typ A), ½ cibule, 1 středně velká mrkev, 1 menší kořenová petržel, 30 g bulvového celeru, 2 velké nakládané okurky, 2 natvrdo uvařená vejce, 50 g sterilovaného hrášku, 2 – 3 lžíce majonézy, 1 lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř
Postup: Brambory uvařte ve slupce doměkka. Do vroucí vody vložte očištěnou mrkev, petržel a celer, uvařte doměkka. Zchladlé brambory oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky, stejně tak i vychladlou zeleninu. Cibuli a okurky nakrájejte najemno. Vejce nakrájejte na drobné kousky. Do mísy vložte všechny ingredience a promíchejte. Salát podávejte chlazený.
Pštrosí vejce
Suroviny: 1 kg mletého masa (vepřové + hovězí), 5 vařených vajec, 1 vejce syrové, 2 stroužky česneku, strouhanka, sůl, pepř, rostlinný olej, petrželka, pažitka
Postup: Mleté maso smíchejte se syrovým vejcem, prolisovaným česnekem, nasekanou petrželkou, solí, pepřem a podle potřeby přidejte na zahuštění strouhanku.Masovou směs rozdělte na pět částí a s vodou navlhčenýma rukama z nich udělejte placičky. Vařená vejce oloupejte, do placiček z masa je pečlivě zabalte, uhlaďte a maso ze všech stran spojte. Takto připravená vejce obalte ve strouhance, mašlovačkou potřete olejem, pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C cca 20 minut dozlatova.
Lehký vajíčkový salát s jogurtem
Suroviny: 10 vajec natvrdo, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 svazek ředkviček, 1/2 červené cibule, hrst petrželky, 400 g bílého Selského jogurtu Hollandia, 1 lžíce hořčice
Postup: Jednoduchost salátu spočívá už v samotném krájení. Vejce nakrájejte na kostky, každou zeleninu nasekejte trošku jinak, abyste získali rustikální salát, o který nám jde. Řapíkatý celer můžete nakrájet na plátky, cibulku na jemné měsíčky, petrželku najemno, ředkvičky na plátky. Vše zlehka promíchejte s jogurtem, hořčicí, solí a pepřem. Výborně se k němu hodí čerstvě rozpečená bageta. Tip: Tento salát není vhodný ukládat do lednice na odležení, proto ho vždy připravte těsně před podáváním.
Francouzská velikonoční paštika
Suroviny: 200 g hladké mouky, 100 g másla, sůl, 500 g vepřového bůčku, petrželka, 2 lžičky nakládaného celého pepře, 7 ks vejcí, 1 lžíce cukru moučka, 250 g pečeného vepřového masa, 500 g vepřových jater, pažitka dle chuti, mletý pepř černý
Postup: Na vál prosejte mouku a uprostřed vytvořte důlek. Do něj rozklepněte jedno vejce, rozkrájejte změklé máslo, cukr rozpuštěný v trošce vody, přidejte špetku soli a vypracujte hladké těsto. Pečené libovější vepřové maso (můžete však použít i pečené kuře nebo králíka) nakrájejte na kousky. Zbylá vejce uvařte natvrdo, oloupejte a rozkrojte na poloviny. Bůček a játra nakrájejte na kousky, jemně umelte, osolte a do směsi vmíchejte usekanou petrželku a pažitku.Dvě třetiny těsta tence rozválejte, plátem vyložte dno a stěny zapékací formy. Na těsto rozložte půlky vajec a kousky vepřového masa. Pak přidejte lžičkou hrudky ochuceného hašé. Povrch náplně posypte nakládaným pepřem, paštiku uzavřete zbytkem těsta rozváleným na tenký plát. Kraje navlhčete vodou, slepte a pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 35-40 minut. Paštiku podávejte teplou i studenou se zeleninovým salátem.
Velikonoční sekaná v listovém těstě
Suroviny: 400 g mletého hovězího masa, 1 cibule, 2 stroužky utřeného česneku, 1 vejce, 5 vajec uvařených natvrdo, 500 g listového těsta, majoránka, sůl, pepř
Postup: Troubu si předehřejte na 170 °C. Mleté maso smíchejte s nadrobno pokrájenou cibulkou, utřenými stroužky česneku, jedním syrovým vejcem, majoránkou, solí a pepřem. Mleté maso rozprostřete na plát, doprostřed dejte uvařená vejce natvrdo a směs zabalte ve váleček. Listové těsto rozviňte a pokrájejte na dlouhé proužky. Sekanou stočte v kruh a plátky listového těsta jí obalte. Pečte 20 minut dozlatova.
Poctivý boršč s vařeným vejcem
Suroviny: 600 g hovězího masa (kližka, hovězí přední), 200 g hlávkového zelí, 70 g rajčatového protlaku, 5 kuliček nového koření, 1 ks bobkového listu, 1 větší kus červené řepy, 1 mrkev, kořenová petržel, 1 cibule, 2 brambory, hrst čerstvé petrželky, citrónová šťáva, olej, sůl, pepřNa podávání: 4 vejce, 1 kelímek zakysané smetany, 1 lžička na drobno nakrájeného kopru
Postup: Maso očistěte, osolte a opepřete. Připravte si větší hrnec a naplňte ho vodou, kterou přiveďte k varu. Mezitím maso zprudka osmažte ze všech stran na rozpáleném oleji. Dejte ho do vody a vařte do měkka.Řepu, brambory, mrkev, petržel a cibuli oloupejte. Cibuli nakrájejte nadrobno a oloupanou zeleninu společně s hlávkovým zelím nastrouhejte nahrubo.Jakmile je maso hotové, vyndejte ho z vody a vodu přeceďte. Použijte ji do polévky. Maso nakrájejte na menší kousky. V hrnci osmažte cibuli, přidejte nastrouhanou zeleninu a promíchejte. Restujte asi 10 minut. Zeleninový základ ochuťte bobkovým listem a novým kořením. Vše zalijte připraveným hovězím vývarem. Vařte asi 15 minut, dokud nebude zelenina měkká. Mezitím dejte vařit vajíčka, zhruba na 10 minut. Jakmile jsou hotová, dejte je zchladit do studené vody a oloupejte.Do polévky vmíchejte rajčatový protlak a lehce ochuťte citrónovou šťávou. Hotovou polévku ochuťte nadrobno nakrájenou čerstvou petrželkou. Zakysanou smetanu smíchejte s koprem. Boršč podávejte s vajíčkem a zakysanou smetanou.TIP: Boršč chutná nejlépe druhý den.
Tradiční česká kulajda
Suroviny: 2 vejce, 3 menší brambory, 1 větší cibule, hrst sušených hub (mohou být i čerstvé), 2 lžíce čerstvého kopru, 1 lžíce octu, 200 ml smetany na vaření, 1,5 l kuřecího nebo houbového vývaru, lžička kmínu, olej, sůl, pepř Na jíšku: 30 g mouky, 1 lžíce másla
Postup: Sušené houby zalijte trochou vody a nechejte je asi 30 minut máčet. Nachystejte si zeleninu. Brambory a cibuli oloupejte, cibuli nakrájejte nadrobno, brambory na kostičky. Na rozpáleném oleji osmažte cibuli, přidejte kmín a nakonec houby s vodou. Do polévky vhoďte brambory a vše zalijte vývarem. Vařte tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké. Zatímco se polévka vaří, připravte vajíčka natvrdo.Připravte si jíšku. Máslo nechejte rozpustit, zasypte ho moukou a míchejte dohladka. Jíšku musíte důkladně promíchat, aby vám nevznikly hrudky. Jakmile jsou brambory uvařené, polévku za stálého míchání zahustěte. Ochuťte ji solí, pepřem a koprem. V závěru přidejte smetanu, promíchejte a přilijte ocet. Podle chuti polévku ještě dochuťte solí, pepřem a octem. Hotovou polévku podávejte s vajíčkem a ozdobte čerstvým koprem.
Jarní zeleninový salát s vejci a česnekovými krutony
Suroviny: 6 ředkviček, 1 menší okurka, 2 vejce uvařená natvrdo, 1 lžíce vinného octa, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, pažitka Česnekové krutony: 5 toustových chlebů, 1 stroužek česneku, 3 lžíce másla
Postup: Troubu předehřejte na 210 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Toustový chléb zbavte kůrky. Máslo umíchejte s utřeným česnekem a potřete jím toustový chléb. Poté ho nakrájejte na kostičky a dejte péct na 5 minut.Ředkvičky a okurky očistěte a pokrájejte na menší kousky. V míse zeleninu promíchejte s olejem a octem. Osolte a opepřete.Salát servírujte do menších misek. Na vrch přidejte pokrájené vejce, pažitku a česnekové krutony.
Vajíčkové jednohubky s ředkvičkovo-bylinkovou pomazánkou
Suroviny: 12 vajec, 1 svazek ředkviček, 1 lžíce pažitky, zakysaná smetana, malá tatarská omáčka, lístky bazalky, plátky okurky nebo rozmarýn
Postup: Uvařte vejce natvrdo. Nastrouhejte ředkvičky. Přidejte k nim nasekanou pažitku, smetanu a tatarskou omáčku. Promíchejte. Vejce oloupejte a rozkrojte na poloviny. Ozdobte vajíčka řekvičkovo-bylinkovou pomazánkou. Přidejte okurku či bylinky, které napíchejte na párátko.Tip: Jednohubka se hodí i na dětskou párty, vypadá jako lodička.
Jarní velikonoční paštika z Nebespánu
Suroviny pro 6 osob: 400 g listového těsta, 400 g libového vepřového masa, 250 g mletého libového hovězího masa, které okořeňte podle své chuti (nebo můžete nahradit již připravenou náplní do klobásek – koupíte v lepších řeznictvích), 150 g kvalitní šunky, 250 g zelených bylinek (doporučujeme z půlky čerstvý špenát, zbytek doplnit spařenými mladými kopřivami, pažitkou, plochou listovou petrželí atp. podle možností a chuti), 3 větší cibule, 2 stroužky česneku, 50 g másla, 7 vajec + 1 žloutek (na potření), sůl, pepř + forma na biskupský chlebíček
Postup: Dejte vařit šest vajec natvrdo. Mezitím omyjte bylinky (kopřivy spařte horkou vodou), osušte, nakrájejte nahrubo. Na pánvi nechte rozpustit lžičku másla a poduste bylinky do měkka (cca 10 minut), v případě potřeby podlijte v průběhu troškou vody. Dejte stranou. Do stejné pánve dejte opět lžičku másla a nechte zezlátnout jemně nakrájenou cibuli a česnek.V kuchyňském robotu namelte či nasekejte maso, spíš nahrubo. Přendejte do mísy, promíchejte s připravenou cibulí, česnekem a bylinkami, přidejte 1 celé vejce, sůl a pepř podle chuti a opět promíchejte.Předehřejte troubu na cca 200 stupňů. Oloupejte vejce natvrdo a skrojte z obou stran špičky, abyste je mohli ve formě naskládat do řady těsně vedle sebe.Vyválejte 2/3 listového těsta tak, abyste jím mohli vyplnit formu na biskupský chlebíček a ještě vám zbyly cca 2 cm na přesah na všechny strany. Těsto nechte trochu silnější, přibližně 0,5 cm. Vymažte formu máslem a vyplňte těstem. Naplňte polovinou připravené směsi a uhlaďte. Na takto připravenou směs položte vejce natvrdo po délce, těsně vedle sebe a každé mírně přitlačte.Vyplňte formu zbytkem směsi, uhlaďte a mírně upěchujte. Ze zbylého těsta vyválejte obdélník o velikosti horní části formy, položte na směs a překryjte shora přesahy první části těsta a přitlačte, aby se při pečení neoddělily. Pomocí vidličky nebo nože nakreslete na těsto obrazce a pomažte rozkvedlaným žloutkem. Dejte péct asi na hodinu. Pokud by těsto zlátlo moc rychle, zakryjte ho pečicím papírem.Vyndejte z trouby, nechte asi 10 minut vychladnout a opatrně vyklopte. Nakrájejte opatrně na širší plátky, nejlépe vroubkovým nožem na chléb. Dobrou chuť!
Vajíčková pomazánka
Suroviny: 4–5 vařených vajec, 60 g tradičního českého másla, 1 ½ lžíce plnotučné hořčice, 2 balení sýru žervé, sůl, pepř, nasekaná pažitka
Postup: Žloutky utřete s máslem, přidejte sýr, hořčici, špetku soli a pepře, nahrubo nastrouhané bílky, dochuťte nasekanou pažitkou a servírujte se škvarkovou bulkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám