Hlavní obsah

Koření, které podporuje zdraví a dlouhověkost

Novinky, bok

Různé druhy koření jsou nejčastěji přidávány do rozličných pokrmů pro zlepšení či zvýraznění chuti či vůně. Od dávných dob jsou ale také mnohé z nich využívány pro léčebné účely, což se dá snadno využít i v dnešní době.

Foto: Profimedia.cz

Koření zvýrazní chuť, ale i podpoří zdraví

Článek

„Koření je plné antioxidantů. Což je dobrá zpráva pro podporu dlouhověkosti a zdraví, protože právě antioxidanty si dokážou poradit s nadbytkem volných radikálů v těle - tedy molekul, o nichž se tvrdí, že způsobují mnohá onemocnění související s přibývajícím věkem, včetně rakoviny a demence,” uvedly pro server Express dietoložka Juliette Kellowová a doktorka Sarah Brewerová.

Černý pepř

Černý pepř by se dal označit jako srdci přátelské koření, které kromě jiného obsahuje alkaloid s názvem piperin, který podporuje trávení.

Foto: Profimedia.cz

Pepř černý

Je také dobrou alternativou k soli, která je spojována s vyšším krevním tlakem, jenž může způsobovat onemocnění srdce či selhání ledvin.

Skořice

Skořice pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a zlepšovat citlivost na inzulín, takže je podle odborníků užitečná především při regulaci hmotnosti a pro diabetiky.

Foto: Profimedia.cz

Skořice

Zázvor 

Zázvor obsahuje protizánětlivou látku nazývanou gingerol, která kromě jiného pomáhá snižovat bolest u lidí s osteoartritidou. Souhrnný výzkum pěti různých studií zjistil, že zázvor u těchto lidí snížil bolestivost téměř o třetinu.

Foto: Profimedia.cz

Zázvor

Zázvor je známý i tím, že pomáhá mírnit nevolnost.

Kurkuma 

Kurkuma obsahuje barvivo zvané kurkumin, které podle odborníků pomáhá mírnit dlouhodobé záněty, což doložily i některé studie.

Foto: Profimedia.cz

Kurkuma

Kurkuma je také prospěšná při prevenci zdraví mozku. Některé studie dále naznačují, že se kurkumin dokonce podílí na ničení rakovinových buněk, zejména v prsou, žaludku a kůži.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Bylinky a koření pro dobré trávení

Trávením získává tělo živiny z potravy. Tento každodenní proces nemusí probíhat bez zádrhelů, pokud si vybíráte nevhodnou skladbu stravy nebo holdujete tučnému...

Výběr článků

Načítám