Hlavní obsah

Emily Bluntová: Mám všechno, co bych si jen mohla přát

Právo, Jana Rovenská

Jedna z nejpopulárnějších Britek v Hollywoodu Emily Bluntová (38) letos exceluje ve dvou zcela odlišných filmech. Role těžce zkoušené matky se zhostila v hororu Tiché místo II a objevila se i jako odvážná průzkumnice v dobrodružné akční komedii Expedice: Džungle.

Foto: Profimedia.cz

Šťastná to žena: má milující rodinu i záviděníhodnou kariéru.

Článek

Talentovaná herečka má výbornou průpravu z desítek rolí nejrůznějších žánrů.

„Vždycky mě ale přitahovaly psychicky i fyzicky náročné role. Ještě dnes mám husí kůži z role matky Evelyn, která porodí třetí dítě v hororové sci-fi Tiché místo v situaci, kdy život její rodiny ohrožují mimozemské příšery reagující na sebemenší zvuk. S tím, jestli si ji v ještě děsivějším pokračování Tichého místa zopakuji, jsem váhala,“ říká Emily Bluntová.

V něm Evelyn zůstává se třemi dětmi úplně sama, protože otec dětí otevřený střet s vetřelci nepřežil.

Emily Bluntová: V herectví jsem měla nesmírné štěstí. Mám ho i v životě

Styl

„Jako matka na roli Evelyn osobně zbožňuji, s jakou dravostí děti ochraňuje, i když byl jejich svět právě roztrhán na kusy. Pragmatické ženě je jasné, že přežít dokážou jen s pomocí dalších přeživších. Už to tedy není jen silný příběh, který se točí kolem jedné rodiny, ale kolem všech, kteří zůstali. Jaký v nich zbyl smysl pro komunitu, jestli podají pomocnou ruku potřebným, nebo zda Evelyn s dětmi bude od vlastních lidí, k nimž se upínají jako k poslední naději na záchranu, hrozit naopak nebezpečí.“

Indiana Jones v sukních

Další horory už prý točit nehodlá. Věnuje se filmům, na které se budou moct dívat i její dvě dcerky - pětiletá Violet a sedmiletá Hazel.

„Nadabovala jsem dva animované snímky, natočila pohádkovou Mary Poppins se vrací a teď mám super dobrodružnou akční komedii Expedice: Džungle,“ vyjmenovává dokončené projekty.

V ní se Emily v roli výzkumné pracovnice Dr. Lily Houghtonové vydává na dobrodružnou výpravu do amazonské džungle při hledání Slz měsíce, bájného stromu, jehož okvětní lístky dokážou vyléčit jakoukoli nemoc, jakékoli zranění a zlomit každou kletbu.

Foto: CinemArt

Letos se v kinech objevila v pokračování hororu Tiché místo.

A právě o ní básní i dcerky, které podle Emily obvykle nemají zájem vidět maminku na obrazovce.

„Džungli si ale zamilovaly hned od začátku. Milují v ní všechno, dynamiku filmu, jaguára a samozřejmě kapitána Franka v podání charismatického Dwayna Johnsona. Mám z toho velkou radost,“ dodává Emily. Dwayne Johnson je z jejího výkonu nadšený.

„Je ohromně talentovaná a v Džungli je skutečnou ženskou verzí Indiana Jonese,“ prohlásil.

Expedice: DžungleVideo: Falcon

„Víte, hledám stále nové postavy, které mě okamžitě zaujmou. A postava Dr. Lily Houghtonové, zcela atypické ženy pro konec desátých let 20. století, mě okouzlila. Zaujala mě její tvrdost, houževnatost, odhodlanost a svobodomyslnost. Sama jsem vyrostla s vynikajícími dobrodružnými akčními filmy, jako byla Honba za diamantem, i všemi s nejslavnějším dobrodruhem Indiana Jonesem. Milovala jsem je a už tehdy jsem v nich chtěla hrát. Není tedy divu, že mě duch Expedice: Džungle zcela uchvátil, “ shrnuje Bluntová.

Hraním proti koktání

A jak se dcera prominentního britského advokáta Olivera Blunta a Joanny, učitelky angličtiny a bývalé herečky, dostala k hraní?

„Na internátní škole Hurtwood House, kde jsem studovala, byla výborná dramatická fakulta. A tak, aniž bych to někdy plánovala, jsem začala hrát. Tím jsem se také nadobro zbavila koktavosti, kterou jsem jako dítě dost trpěla.“

Po Ďábel nosí Pradu hraje ve filmech po boku hollywoodských jedniček

Emily se pak s jednou školní hrou dostala na festival filmů do Edinburghu, kde si jí všiml agent, který ji v devatenácti poslal na konkurz válečného dramatu Královna bojovnice (2003). Rok nato se zalíbila v lesbickém thrilleru Moje léto lásky oscarové Susan Sarandonové, která si prosadila Emily do australského dramatu Neodolatelný (2006).

Tentýž rok jí ještě režisér David Frankel dal roli v povedené komedii Ďábel nosí Pradu, kde se spřátelila s Meryl Streepovou, a pak už, jak vzpomíná, to bylo jen na ní. Od té doby prakticky neexistuje film, v němž by se talentovaná Britka neobjevila vedle některé z hollywoodských jedniček.

„V herectví jsem měla nesmírné štěstí, mám ho i v životě. Už jedenáct let mám milujícího manžela, s ním dvě zdravé dcery, i filmy si mohu vybírat, co víc bych si mohla přát,“ děkuje životu Emily Bluntová a na chvíli se ještě vrátí ke své muzikálové roli ve fantasy Mary Poppins se vrací (2018).

„Zpěv i tanec miluji, proto byla pro mě tato role velkou hereckou výzvou. Její poslání je navíc i pro dnešek stále velice aktuální. Kouzelná chůva se vrací, aby v těžké době pomohla znovu nalézt ztracenou radost, lásku a štěstí. A je snad něco lepšího než mít možnost toto vše vracet do života v dnešním složitém světě? Jak ráda bych jejím kouzlem dala všechno do pořádku právě teď...“

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám