Hlavní obsah

Kdo na podzim vsadí na tvíd, neprohloupí

Právo, Jana Tomsová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi módní evergreeny bezpochyby patří tvíd. Historie praví, že se začal vyrábět na ručních stavech už koncem 18. století ve skotských manufakturách, rozesetých kolem řeky Tweed. Hodně vody už v ní uplynulo, ale oblíbenou látku s sebou neodnesly.

Foto: Profimedia.cz

Tvíd také dominuje v kolekci pro současnou sezónu od Chanelu

Článek

Pokud se někdy dostavila doba tvídového temna, nikdy netrvala příliš dlouho. Právě teď slaví látky s kropenatým efektem jeden ze svých velkolepých návratů. Originální, ručně tkaný tvíd s ochrannou značkou Harris Tweed si pořídí jen málokdo, má totiž hodnotu drahého šperku.

Textilní průmysl však umí tento druh látky vyrobit nejen z čisté vlněné střiže. V dobrých napodobeninách ovšem určitá část vlny stále zůstává.

Výhody vyváží investici

Ať už je tvíd zpracován jakkoli, vždycky v sobě nese stopy klasiky a svědčí o dobrém vkusu. Stává se proto dlouhodobější součástí šatníku.

Může si jej dovolit každá žena, bez ohledu na postavu či věk. Usedlost je pouze zdánlivá, protože se dá osvěžit nejen módním střihem, ale také různými doplňky. Nepřekonatelné jsou bílé halenky jak košilové, tak romantické. Své udělají také barevné šátky a kravaty.

Foto: Profimedia.cz

Na tvídové kabátky vsadil i japonský návrhář Jun Ashida.

Je praktický při cestování, do zaměstnání, ale nezklame ani večer do společnosti, přidáme-li k němu třeba šňůru perel a střevíce, kabelku i rukavice, nyní velmi důležité, ve svěžích barvách.

Nabízí mnoho kombinací a rozšiřuje možnosti dobře vyřešeného stavebnicového šatníku.

Výběr je veliký

Pod pojmem tvíd si zpravidla vybavíme látku se vzhledem známým jako pepř a sůl. Říká se mu tvíd uni. Patří sem však také drobné kostičky inspirované skotskou klasikou, populární rybí kost i větší a výraznější káro. Atraktivní je povrch s různobarevnými plastickými nopky, který do nesmrtelného života uvedla na svých kostýmech Coco Chanel. 

Mezi nejnovějšími dezény najdeme dokonce žakárové, plasticky vytkávané nebo vyplétané. Z tvídu můžeme mít v podstatě veškeré svrchní oblečení, existují tvídy šatové a plášťové. Ať už se rozhodneme pro cokoli, neutratíme peníze zbůhdarma na jednu sezónu. I v tom je odkaz šetrných Skotů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám