Hlavní obsah

Devět zázračných kořenů na nejrůznější zdravotní neduhy

Právo, Zdena Nováčková

U některých léčivek je největší koncentrace účinných látek v podzemní části rostliny, tedy v kořenech. Však také původní označení pro bylinkářky (dnešní fytoterapeutky) bylo „baba kořenářka“.

Foto: Profimedia.cz

Zázvor působí komplexně na viry, bakterie i plísně a zvyšuje imunitu organismu. Silný přírodní antioxidant celkově bojuje proti zánětům v těle.

Článek

Proskurníkový kořen

Proskurníku se někdy nesprávně říká ibišek, jde však jen o příbuznou rostlinu. Používá se jako prostředek proti kašli, obsahuje totiž slizové látky, které chrání sliznice.

Foto: Profimedia.cz

Kořen se louhuje ve studené vodě (minimálně dvě hodiny, nejlépe celou noc), aby neztratil své účinky. Bývá také často obsažený v čajových směsích na podporu trávení a proti žaludečním potížím. Spolehlivě pomáhá i jako kloktadlo při bolestech krku.

Pampeliškový kořen

Sbírá se ideálně před květem rostliny (březen) nebo po odkvětu (říjen). Kořen chutná podobně jako čekanka, mírně nahořkle. Obsahuje betakaroten, křemík, draslík, vápník, železo a další vitaminy a minerálních látky.

Nejčastěji se užívá formou výluhu. Lze ho i upéct, následně rozemlít a používat jako nápoj místo kávy. Neobsahuje kofein, ale zbaví nás únavy a regeneruje tělo.

Foto: Profimedia.cz

Maralí

Jeho účinky se podobají působení ženšenu. Patří mezi silné adaptogeny – zvyšuje obranyschopnost organismu, působí proti stresu a rychle obnovuje síly po fyzické i psychické zátěži. Výborný je pro organismus vyčerpaný nemocí nebo fyzickou či psychickou námahou.

Dokáže také zvýšit sílu svalů, ochrání je a podpoří jejich nabývání. Je tedy jakýmsi přírodním anabolikem. Doporučuje se i jako podpůrný přípravek po chemoterapii, borelióze, mononukleóze, nádorových onemocněních apod. Vyplavuje z těla toxiny, také zrychluje odbourávání alkoholu.

Ale pozor! Způsobuje nespavost, proto ho neužívejte na noc. Zlepšuje i paměť a bdělost, doporučuje se studentům. Čaj ze sušeného kořene této rostliny působí jako silný šálek kávy, ale na rozdíl od ní dodá tělu i potřebné minerální látky, vlákninu a vitaminy. Působí také na zvýšení tlaku.

Pupalkový kořen

Stejně jako lopuchový ho můžete jíst syrový nebo upravovat jako zeleninu. Sbírá se prvním rokem na podzim nebo druhým rokem brzy zjara před zahájením vegetačního období.

Foto: Profimedia.cz

Lidově se pupalce říká „večerní svíce“, protože její drobné žluté květy rozkvétají navečer. Jestli vás trápí kožní problémy, opakující se záněty, únava, menstruační problémy, nervozita nebo prostě chcete svému tělu dopřát pozitivní doping, zkuste zařadit do svého jídelníčku kořen z pupalky dvouleté.

Zázvor

Působí komplexně na viry, bakterie i plísně a zvyšuje imunitu organismu. Silný přírodní antioxidant celkově bojuje proti zánětům v těle. Stimuluje krevní oběh, prokrvuje a zahřívá. Zlepšuje trávení a metabolismus. Jestli trpíte nevolností při cestování, dejte si hodinu před jízdou zázvorový čaj.

Foto: Profimedia.cz

Zázvorový med je skvělý jako obrana proti nachlazení. Asi osm centimetrů dlouhý kořen nastrouhejte najemno, dno sklenice zaplňte na kolečka nakrájeným citronem, zasypejte zázvorem, přidejte pět hřebíčků a čtvrt kila medu. Tři dny nechte uležet. Užívejte přímo nebo společně s čajem, uchovávejte v lednici.

