Hlavní obsah

Jak se vyhnout faux pas v kavárně

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem názvosloví jednotlivých druhů kávových nápojů panuje u nás v Česku celá řada mýtů. Není tak vůbec těžké si v kavárně objednat něco, co vůbec neexistuje, případně si stěžovat, že káva vypadá jinak, než měla apod. Poradíme vám, jak se orientovat v názvech nápojů a vyvarovat se tak případných trapasů.

Foto: Profimedia.cz

Není káva jako káva.

Článek

Piccolo - Tento název se vžil pouze v České republice, správně jde o espresso. "Bohužel stále existují lidé, kteří neúprosně trvají na tomto pojmenování a po baristech jej neustále požadují. Nicméně pokud je jedinci nabízí sám barista, pak je to známkou toho, že se nejedná o vyškolený personál a je otázkou, zda bude schopen skutečně připravit kvalitní a chutnou kávu“, vysvětluje Luboš Martínek, šéfbarista českého řetězce kaváren CrossCafe.

Espresso - pro které je typická silná chuť a bohatá a hustá kávová pěna (crema), je připravováno s pomocí pákového či automatického kávovaru obvykle ze 7 gramů kvalitní, čerstvě namleté kávy a 25–30 mililitrů čerstvé vody. Příprava na kávovaru trvá cca 25 vteřin.

Espresso doppio - nebo také double shot - je dvojitou dávkou espressa ze 14 g kávy v jednom šálku. Doppio, které má tedy zhruba 60 mililitrů, se zpravidla podává v cappuccinovém 150mililitrovém šálku. K takto silné kávě by mělo být podávání vody na zapití samozřejmostí.

Ristretto - je velmi silná a intenzivní káva, jež má na rozdíl od espressa menší objem vody, a to 20 mililitrů. Příprava ristretta je tedy stejná jako u espressa, jen s nižší dobou průtoku vody. Na extrakci ristretta potřebuje kávovar cca 15-18 vteřin.

Americano - je espressem, které je dolité horkou vodou. „Zpravidla bývá tento poměr 1:5. Ředěním espressa v poměru 1:1 se pak připravuje rovněž kávový nápoj nazývaný lungo,“ prozrazuje Luboš Martínek. Nepřijatelné je připravovat takto velkou kávu pouze z kávovaru - příliš dlouhá doba extrakce výsledný nápoj znehodnotí.

Cappuccino - má celkový objem 150 až 180 mililitrů. Jeho základem je klasické espresso, teplé mléko a mléčná mikropěna. „Mléko pro přípravu cappuccina by mělo být plnotučné a jeho teplota při šlehání by neměla přesáhnout 70 stupňů Celsia. V posledních letech je populární cappuccino ochutit sirupem např. s vanilkovou příchutí,“ popisuje Luboš Martínek.

Flat white - se připravuje podobně jako cappuccino. Základem tohoto nápoje, který je oblíbený hlavně v Austrálii, je ovšem kromě teplého mléka a mléčné mikropěny také dvojitá dávka espressa, tedy espresso doppio.

Latte Macchiato - má objem zhruba 250 mililitrů. V tomto v Čechách populárním kávovém nápoji hraje důležitou roli mléko, které se nejprve napění a do něj se pomalu přilévá klasické espresso. Správně připravené latte macchiato se skládá ze tří vrstev – z kávy, mléka a mléčné pěny, jež jsou od sebe opticky oddělené.

Blízkým příbuzným tohoto nápoje je caffé latte - původem z Francie, kde je podáváno jako café au lait. Nejčastěji podávané ve větším porcelánovém hrnku a bez oddělených vrstev.

Café mocha - je variantou café latte. Jedná se o kombinaci espressa, čokolády a mléčné pěny. Připravuje se v objemu 250 mililitrů a je doporučeno a v mnoha kavárnách i rovnou podáváno se šlehačkou. U správně připraveného mocha budete jen stěží odhadovat, kde končí chuť kávy a začíná chuť čokolády.

Espresso macchiato - je espressem připravovaným v 80mililitrovém šálku, které má ve středu hladiny malé množství mléčné mikropěny. Macchiato může být také ozdobeno latte artem, tedy obrázkem na povrchu pěny. „Častým prohřeškem je výslovnost tohoto nápoje. Nejde o 'mačáto' či 'machiáto', nýbrž o 'makjáto'," upřesňuje Luboš Martínek, šéfbarista českého řetězce kaváren CrossCafe.

Reklama

Související témata:

Související články

Káva a zákusky produktivitu nezajistí

Jednou ze zálib nadšených podnikatelů je práce z kavárny. Na první pohled to zní lákavě: bezplatné připojení wi-fi, prostředí, kde to žije a neomezený přístup...

Výběr článků

Načítám