Hlavní obsah

Pět bylin pro zdravý žlučník

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se žlučník ozve, určitě to není nic příjemného. Bolest žlučníku přitom dnes patří k běžným civilizačním chorobám a má řadu příčin – špatné stravování, příliš tučná jídla, ale také všudypřítomný stres. Dobrá zpráva ale je, že ke zklidnění tohoto orgánu, důležitého pro trávení, můžeme velmi dobře využít i řadu bylin.

Foto: Profimedia.cz

Řepík zlepšuje trávení potravy, harmonizuje střevní sliznice. Nejlepší je užívat bylinku formou tinktury nebo čaje.

Článek

Špatně fungující žlučník se obvykle nejprve hlásí dlouhodobými potížemi, které lékaři specifikují jako funkční poruchu – na samotném orgánu nic špatného zatím vidět není, ovšem žlučník takzvaně „zlobí“. Hlavně po dietních chybách (žlučníkáři potvrdí, že kromě mastných nebo hodně kořeněných pokrmů každého dráždí trochu něco jiného).

Střídají se období klidu, kdy většinou můžeme jíst všechno, s často celými týdny, kdy stačí jen malý dietní prohřešek a žlučník nám to pořádně spočítá bolestí, nevolnostmi, často i kolikami se zvracením. Spouštěčem přitom velmi často bývá, jak už bylo řečeno, stres.

Časem může dojít k poškození orgánu. Tvoří se v něm kameny, písek, v krajních případech nádor, může v něm probíhat zánět. V těchto případech lékaři mohou přistoupit k operativnímu odstranění žlučníku neboli cholecystektomii, která se řadí k nejběžněji prováděným chirurgickým výkonům.

První příznaky onemocnění:

  • bolesti břicha
  • bolest v pravém podžebří – bolest břicha se postupně stupňuje, přemísťuje se do pravého podžebří, často vystřeluje i do úhlu pravé lopatky
  • nadýmání
  • plynatost a říhání
  • nevolnost provázená někdy i zvracením
  • zvýšená teplota
  • žlutá kůže a bělmo
  • zvětšený žlučník

A jak připravit žlučníkový čaj? Dvě lžičky zvolené bylinky přelijte čtvrt litrem horké vody, nechte deset minut odstát a popíjejte. Čaj užívejte nejlépe třikrát denně po dobu jednoho týdne.

Černý jeřáb

Arónie, jak se také černému jeřábu (Aronia melanocarpa) říká, pochází ze Severní Ameriky, v současnosti roste také v Evropě. Je to nenáročný ovocný keř, jehož černé plody, které se někdy nazývají černými jeřabinami, obsahují řadu cenných látek pro tělo. Plody mají kyselou svíravou chuť. Rostlina patří k silným antioxidantům, už to samo o sobě vypovídá o tom, že pročišťuje a posiluje tělo.

Z plodů si můžeme připravit sirup, tinkturu, čaj, odvar, šťávu, džem, víno a další. Sbírají se i listy rostliny, i když vykazují o něco slabší účinky.

Plody arónie mají blahodárný účinek na žlučník, játra, zlepšují metabolismus a žaludeční poruchy.

Herbář nás ale potěší i dalšími skvělými účinky této rostliny. Působí dobře na krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak, doporučuje se na posílení imunity, ochraňuje organismus od škodlivých volných radikálů a zamezuje tak předčasnému stárnutí.

Dále pomáhá při očních zánětech, regeneruje oči při práci na počítači. Plody obsahují poměrně velké množství jódu, proto nacházejí uplatnění i při dysfunkci štítné žlázy.

Benedikt lékařský

Z kvetoucího benediktu (Cnicus benedictus) se sbírají čerstvé listy a připravuje se z nich tinktura. Používá se při nemocech jater a žlučníku. Zároveň podporuje a zklidňuje nervovou soustavu.

Neměl by se používat při špatné funkci ledvin, i z toho důvodu je lepší zvolit už hotové přípravky a nedělat si čaj nebo odvar výhradně z této byliny.

Řepík lékařský

Látky obsažené v řepíku (Agrimonia eupatoria) vykazují silné protizánětlivé účinky, jeho výtažky intenzivně stimulují činnost žlučníku a pomáhají s detoxikací jater, zlepšují metabolismus tuků a udržují správnou hladinu cholesterolu.

Řepík zlepšuje trávení potravy, harmonizuje střevní sliznice. Nejlepší je užívat bylinku formou tinktury nebo čaje.

Zeměžluč okolíkatá

Zeměžluč (Centaurium erythraea) už svým názvem napovídá, že má vliv na činnost žlučníku. Roste na lesních loukách, ale v přírodě jí ubývá, protože vyžaduje čistou půdu. Sbírá se kvetoucí nať s listy.

Zeměžluč podporuje tvorbu slin a patří k nejstarším léčivkám vůbec – užívá se při chorobách žlučníku a jater, vyhání střevní parazity, vykazuje protizánětlivé, analgetické účinky. Především však podporuje trávicí procesy, vylučování žluči a trávicích šťáv, proto bývá součástí bylinných směsí na trávení.

Čaj ze zeměžluče je typický svou hořkou chutí, která stimuluje trávicí systém a podává se při pocitu plnosti z jídla nebo při nadýmání. Látky v čaji obsažené pomohou tělu produkovat více trávicích kyselin a enzymů. Ty zajistí, že jídlo nezůstane vězet v žaludku a na žlučník nebudou kladeny tak vysoké nároky. Dostane tak možnost se zregenerovat.

Foto: Profimedia.cz

Zeměžluč podporuje tvorbu slin a patří k nejstarším léčivkám vůbec - užívá se při chorobách žlučníku a jater, vyhání střevní parazity, vykazuje protizánětlivé, analgetické účinky.

Ale pozor, bylina je opravdu hodně hořká. Vnímání hořké chuti je individuální a nálev z ní může i v krajním případě vyvolávat odpor. Proto je třeba dávku byliny pro výluh upravit na míru. Případně rostlinu užívat ve směsi.

Náš tip

Žaludeční likér: 60 g zeměžluče, 35 g drcených jalovčinek, 20 g řebříčku, 10 g puškvorce a 5 g pelyňku pravého přelijeme litrem vodky a macerujeme dva dny. Potom rozpustíme čtvrt kila krystalového cukru v půl litru vystydlé převařené vody. Oba roztoky smícháme, přecedíme a uchováváme v uzavřené lahvi. Při potížích s plností nebo říháním si dejte jednoho panáčka.

Co ještě pomůže:

  • Na harmonizaci žlučníku mají vliv i listy pampelišky lékařské, která roste všude v přírodě a je označovaná za úporný plevel, ale našemu žlučníku svědčí – urychluje totiž trávení tuků po těžkém jídle.
  • Stejně prospěšný je pýr plazivý, výborně čistí játra, harmonizuje metabolismus a tvorbu žluči. Dokonce se používá při lehčích otravách z potravin.
  • Žlučník zklidňují i jablečník, ostropestřec a máta peprná.
  • Bylinkářka Jarmila Podhorná doporučuje na žlučníkové kameny židovskou třešeň, ostropestřec, jasan, jalovec.

Zemědým lékařský

Má velký vliv na trávení – zemědým (Fumaria officinalis) povzbuzuje činnost jater, žlučníku, žaludku i střev. Pročištěním trávicí soustavy touto bylinou dost často dochází ke zlepšení stavu kůže.

Nejlepší prevencí potíží se žlučníkem jsou vyvážená netučná strava a udržování optimální tělesné hmotnosti. Pomáhá pohyb a vyhýbání se stresu, který je častým

spouštěčem žlučníkových záchvatů. Dbát bychom měli na relaxaci a pozitivní přístup k životu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám