Hlavní obsah
Plody papriček se často využívají syrové, přidávají se při vaření do jídel. Připravuje se z nich řada různých směsí, past, ale také džemy, salsy. Foto: Profimedia.cz

Jako pikantní přísadu do jídel je není třeba představovat. Právě svou pálivostí ovšem chilli papričky příznivě působí i na řadu neduhů, čehož po tisíciletí využívali původní obyvatelé Střední Ameriky. Pokud jste zdraví jako řípa, minimálně vás bleskově povzbudí. A trocha hormonů štěstí navíc už stojí za vyzkoušení, ne?

Plody papriček se často využívají syrové, přidávají se při vaření do jídel. Připravuje se z nich řada různých směsí, past, ale také džemy, salsy. Foto: Profimedia.cz
Chilli papričky pálí i léčí

Počet druhů chilli papriček se odhaduje na dvě stě. Ze své pravlasti Mexika se tyto různobarevné pálivé delikatesy všemožných tvarů i barev rozšířily prakticky do celého světa. Stejně jako jejich příbuzné nepálivé papriky, rajčata či brambory patří do rodu lilkovitých.

V obchodech můžete koupit jak koření chilli, tak kajenský pepř, což je poněkud zavádějící název pro směs různých druhů chilli papriček.

Chuť jednotlivých druhů se liší především různým podílem ostré složky, kterou tvoří rostlinný alkaloid kapsaicin. A právě ten nám pomůže i se zdravím.

Účinky

  • Pravidelné užívání chilli podporuje krevní cirkulaci, zvyšuje rychlost metabolismu a stimuluje žaludeční sekreci. Právě podporou zažívání přispívá i ke snížení hmotnosti.
  • Indiáni ho dříve používali při horečkách na snižování teploty.
  • Osvědčilo se jim také pro povzbuzení libida.
  • Papričky mají účinek proti bolesti – působí vlastně jako analgetikum.
  • Pomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi.
  • Zlepšují revmatické stavy.
  • Detoxikují střeva.
  • Kapsaicin také snižuje množství inzulinu v těle po jídle, prospívá tedy diabetikům.
  • Pálivá chuť chilli papriček snižuje chuť na sladké a tučné potraviny.
  • Zlepšují náladu, protože zvyšují produkci endorfinů a také hladinu serotoninu, tedy hormonů, které vyvolávají pocit štěstí.
  • POZOR! Nesmíte se předávkovat – pokud s kořením začínáte, chce to nasazovat chilli prášek postupně a ujistit se, že na chilli nemáte alergii.

Co s nimi

Plody papriček se často využívají syrové, přidávají se při vaření do jídel. Připravuje se z nich řada různých směsí, past, ale také džemy, salsy. Mohou se konzervovat nebo jen nakládat pečené do oleje.

Nejčastěji se používá sušené koření. Připravit si ho doma není náročné. Stačí navléci natrhané papričky na nit a usušit je v kuchyni při normální teplotě místnosti.

Sušené plody pak rozemelte na prášek a přidávejte do pokrmů podle chuti. Způsob zpracování i používání chilli prostě závisí na vás a na tom, jak zvládáte ostrou chuť.

Jak pěstovat chilli papričky
Ke svému uzrání potřebuje chilli paprička až devět měsíců, proto se s jejich pěstováním ze semínek začíná už v lednu. Lze je samozřejmě koupit již předpěstované v květináči, to celý proces urychlí. Rostlina potřebuje dobře propustnou půdu, nesmí mít kořeny dlouhodobě ve vlhku. Pokud papričky pěstujete v nádobě, musíte dbát na dobrý odtok vody a raději půdu v květináči rosit. Nesnášejí průvan a k dozrání plodů potřebují dostatek slunečných dnů.

Zábal na celulitidu

Protože papričky zlepšují prokrvení pokožky, dají se skvěle využít v boji s celulitidou i pro její prevenci. Na chilli pastu potřebujete lékařskou vazelínu nebo kokosový olej – smíchejte je s chilli a potřete směsí místo s celulitidou.

Zabalte do potravinářské folie, nechte působit asi půl hodiny a smyjte pod tekoucí vodou. Procedura podporuje látkovou výměnu, odbourává podkožní tuk a pomáhá odvést přebytečnou vodu z tkání.

Pozor! Pastu nejprve vyzkoušejte na kousku kůže kvůli alergii.

Tinktura

V tinktuře z chilli dostaneme léčivou látku v koncentrované podobě. Pomáhá při anorexii, zažívacích potížích, proti revmatickým a svalovým bolestem, zlepšuje krevní oběh.

Připravte si papričky (nejlépe odrůdy habannero) a líh (40–60 %). Jeden díl papriček a devět dílů lihu nechte společně louhovat přibližně dva týdny. Potom sceďte a užívejte třikrát denně po jídle 10 kapek. Zapíjejte je dvěma dcl vody.

Doporučujeme ale začít jen se dvěma kapkami třikrát denně a na doporučených deset kapek zvyšovat postupně.

Chilli džem

K sýrům, masům, na zálivky, chleba s máslem, chlebíčky, toasty či jednohubky se bude hodit chilli džem. Tuto sladkou a zároveň pálivou směs připravíte z chilli papriček a masitých paprik.

Poměr si můžete upravit dle chuti, pro začátek zkuste jedna ku jedné. Papriky s chilli nasekejte nadrobno (nejlépe v mixeru), převařte vodu s želírovacím cukrem (čtěte návod na obalu).

Do vody přidejte jablečný ocet a rozmixované papriky a zprudka vařte přibližně deset minut. Zchladlou směsí naplňte čisté nádoby.

Náš tip

Milujete čokoládu? Vyzkoušejte ji s chilli. Stačí rozpustit tabulku kvalitní čokolády, přidat do ní špetku sušeného chilli a nalít do formy nebo malých formiček třeba na vánoční cukroví. Špetka chilli je moc dobrá i v šálku kakaa.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků