Hlavní obsah

Jak rychle pohostit nečekanou návštěvu

Novinky, Lubica Laurincová

Znáte to, zazvoní zvonek a přede dveřmi kamarád, jehož jste neviděli tři roky. Navíc dorazil i se ženou. A vy jako na potvoru jste dnes nechtěli vařit a na velký nákup se chystáte až zítra.

Foto: Profimedia.cz

Nečekaná návštěva nezaskočí, pokud jsou v kuchyni nezbytné zásoby

Článek

Máte-li však doma pár standardních zásob, nemůže vás nečekaná návštěva zaskočit. Hlavně by neměly chybět jako základ těstoviny, kuskus, rýže (dlouhozrnná) a brambory.

Vyplatí se mít stále v zásobě

V mrazáku: hrášek, kukuřice (zrna), fazolové lusky (dlouhé), čerstvá máta či bazalka (vcelku koupená ve vaničce), strouhaný parmezán.

V mrazáku: hrášek, kukuřice (zrna), fazolové lusky (dlouhé), čerstvá máta či bazalka (vcelku koupená ve vaničce), strouhaný parmezán.V chladničce: bílý jogurt, máslo, vejce, šunka (libová slanina), čerstvá zelenina.

V mrazáku: hrášek, kukuřice (zrna), fazolové lusky (dlouhé), čerstvá máta či bazalka (vcelku koupená ve vaničce), strouhaný parmezán.V chladničce: bílý jogurt, máslo, vejce, šunka (libová slanina), čerstvá zelenina.V plechovce (ve skle): krájená rajčata, rajčatové pyré, červené a bílé fazole ve slaném nálevu (v rajčatové omáčce), sušená rajčata v oleji, olivy, brusinky.

V mrazáku: hrášek, kukuřice (zrna), fazolové lusky (dlouhé), čerstvá máta či bazalka (vcelku koupená ve vaničce), strouhaný parmezán.V chladničce: bílý jogurt, máslo, vejce, šunka (libová slanina), čerstvá zelenina.V plechovce (ve skle): krájená rajčata, rajčatové pyré, červené a bílé fazole ve slaném nálevu (v rajčatové omáčce), sušená rajčata v oleji, olivy, brusinky.Ve spíži: olivový (sezamový) olej, sójová omáčka, balzamikový ocet, sušené houby, česnek, cibule, suchá loupaná červená čočka, mořská sůl, instantní zeleninový vývar, med, strouhaný kokos, mandle, oříšky, rozinky, kvalitní čokoláda hořká či na vaření.

V mrazáku: hrášek, kukuřice (zrna), fazolové lusky (dlouhé), čerstvá máta či bazalka (vcelku koupená ve vaničce), strouhaný parmezán.V chladničce: bílý jogurt, máslo, vejce, šunka (libová slanina), čerstvá zelenina.V plechovce (ve skle): krájená rajčata, rajčatové pyré, červené a bílé fazole ve slaném nálevu (v rajčatové omáčce), sušená rajčata v oleji, olivy, brusinky.Ve spíži: olivový (sezamový) olej, sójová omáčka, balzamikový ocet, sušené houby, česnek, cibule, suchá loupaná červená čočka, mořská sůl, instantní zeleninový vývar, med, strouhaný kokos, mandle, oříšky, rozinky, kvalitní čokoláda hořká či na vaření.Koření: mletá skořice, karí koření, mletý zázvor, kmín drcený, pepř v mlýnku.

Čerstvé ovoce: citróny, jablka a sezónní druhy.

První pomoc krémová polévka

Krémová polévka je rychlá, chutná a vypadá i luxusně. Podá-li se s pečivem, také dobře zasytí. A přitom stačí jen do trochy horké, osolené vody vsypat mražený hrášek, brokolici či kukuřici a uvařit do měkka. Lze přidat i kostičky oloupaných brambor, které nastaví objem, chuť však nezmění. A pak už se rovnou v hrnci vše do hladka rozmixuje a na talíři pro větší efekt zakápne olivovým olejem, nebo přidá do středu velká lžíce bílého jogurtu či zakysané smetany. Hrášková polévka získá skvělou chuť s čerstvou mátou, brokolicová s muškátovým oříškem, sekanými ořechy i nadrobeným sýrem s modrou plísní. Do kukuřičné lze zase nakrájet sušená rajčata v oleji.

Rychlý bude také krém ze sterilovaných bílých a červených fazolí. Do hrnce se vyklopí s nálevem, prohřejí, rozmixují a na talíři doplní hrudkou jogurtu nebo lžící smetany. Zajímavou dimenzi získá tato polévka s trochou syrového kysaného zelí a olivovým olejem, také s tenkými plátky ze čtvrtky jablka, případně hustě posypaná strouhaným parmezánem. Když už jde do tuhého, vyplatí se ujasnit si, co mám doma, co z toho chci udělat. S přípravou by pak vaření nemělo zabrat více než půl hodiny.

Pár sladkých nápadů

  • Pohár naplníme mraženým lesním ovocem, zalijeme bílým jogurtem, pokapeme medem a posypeme sekanými pistáciemi nebo oříšky.
  • Mražené zralé, oloupané banány necháme lehce povolit, pak je nakrájíme na silná kolečka a umixujeme na krém. Vznikne delikátní zmrzlina - a bez cukru i smetany.
  • V mixéru nasekáme najemno mandle (oříšky), přidáme mletou skořici, případně kardamom, nakrájenou hrušku či jiné ovoce (NE meloun) a umixujeme s trochou citrónové šťávy na pastu, z níž tvoříme noky.
  • Čerstvý loupaný banán rozmačkáme vidličkou a smícháme se stejným množstvím strouhaného kokosu (oříšků). Pak už jen posypeme hoblinkami čokolády nebo zastříkneme šlehačkou.
Bramborové polštářky se slaninou (podle počtu hostů)
Menší brambory s hezkou slupkou, tenké plátky slaniny (parmské šunky), lahůdková cibulka, česnek, olivový olej, sůl.
Ve velké míse smícháme rozmačkaný česnek, sůl, cibulku nakrájenou na tenká kolečka i se zelenou natí a olivový olej (nešetříme). Vše důkladně zpracujeme, aby se chutě spojily.
Omyté brambory se slupkou podle velikosti nakrájíme na půlky, čtvrtky, nebo na centimetr silné plátky. Řezem vzhůru (suché, bez tuku a soli) je naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 250 °C nebo pod grilem, až zezlátnou a horní strana se nafoukne. Hotové promícháme v míse s cibulkovým olejem a přisolíme.
Na samostatném plechu do křupava opečeme plátky slaniny, jimiž bramborové polštářky posypeme.
Svěží těstoviny s hráškem (podle počtu hostů)
Kvalitní těstoviny (ne špagety či nudle), pomazánkové máslo bez příchuti, mražený hrášek, olivový olej, čerstvá (zmražená) máta, citrón, sůl.
Podle návodu uvaříme těstoviny al dente. Mátu pokrájíme na nudličky, citrón zbavíme kůry, rozdělíme na tenké plátky a ty ještě na čtvrtky, z nichž odstraníme jadérka.
Máslo zpracujeme s mátou, lžící oleje i citrónem, přidáme hrášek a promícháme.
Hotové těstoviny slijeme, trochu vody přidáme do směsi s hráškem a dobře promícháme s těstovinami.
Krůtí maso se zeleninovým rösti (podle počtu hostů)
Krůtí prso (vykostěné stehno), větší oloupaná brambora, cuketa, oloupaná mrkev, kari koření (drcený kmín) smíchané s rozmačkaným česnekem, sezamová (slunečnicová) semínka, sójová omáčka, 1 lžička solamylu, 2-3 vejce, olej, sůl.
Krůtu nakrájíme na malé kousky (jako na čínu), vložíme je do mikroténového sáčku, přidáme sójovou omáčku i směs koření a dobře protřeseme. Pak přilijeme olej, aby bylo maso ponořené, dobře promícháme a necháme chvíli marinovat.
Zeleninu společně nakrouháme na hrubém struhadle a ve větší míse smícháme se solamylem, solí i semínky. Přidáme lžíci oleje, vejce a dobře promícháme. Na pečicím papíru tvoříme ze směsi lžící malé placičky (5 cm), které vložíme na 25 minut do trouby vyhřáté na 200 °C.
Když jsou skoro hotové (do zlatova s křupavými okraji), vsypeme maso s marinádou na rozpálenou pánev a orestujeme.
Šťouchané brambory s žampiónovou směsí (podle počtu hostů)
Brambory, lahůdková cibulka, žampióny, čerstvý zázvor (asi 1 cm), kousek másla, olej, sůl.
Oloupané brambory nakrájíme na kostky a uvaříme ve slané vodě. Pak je slijeme a nahrubo rozmačkáme. Cibulku i se zelenou natí pokrájíme na kolečka a společně s máslem vmícháme do horkých brambor.
Žampióny očistíme ubrouskem, rozdělíme na silnější plátky, zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké proužky. Osolíme a pak obojí opečeme na oleji.
Když pustí šťávu, pánev přikryjeme a za občasného míchání necháme odpařit tekutinu. Jakmile směs zezlátne a voní jako maso, vmícháme 1 dl horké vody.
Rychlý dezert bez cukru (podle počtu hostů)
Zralé hrušky (ne tvrdé), lísková jádra (celé mandle), 1-2 lžíce pomerančové (citrónové) šťávy, mletá skořice, sezamový olej, fíky, maliny, rybíz (i mražené).
Hrušky oloupeme (máslové s tenkou slupkou nemusíme), zbavíme jádřince a nakrájíme na menší kousky.
Do chopperu nasypeme oříšky a jemně posekáme. Nemáme-li jej, použijeme struhadlo na strouhanku. Přidáme hrušky, pomerančovou šťávu a vše rozmixujeme na pyré. Čím víc ořechů, tím bude hustší.
Podáváme v kompotových miskách nebo pohárech, obložené krájenými fíky, ostatním ovocem, zaprášené skořicí a pokapané sezamovým olejem.

Reklama

Související články

Chutné návraty mletého masa

Při současné ceně mletého lze těžko uvěřit, že se ve středověku řadilo mezi luxusní suroviny. Tehdy se totiž nemlelo, ale ručně nadrobno sekalo, a to výhradně...

Mozzarella: nehoda se šťastným koncem

Traduje se, že vznik mozzarelly má na svědomí nepříjemný malér. Jeden italský sýrař prý zakopl a čerstvý sýrový tvaroh mu spadl do vařící vody. Ať už to bylo...

Výběr článků

Načítám