Hlavní obsah

Jak využít spánek k hubnutí

Novinky, lin

Ačkoli je spánek možná to poslední, co vás napadne, když se řekne hubnutí, vědci dokázali, že je při cestě za dokonalou postavou stejně důležitý jako například zdravá strava a pohyb. Špatný nebo nedostatečný spánek navíc vede ke spoustě zdravotních problémů - v čele s obezitou. Jak spánek využít ve svůj prospěch a vytěžit z něj maximum?

Foto: Profimedia.cz

Kvalitní spánek pomůže s hubnutím.

Článek

Nedávná studie zjistila, že lidé, kteří dodržují zásady zdravého spánku, lépe hubnou. Celých 74 % účastníků, kteří spali sedm a půl až osm hodin denně, zaznamenalo menší chutě na nezdravé potraviny a naopak nezaznamenalo problém s dodržováním daného dietního plánu. Oproti tomu lidé s nepravidelným spánkem nebo ti, kteří spali málo, měli podle serveru Timesnownew daleko větší tendenci hřešit a doplňovat energii pomocí jídla.

Toto zjištění přivedlo vědce k myšlence, že úspěšné hubnutí nezávisí pouze na dodržování zdravého jídelníčku a cvičení, ale také na zdravém spánku. Jak svůj spánek ale co nejvíce podpořit, abychom využili celého jeho potenciálu? Odpověď zní jasně - jídlem.

Jezte celozrnné výrobky

Celozrnné výrobky jsou dobrým způsobem, jak v těle upravit hladinu serotoninu, o kterém je známo, že reguluje úzkost a celkovou náladu. Během třetí fáze spánku REM se tento hormon navíc přemění na melatonin, který pomáhá zlepšit kvalitu spánku. Tato silná mozková chemikálie také omezuje chuť k jídlu a snižuje pocit hladu.

Maso

Pokud chcete zhubnout, a navíc podpořit svůj spánek, zahrňte do svého nákupního seznamu maso. Speciálně jehněčí a krůtí maso obsahuje tryptofan, což je aminokyselina, která prokázala silné účinky na přivození spánku.

Vláknina

Snažte se konzumovat alespoň dvacet gramů vlákniny z potravy denně. Ta totiž umožňuje přeměnu serotoninu na melatonin, který, jak už jsme zmínili, pozitivně působí na spánkové centrum lidského mozku. Vláknina navíc dokáže skvěle zasytit, a to i přesto, že není příliš kalorická.

Lehká večeře

Velké porce jídla před spánkem mohou vést k zažívacím potížím, které mohou negativně působit na váš spánek, protože se vaše tělo nesoustředí jen na spaní, ale také na trávení. Jezte proto večer lehce a menší porce potravin, abyste těmto komplikacím zamezili.

Bylinkový čaj

Bylinkové čaje jsou známé svými přínosy pro lidský organismus. Pokud se vám hůře usíná, vyzkoušejte například heřmánkový, mátový nebo například levandulový.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám