Hlavní obsah

Jak zakrýt nedostatky postavy chytrou kombinací střihů, barev a doplňků

Novinky, bav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud vás při nákupu nového oblečení občas polije studený pot a vy s hrůzou a pocitem studu raději utíkáte ze zkušební kabinky, abyste se znovu vrátili až v případě nejvyšší nouze, máme pro vás několik jednoduchých tipů, jak si vybrat vhodný oděv pasující právě vaší postavě.

Článek

"Nejjednodušší je využít kontrastu barev. Všichni vědí, že černá opticky zeštíhluje, ale to neznamená, že musíte chodit jen v ní. Využít můžete všech tmavých odstínů barev bordó, švestkové, čokoládové nebo ocelové, které jsou právě v této sezóně módní," radí módní návrhářka a stylistka Ilona Donátová.

Tmavá problematické partie upozadí. Na jiných částech naopak celkový outfit rozjasněte, neboť zářivé barvy nabíjejí energií a zjemní tvář, byla by škoda nevyužít pestrého doplňku právě v zimních měsících. Stačí barevná šála a celá zazáříte. 

Širší boky

"Aby žena působila štíhlejším dojmem, musí si vybírat takové střihy a siluety, které lichotí právě jí. Má-li silná stehna a ne zrovna dlouhé nohy, nejsou ve většině případů úzké kalhoty cigaretového střihu ta nejlepší volba," říká návrhářka Donátová.

Jsou střihy, které je podle odborníků lepší navzdory diktátu módy vypustit. Naopak oblíbené vrstvení je zrovna způsob, jak rafinovaně zamaskovat nedostatky a dát do popředí to pěkné.

Pro ženu se širokými boky je vhodná tunika nebo asymetrický top. Nejlépe i barevně odstupňovaná - světlejší nad pasem a tmavší v dolní části. Záleží potom na konkrétní ženě, jestli tuniku doplní kalhotami nebo sukní, ta samozřejmě zamaskuje boky téměř neodhalitelně. Bohužel ženy sukně málo nosí, i když jim velmi lichotí.

Postava bez pasu

I v případě že nemáte vosí pas, dá se to velmi dobře zamaskovat halenkami nebo šaty princesovského střihu. Máte-li jen rovný pas bez faldíků, lehce si ho vytvoříte páskem širokým cca 10 cm.

Menší ňadra

Základem pro ženy s menšími ňadry jsou samozřejmě push-upky, ale zvýraznit je můžete i dobře zvoleným střihem. Upřednostňujte horní díl s prsními záševky, vhodné je pro vás i nabírání na prsou do motýlka, nebo pod prsy do vějířku. Dobrým trikem jsou i nabírané kapsy. Nenoste v horní části drobné vzory, rozptylují oko a prsa opticky zanikají.

FOTO: www.1-2-3.fr

U košil hlídejte, aby nebyly zapnuté až ke krku, tím byste prsa naprosto vygumovaly. Rozepněte knoflíčky, aby vytvořený výstřih naznačil rýhu mezi prsy. Velmi efektně vypadá tmavá barva pod prsy a nástup světlého odstínu přes prsa. Objem zvětšíte i krátkými pletenými vestičkami končícími těsně pod prsy. "A nebojte se výstřihů, právě s malými pevnými prsy vypadají průstřihy až k pupíku moc pěkně," radí stylistka.

Krátký a silný krk

Krátkému silnému krku v každém případě pomohou véčkové výstřihy. Ty kulaté těsně u krku si zakažte. Pomoci může i košile se zvednutým límcem nebo šátek uvázaný tak, že simuluje výstřih do tvaru „v“. Vyvarujte se velkých kulatých náušnic, snažte se soustředit pozornost buď na temeno hlavy – účes, čelenka, šátek, klobouk nebo naopak do dolní části pasu – pásek, zajímavý vzor nebo přechod barev.

Široká ramena

Pro široká ramena jsou tabu nabírané rukávy, volánky i řasení v oblasti ramen. Nevybírejte si topy a šaty s tenkými ramínky. Snažte se vždy rozbít kompaktnost plochy barevně nebo vrstvením,  výstřihem, náhrdelníkem nebo lehkou šálou.

Krátké nohy a silná stehna

Nejrychlejší a nejsnadnější pomocí pro "krátkonožky" jsou vysoké podpatky, ale dejte pozor, abyste měla dostatečně dlouhé nohavice. Nejvíc nohu prodlouží zvonové kalhoty. Horní díl by neměl sahat pod zadek a níže, tato délka nohy zkracuje.

Opticky nohy prodloužíte i střihem se zvýšeným pasem nebo páskem. A dbejte vždy na to, aby vaše dolní část byla tmavší než horní, vzniká tak optický klam protažení tmavého dílu.

Varhánky v horní části těla

Mrzí vás, že váš trup není zcela bez faldíků? Snadná pomoc, noste volnější horní díl. To se ale těžko realizuje v době vlny upnutých topů. Měly byste spíš ale volit v horní části drobné vzory, které vše zamaskují. Můžete si pomoci i vhodně naaranžovanou šálou nebo lehkou vestičkou. Vybírejte si spíš těžší materiály, vlněná či džínová vestička postavu lépe zformuje než odlehčená bavlna.

Reklama

Související témata:

Související články

Kdo na podzim vsadí na tvíd, neprohloupí

Mezi módní evergreeny bezpochyby patří tvíd. Historie praví, že se začal vyrábět na ručních stavech už koncem 18. století ve skotských manufakturách,...

Výběr článků

Načítám