Třapatka nachová

Patří k dobře prozkoumaným přírodním antibiotikům, posiluje obranyschopnost organismu a je velmi dobrou prevencí před nachlazením.

„Na vývar vezměte jednu čajovou lžičku sušeného kořene třapatky, zalijte čtvrt litrem studené vody, vše povařte asi pět minut, nechte čtvrt hodiny vyluhovat a následně sceďte. Toto množství užívejte maximálně třikrát denně po dobu dvou týdnů. Ale mnohem větší sílu a účinky na organismus má tinktura z kořene třapatky,“ radí fytoterapeutka Jarmila Podhorná.

Foto: Profimedia.cz

Lopuchový kořen

Běžně se používá v japonské kuchyni, upravit ho můžeme vařením, pečením i smažením. Čerstvý připomíná chutí mandle. Obsahuje draslík, fosfor, sodík, zinek, selen a další prvky, má také antiseptické a antibakteriální účinky.

Čistí krev, je močopudný a potopudný, celkově pročišťuje organismus, prospívá žlučníku, játrům, střevu. Odvar lopuchového kořene lze využít i vně na ekzémy nebo na podporu růstu vlasů.

Foto: Profimedia.cz

Dangšen

Rostlině se také říká pazvonek chloupkatý. Pro přípravu nálevu nebo tinktury se používá jak čerstvý, tak sušený. Stimuluje obranné procesy těla, používá se při vyčerpání a chronické únavě či velké fyzické námaze.

Příznivě působí na krvetvorbu, ovlivňuje množství bílých i červených krvinek, vyrovnává nízký krevní tlak, prokrvuje organismus. Zlepšuje také paměť, spánek a posiluje sexuální aktivitu obou pohlaví. Normalizuje činnost pohlavních orgánů. Příznivě působí při úporné dušnosti a astmatu.

Křen

Podporuje trávení, proto ho přidáváme k tučnému jídlu. Je také nazýván „elixírem mládí“. Obsahuje totiž dostatek vitaminů C, A i řadu minerálních látek – hořčík, draslík, železo, fosfor, vápník aj.

Působí protizánětlivě, močopudně, regeneruje játra, svými protiplísňovými účinky ovlivňuje správnou funkci střev. Patří mezi antibiotika, antioxidanty a stimulátory imunity těla.

Foto: Profimedia.cz

Recept na omlazení organismu: dvě polévkové lžíce nastrouhaného křenu macerujte ve čtvrt litru alkoholu (vodka, gin, slivovice). Nechte louhovat v uzavřené lahvi dva až šest týdnů, občas protřepte. Pak sceďte a užívejte denně jednu čajovou lžičku na noc po dobu čtyř až šesti týdnů. Dávky nezvyšujte. Alkohol můžete nahradit přírodním nefiltrovaným jablečným octem.

Recept sirup na zahlenění: jednu polévkovou lžíci najemno nastrouhaného čerstvého křenu smíchejte se 150 gramy medu a uzavřete do sklenice. Nechte do druhého dne uležet. Přeceďte a berte třikrát denně čajovou lžičku. V lednici směs vydrží šest dnů, což odpovídá i době užívání. Sirup má antibakteriální účinky a působí zejména v počátcích nachlazení nebo naopak krátce po nemoci. Pro svou štiplavost není vhodný pro děti a ty, kteří trpí žaludečními potížemi.

Pozor! U domácích bylinných přípravků je dobré nejdříve v malém množství vyzkoušet, jestli u vás nevyvolávají nějakou alergii nebo jinou negativní reakci organismu.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Bylinky jako pomoc při chřipce

Znáte to asi všichni. Večer uléháte zdraví, ráno se ale probudíte unavení, bolí vás celé tělo, svaly, klouby, motá se vám hlava, nosní dutiny jsou ucpané...

Výběr článků

Načítám