Hlavní obsah

Bylinky, které ochrání žlučník a pomohou při jeho podráždění

Právo, Zdena Nováčková

Když se ozve žlučník, je dobré vědět, jak co nejrychleji zasáhnout. Bývá nám celkově nevolno, jsme unavení, objevuje se různě silné píchání i bolest v pravém podžebří. Ta vystřeluje i do zad a může přejít v křeče i koliku. Pomohou samozřejmě léky, ale účinné bývají i byliny – a to zejména jako prevence. Umějí však rozbouřený žlučník i zklidnit a ulevit tak organismu.

Foto: Profimedia.cz

Měsíček lékařský je všestranná bylinka, která pomůže i se žlučníkem.

Článek

Pro dobrý stav žlučníku je třeba dodržovat správnou životosprávu, neholdovat příliš mastným a smaženým pokrmům a udržet si i rozumnou váhu. Důležité je ale především omezit stres na minimum, protože právě ten bývá dost často spouštěčem žlučníkových záchvatů. Činnost žlučníku můžete posílit včasnou prevencí, např. si jednou za rok naordinovat třítýdenní ozdravnou bylinnou kúru. Bylinkářka Jarmila Podhorná doporučuje pro lepší kondici a regeneraci žlučníku použít preventivní kúru z tinktury bazalky, ostropestřce, jalovce, rozmarýnu a žita, protože tato obilnina celkově podpoří organismus.

Bylinkářka Hana Jánská doporučuje pro regeneraci žlučníku i celé trávicí soustavy čaj ze směsi tří bylin – pelyňku pravého, heřmánku pravého a máty peprné. Byliny v této kombinaci harmonizují žlučník, ale příznivě působí na zažívání i jednotlivě. Pelyněk pravý tvoří základ této žlučníkové směsi, doporučuje se nejen na podporu zažívání, ale také při problémech se žlučníkem. Heřmánek pravý je v této směsi podpůrnou bylinkou, uvolňuje, tlumí křeče, působí protizánětlivě a proti průjmům. Máta peprná zlepšuje chuť celé směsi, podporuje zažívání a zlepšuje produkci žaludečních šťáv.

Rozmarýn lékařský

Zlepšuje prokrvení trávicího traktu, tvorbu trávicích fermentů i žluči. Je proto vhodným pomocníkem při nadýmání způsobeném nedostatečnou tvorbou nebo transportem žluči. Dokáže ulevit také při bolestivých stavech spojených s nedostatečnou funkcí žlučníku. Rozmarýn zlepšuje psychickou i fyzickou kondici těla.

Foto: Profimedia.cz

Rozmarýn lékařský zlepšuje prokrvení trávicího traktu. Dokáže ulevit také při bolestivých stavech spojených s nedostatečnou funkcí žlučníku.

Bazalka posvátná

V ájurvédské medicíně je označovaná jako všelék, protože dokáže při delším užívání harmonizovat všechny funkce v těle, tedy ovlivňuje i hospodaření se žlučí. Z bazalky si můžete připravovat čaj, lze přidávat lístky do jídla, ale největší účinnost vykazuje rostlina ve formě tinktury.

Měsíček lékařský

Je to všestranná bylinka, která pomůže i se žlučníkem. Vylepšuje chuť a současně je to i přírodní antibiotikum, působí hojivě na všechny sliznice.

Řepík lékařský

V případě citlivého žlučníku může pomoci, protože látky v něm obsažené vykazují silné protizánětlivé účinky. Jeho výtažky intenzivně stimulují činnost žlučníku a pomáhají s detoxikací jater, zlepšují metabolismus tuků a udržují správnou hladinu cholesterolu. Řepík zlepšuje trávení potravy, podporuje střevní sliznice. Nejlepší je užívat bylinku formou tinktury nebo čaje.

Čaj Antichol

Jeden z nejznámějších českých bylinkářů Jiří Janča doporučoval na podporu žlučníku čaj Antichol, který obsahuje směs sporýše lékařského, rozrazilu lékařského a rdesna ptačího. Čaj se pije dvakrát denně. Sporýš lékařský je ve směsi zklidňující a protizánětlivou bylinou. Rdesno ptačí detoxikuje a dezinfikuje játra a ledviny, rozpouští močové kaménky, čistí krev, hojí sliznice. Celkově podporuje a zlepšuje trávení. Rozrazil lékařský pomáhá se žlučníkovými kameny, dříve se bylinka přidávala jako koření do polévek. Doporučuje se v případě zánětů trávicí soustavy, tedy i zánětlivosti žlučníku.

Co dále pomáhá: 

  • Žito seté ochraňuje jaterní funkce a s tím související správnou funkci žlučníku. Nejlepší formou užívání je tinktura.
  • Ostropestřec mariánský je jedna z nejčastěji používaných bylin pro činnost jater, ochraňuje jaterní tkáně, podporuje jejich detoxikaci a tím má také vliv na žlučník a produkci žluči.
  • Jalovec obecný zlepšuje trávení, odstraňuje bolesti žaludku spojené s nedokonalým trávením a zlepšuje hospodaření organismu se žlučí.

Reklama

Související témata:

Související články

Šest bylin na podporu plodnosti

Řada párů stále častěji odkládá početí potomka na pozdější čas. To ale může způsobit problémy s otěhotněním jak u žen, tak u mužů. Dobrou prevencí je zdravý...

Úžasné bylinky pro zdraví pokožky

Každá z nás má jistě svou vyzkoušenou kosmetiku, kterou o sebe pečuje. Ale není na škodu občas udělat změnu a přidat k ní i byliny nebo bylinné přípravky....

Bylinky a koření pro dobré trávení

Trávením získává tělo živiny z potravy. Tento každodenní proces nemusí probíhat bez zádrhelů, pokud si vybíráte nevhodnou skladbu stravy nebo holdujete tučnému...

Výběr článků

Načítám